En höstig höstlista anno 2022

Hösten är på plats. Inget tvivel. Mörka kvällar. Regn. Dimma över sjön. Färgsprakande träd. Ja, ni hör ju. Hur kan man inte gilla? Annika på Resfredag körde en höstlista häromdagen och helt ogenerat hakar jag sonika på (precis Cykel-Elna också gjort) då listor både är roliga att läsa hos andra och skriva själv. Allra helst då det här kanske är min favoritårstid. Ja, precis som vintern är det när det är vinter, sommaren under sommaren och så vidare. Men ni fattar.

Höst. Ljuvliga årstid. Faktiskt.

1. Vad ser du mest fram emot med hösten 2022?

Kilimanjaro! Vi har bokat om den här resan fyra gånger efter att vi skickade in bokningen första gången i januari 2020. Det är knappt jag kan ta in att det är bara är ett ensiffrigt antal dagar kvar tills vi tar våra första steg upp mot Afrikas högsta berg. Jag har kollat kartor, flugit över rutten i Microsoft Flightsim och i vardagsrummet dräller det av halvt om halvt provpackade väskor.

Sedan hade vi sett fram emot vår nya lägenhet i Funäsdalen men det har tyvärr blivit flyttat några veckor. Det kommer hinna bli vinter innan vi kan öppna dörren dit för första gången.

2. Vad bekymrar dig under den här hösten?

Om jag ska ta systemkameran med mig upp på Kilimanjaro eller inte. Vikt är viktigt när det kommer till en åtta-nio dagars vandring. Ja, ni tänkte kanske att krig och kriser skulle landa först och det gör det så klart. Men någonstans måste man hinna med att tänka på sina vardagsbekymmer också, även om de är minimalt futtiga i ett större och världsligt sammanhang.

3. Hur såg din högst ut för ett år sedan?

Golf var det som stack ut i resväg. Vi åkte ner till Portugal och Algarvekusten för en veckas golfsemester. Det var inte kul. Det var skitkul! Jag är så klart sugen på att dra iväg på en ny sån resa men ser väl kanske inte att det händer den här hösten. Men kanske lite senare i vår som kommer? Vem vet. Så mycket höst var det dock inte i Portugal. Mest sommar faktiskt.

Vi firade också Marias födelsedag nere i Stockholm. Vi gick på Svartklubben på Söder och jubilerade även med 18-månaderdagen med runstreak samma helg. I övrigt blev jag av en vän tipsad om ett intressant jobb som jag också sökte. Så, efter några veckor i rekryteringssvängen slutade det med att jag bytte arbetsplats några månader senare – och jag trivs alldeles utmärkt med det nya livet.

4. Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Oj, varma minnen av en väldigt intensiv höst! Efter två veckors bilsemester på Balkan åkte jag på bloggresa till Flandern följt av en pressresa till Manchester och Newcastle som sedan mynnade ut i en helg på Island. Allt inom loppet av två månader.

Upplevelserna var otroligt kontrastrika. Bosniens hisnande natur. Flanderns slagfältshistorier från Första världskriget. Goda middagar och belgisk öl i Brygge. Charmiga Newcastle och fotbollsmatcher med härlig intensitet. Ett blött och vackert Island med orimliga naturupplevelser som inte påminde om något annat jag sett tidigare.

Alltså, vilken guldhöst det var!

5. Vilken typ av kultur har du tänkt att konsumera i höst?

Jag har inga direkta kulturupplevelser inbokade. Det känns som att det måste bli något spontant om det ska hända något alls just nu. Å andra sidan, det förhållandevis nya Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm har jag haft ögonen på sedan det öppnade förra hösten och jag springer förbi där på mina Djurgårdsrundor emellanåt. Undrar om jag måste få till det där under hösten ändå.

6. Två nya grejer du vill lära dig i höst?

Dels ska jag lära mig hur min kropp fungerar på hög höjd, i och med Kilimanjaro. Nästa grej är greenscreen. Jag har bara nosat på det tidigare men nu ska jag göra det på riktigt och därmed lära mig både filmtekniken som sådan men också efterredigeringen. Det ska bli kul!

7. Var kommer du att resa i höst?

För tredje gången i det här inlägget då – Kilimanjaro. Plus ett gäng resor till Stockholm.

8. Dina tre bästa hösttips (med restema)

 1. Våga lågsäsong! Billigare, färre människor och chans till lite mer unika upplevelser. Gotland i november en bra början om man inte vill dra så långt.
 2. Titta på de mindre kända platserna. Bara för att kollegan inte känner till en plats betyder inte det att den är kass.
 3. Ta en hotellnatt i hemstaden. Vissa kedjor kommer ibland med bra erbjudanden och det är riktigt lyxigt att även hemmavid kunna smita undan till en god middag, ett hotellrum, sova gott och äta en god(are) frukost.

9. Vilken är din standardklädsel i höst?

Hemmakontoret bjuder verkligen in till sköna och mjuka kläder. Allra helst vill jag gå omkring i mitt underställ från Woolpower som jag köpte förra veckan men det känns okej att varva med min sköna polotröja. Och alltid med tofflor på fötterna. Jag lite upptäckte dem för bara ett par-tre år sedan och nu kan jag inte gå utan dem här hemma. För femton år sedan var jag en ”gå hemma barfota”-person och nu är jag en toffel. Eller ja, inte så alltså men ni fattar.

10. Fler blogginlägg med hösttema?

Ja, det har ju bloggats en del om höstupplevelser här och förutom Gotland och Island som jag tipsar om ovan så måste jag få berätta om de här:

Sedan skulle jag verkligen vilja uppleva Vancouver och Kanadas västra delar den här tiden på året. Jag ser bilder därifrån nästan dagligen och man kan bli ressugen för mindre. Jaja, det kommer väl. Det kommer väl.

Hur ser era höstplaner ut?

8 KOMMENTARER

 1. Kul med en höstlista! Får se om jag kanske till och med hakar på någon dag 🙂 Här är höstplanerna en blandning av mässa, korta husbilsresor i närområdet och någon lite längre resa. Systemkameran lade jag på hyllan för ett bra tag sedan nu. För mig (som inte är en så kunnig när det kommer till det tekniska kring fotograferandet) har jag fått inse att bilderna blir bättre med mobilen …

  • Ja, det verkar vara massa flängande för er och mycket jobb. Kul! Instämmer väl dock kanske inte helt med mobilbilder kontra systemkamera. 😉 Å andra sidan, den bästa bilden är den som tas överhuvudtaget och egentligen spelar ju hårdvaran ingen roll.

 2. Alltid rolig läsning Daniel och blir inspirerad som vanligt 🙌🏽👌🏽👍🏽😃

  Efter drygt 40 mils vandring i år, bl a Padjelantaleden och några vändor i Vålådalen, och drygt 100 mils spinning tillåter jag mig en lite lugnare tid med lite lättare träning.

  Vad gör man då? Jo planerar kommande äventyr 🤗

  Mont Blanc runt … det kanske vore riktigt härligt!?!

  • Mount Blanc runt? Du menar väl ”upp”? 😎

   Dina fjällupplevelser låter så himla härliga! Jag drömmer om Padjelanta och allt däromkring. Vi kanske får ta en ny middag framöver som inför Zanzibar?

 3. Jag ångrar så att jag inte hade systemkameran med till kinesiska muren. Vi skulle springa ett lopp på muren var det tänkt, men eeh, vi gick bara, så hade kunnat ha med den. Usch, ångesten jag hade efteråt, haha. Det var 2016 så mobilkameran var inte toppen. Jag funderar också på hur mycket kameragrejer jag orkar släpa med till Sydafrika (och hur många minneskort, och backup på resan?). Förstår ditt dilemma med kameran, helt klart.

  • Systemkamera är i princip alltid med men ja, dilemmat med vikt. Företår din frustration på muren men bättre med bilder i låg upplösning än inga alls? Jag bestämde mig för att ta med kameran. Återstår att se om jag ångrar det…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.