Ni kan sluta ”låna” bilder nu, tack

Häromdagen satt jag och jobbade när ett meddelande ramlade in på Messenger. ”Är på konferens med jobbet…” hälsade avsändaren och skickade även med en bild på vad som just då visades för åhörarna. Så här. Jag kan mitt eget fotoarkiv i princip innan och utan. Allra helst bilder som jag någon gång publicerat på bloggen. Allra allra helst bilderna med min vattenstämpel i nedre vänstra hörnet.

Där låg min bild som jag tog på toppen av Ladängen för ett par år sedan.

Jag lutade mig tillbaka, suckade en stund och ställde lite följdfrågor för att avgöra om det var läge att agera eller bara knyta näven i fickan. Efter en stunds betänketid och bollande av situationen med mig själv bestämde jag mig för att på något sätt agera. Istället för att gå rakt på källan till bildstölden så anammade jag tipset att ta det något högre upp i organisationen. Sagt och gjort och i skrivande stund väntar jag på svar från kommunikationsavdelningen på berörd firma. Mest för att få deras syn på bildanvändande i sådana är sammanhang ute i verksamheten.

Fortsättning lär följa.

Ladängen i Östersund - Ladeverest
Den är fin den här bilden, det är den. Men det hjälper föga.

Åk nattåget själv för fan

Senare på kvällen ramlar ett nytt meddelande in, från en helt annan person. ”Jag kände igen din bild i det här Facebook-inlägget.” och så var det dags igen. Den här gången var det en egenföretagare som tyckte att det var en lysande idé att ”låna” en av mina bilder. Och visst, att krydda sitt tågskrytsinlägg med en bild från en av mina nattågsresor var ju fint. Men knappast lämpligt. Åk nattåget själv för fan och ta en egen bild.

Här får jag verkligen jobba med mig själv här och sitta på händerna tills det att en bra formulering finns att skicka iväg. Det är inte mitt expertområde om vi säger så. Efter någon timme får jag kontakt med personen som svarar…

”Jag tog bilden från SJ och antog att det var okej eftersom att det var Facebook och inte en publikation. Har tagit bort inlägget på alla mina kanaler! Tack så mycket kommentaren och ha en trevlig kväll!”

Här ska vi fan inte ha nån trevlig kvälljävel. Svaret dräller av så mycket knas att jag inte vet var jag ska börja. Förmodligen inte hen heller. Från SJ? På Facebook? Inte en publikation? På vidare följdfrågor minns personen inte längre var hen hämtat bilden och hen slutar även att svara på fortsatta meddelanden.

Det är då själve fan att folk plötsligt får dåligt minne så fort de ska förklara sig kring en sådan här flagrant bildstöld.

Egen kupé på SJ nattåg
Fin bild. Min bild. Med vattenstämpel.

Enkla regler för bildanvändande

Det finns några väldigt enkla regler att följa när man ska använda bilder:

  • Är det din bild? Använd den bäst fan du vill.
  • Är det någon annans bild? Fråga upphovspersonen, ordna tillstånd eller rentav köp bilden med tillhörande avtal som beskriver rättigheterna.
  • Är det någon annans bild och det inte finns några kontaktuppgifter eller att upphovspersonen inte svarar? Använd inte bilden.

Det är faktiskt precis så enkelt som det ser ut. Eller som någon sa igår – ”Det går inte att låna en bild. Antingen äger man rättigheterna eller så gör man det inte”.

Bra SEO-jobb av mig

I viss mån får jag väl credda mig själv. Googlar man de här två aktuella bilderna rankar de jävligt högt. Det är bra. Men det är ingen undanflykt. De är båda vattenstämplade med min logotype längst ner i vänstra hörnet. Vid en bildsökning på säg Google så framgår det också med all tydlighet bildens hemvist, en länk till ursprungsinlägget samt att den kan vara skyddad av upphovsrätt. Man måste vara en blind höna för att missa det.

Kommer jag att fakturera?

Det ska ni skita i.

Så. Det här var inte första gången jag jagar folk. Inte sista heller. Det är bara att fejsa faktumet att det är så här som många fåntrattar där ute ”jobbar”. Och det är så här jag jobbar också. Men för vår allas enkelhets skull så vill jag mest hälsa att ni nu kan sluta ”låna” bilder. Det var mest det. Hoppas att ni får en kalasfin helg!

10 KOMMENTARER

  1. Ett alternativ är ju också att nöja sig med utbudet från en gratis bildbank, förutsatt att man för respektive bild man vill använda tar reda på hur bilden får användas och om/hurudan credit som begärs av fotografen.

  2. Dumt folk finns det gott om…likaså tanklösa..tänkte inte jag på…tämligen vanligt uttryck i diverse sammanhang!!

  3. Som Maria säger… finns ju massor av bildbanker där man kan ”låna”, tex wikimedia. Tror dock att det hos gemene man fortfarande saknas kunskap kring det här med bilder. Erkänner, mina första fyra år av bloggen, lånade jag ofta bilder från Google 😀 :D. Ren okunskap.

    • Jag har också lånat bilder genom åren, så är det. Vem har inte? Och absolut, det är säkert ren okunskap och att synen på saker ”som hittas via google” är gratis och fritt fram att använda. Jag tänker ändå att man i vissa roller nog egentligen har koll?

  4. Haha förlåt att jag skrattar när jag läser men du skriver så örligt och rätt fram. Förut köpte jag att folk ”inte visste” men faktiskt nu är det väldigt få som inte vet utan de skiter helt enkelt i det.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.