14 häftiga broar att uppleva på Alla Broars dag (+ önskelista)

Idag, den 15 oktober, är det Alla broars dag! Det ska vi så klart fira så i dagens inlägg tipsar jag om tio vackra, spektakulära och häftiga broar som jag själv upplevt lite här och där när jag rest runt. Det bästa av allt är att man inte alls måste dra utomlands för att hitta dem. Flera av alla häftiga broar på min lista är svenska sevärdheter.

Så, vilka kriterier behöver uppfyllas för att få vara med på listan? Inte mer än att det ska vara en bro som på något sätt är lite egen. Det spelar ingen roll om det är en gångbro, cykelbro, tågbro, bilbro eller alltihop på samma gång. Den kan vara både redan känd och populär sedan tidigare eller så är den inte ens aktiv, vilket avspeglas redan i min första upplevelse här under. I några av fallen har jag inte bara varit dem utan också både över och flugit i helikopter under (!). Vilken bro menar jag då? Läs vidare så ser du.

Längst ner hittar du kommentarsfältet och använd gärna det som det finns andra häftiga broar som du saknar i det här inlägget.

De tre Tallbergsbroarna, Västerbotten

Först ut på listan har vi inte bara en utan tre häftiga broar. De löper högt över Öreälv utanför Nyåker, några mil väster om Umeå. Den första bron stod färdig redan 1891 och används idag som bilväg. Den andra bron, den i mitten, har ett riktigt stort betongvalv och stod klar 1919. Idag används den inte alls men tågrälsen ligger kvar. Den tredje bron, dagens järnvägsbro, stod klar 1994 och det är ett rejält ljud i dalgången här när tågen kommer körandes över.

LÄS MER | Blogginlägg om Tallbergsbroarna

Andra och tredje bron över Öreälv

Sydney Harbour Bridge, Sydney

Det här var en bucketlistupplevelse för både Maria och mig och säkert för flera andra också. Det kändes nästan lite overkligt när vi en förmiddag i Sydney rundade udden och Mrs Macquaries Point för att sedan få operahuset och Sydney Harbour Bridge rakt framför näsan.

Vi passade så klart på att kvällsfotografera bron men framförallt så sprang vi på den en tidig septembermorgon. Maria körde halvmaran och jag körde maran där vi båda startade vid Bradfield Park på brons norra sida. Med målgången vid Operahuset så är det här definitivt den häftigaste löpupplevelsen vi haft hittills.

Operahuset i Sydney och Sydney Harbour Bridge

Golden Gate-bron, San Francisco

Ytterligare en klassisk bro som det nästan kändes lite overkligt att se för för första gången. Vi blev så himla tagna av intrycken att vi var tvungna att maxa broupplevelserna till det yttersta. Ena dagen hyrde vi varsin cykel och cyklade till brons norra fäste. Andra dagen åkte vi bil över till Sausalito norr om San Francisco. Där väntade en helikopter och med den fick vi flyga både över bron men det absolut ballaste var så klart när piloten gjorde en svängom under bron! Oväntat men utan tvivel helikopterturens höjdare.

Med andra ord. Cykel, bil och helikopter på Golden Gate-bron – minnen för livet!

YOUTUBE | Se vår helikoptertur kring Golden Gate

Stora Bältbron, Danmark

På vår roadtrip i Danmark 2013 skulle vi ta oss från Jylland över till Själland och Møns Klint. Då har man inte så många andra alternativ än att passera Stora Bältbron. Jag trodde faktiskt att den var något äldre än den faktiskt är men 1998 öppnades den upp för trafik, efter att ha tagit ett decennium att få klar.

Högsta höjd för oss bilister är 75 meter och den segelfria höjden är som mest 65 meter, ett krav då det i Stora Bält passerar en hel del internationell fartygstrafik. Stora Bältbron är i praktiken två broar, Östbron och Västbron och tillsammans är de över 13,4 kilometer långa.

Stora Bältbron, Danmark

Hängbron i Handöl, Jämtland

Fem mil väster om Åre hittar vi Handöl. Mest känd är byn kanske för Karolinerkatastrofen 1718, där tusentals svenska soldader frös ihjäl på fjället och där flera hundra av de som klarade fjällmarschen kom just till Handöl. Här frös ytterligare hundratals soladet ihjäl och det finns en massgrav belägen i ena änden av byn.

I andra änden hittar vi Handölforsen, kraftstationen och en riktigt häftig hängbro rakt över vattnet. På andra sidan finns det vandringsleder ut i fjällvärlden men mitt ute på bron ska man så klart stanna till och njuta av utsikten. Helt klart i klass med en annan hängbro som jag nämner senare i det här inlägget.

Forsen i Handöl

Öresundsbron, Malmö

Ja, det här är väl självklarhet egentligen då den kvalar in både som lång och spektakulär. Någon närmare presentation behöver den inte heller, den drygt tjugo år gamla skapelsen. För egen del har jag sett den från en mängd olika vinklar och håll. Dels bilvägen så klart men nyligen åkte jag även tåg över den för första gången. När Maria och jag trampade Sydkustleden så cyklade vi under Öresundsbron och så har den så klart passerats ovanifrån, vid in- och utflygningar från Kastrup på danska sidan av fästet.

Den är mäktig, det är den!

Dryden framför Öresundsbron

Vallsundsbron, Östersund (Frösön)

Lite lokalpatriotism ska så klart in på en sån här lista. Vallsundsbron förbinder Frösön med ”Annersia” (fastlandet alltså) vilket, när den öppnade 1998, förkortade restiden markant då man slapp dåvarande Vägverkets gula färjor som korsade Vallsundet. Högst upp på bron är utsikten fantastisk med Östersund på ena handen och Oviksfjällen på andra.

Lamporna på bron sitter dessutom i broräcket. Irriterande för bilförarna kanske men på håll ser pärlbandet riktigt vackert ut!

Brooklyn Bridge, New York

En av världens absolut mest kända och häftigaste broar får så klart plats på listan där den förbinder nedre Manhattan med Brooklyn. Undrar om inte det här är listans äldsta bro också, då den öppnade 24 maj 1883. Jag kan verkligen rekommendera att ta promenaden över från Brooklyn Bridge Park och se Manhattans skyskrapor närma sig sakta men säkert. Ja, både på dagtid och på kvällen.

Höga Kustenbron, Ångermanland

Här har vi ytterligare en bro som går att uppleva på lite olika sätt. För egen del har jag både kört bil på den och flugit över den men också suttit i vindskyddet ovanför hotellet precis vid norra brofästet. Det här 90-talsbygget förkortade resevägen för bilburen trafik med flera mil när den invigdes 1997 och är idag en av många sevärdheter ute på Höga Kusten.

Även om den gamla vägen över Sandöbron är vacker i sig så är ju Höga Kusten-bron betydligt maffigare med stora spann och de 182 meter höga pylonerna.

Höga Kusten-bron - en av Sveriges många häftiga broar

The Lynn Canyon Suspension Bridge, Vancouver

Av alla häftiga broar i Vancouver (för det finns några stycken) så tycker jag att The Lynn Canyon Suspension Bridge står ut. Visst, den är något mindre än den mer kända och centrala Capilano Suspension Bridge i närheten. Å andra sidan är Lynn Canyon Park gratis att besöka och inte heller lika välbesökt.

Parken och bron ligger i Vancouvers norra delar och det är enklast att ta sig hit med bil, även om lokaltrafiken så klart är ett alternativ. Själv besökte jag Lynn Canyon Park tillsammans med min resebloggare Eva på People in the Street och hennes familj för några år sedan. Kan man inte träffas i Sverige (det är ju långt till Luleå) så får man väl göra det i västra Kanada. Fullt normalt.

Eva på People in the street
Min resebloggarvän Eva på The Lynn Canyon Suspension Bridge i Vancouver.

Lions Gate Bridge, Vancouver

Vi hänger (pun intended) oss kvar i Vancouver för här finns som sagt flera häftiga broar. Hängbron Lions Gate Bridge kommer rakt ut från frodiga Stanley Park och förbinder centrala Vancouver med stans norra delar. Ska man alltså till antingen Lynn eller Capilano så är det en varm rekommendation att ta den här vägen dit. Den invigdes 1938, är 1823 meter lång och namnet kommer från de två bergstoppar som man har i blickfånget när man kör på bron i nordlig riktning.

Oavsett om du tar bilen på den eller en morgonjogg under den (jag har testat båda) så är den riktigt mäktig att beskåda, där omgivningarna givetvis förstärker intrycken. Ytterligare ett tips är att stå där jag tog bilden nedan och se när kryssningsfartygen passerar under!

Lions Gate Bridge, Vancouver

Tyne Bridge, Newcastle

I nordöstra England hittar vi Newcastle. Det här känns som en liten citydoldis trots att den hyser både kända byggnader, mastig historik och ett omskrivet fotbollslag. Rakt över floden Tyne går Tyne Bridge som förbinder Newcastle upon Tyne och Gateshead. Bron invigdes 1928 och är 389 meter lång.

Är man sugen på att springa över bron ska man anmäla sig till Great North Run, som anordnas i september varje år. Bron passeras efter ungefär 2,5 kilometer och loppet fortsätter sedan ut mot kusten och målgången i South Shields.

Bro över Tyne i Newcastle

Missing: andra häftiga broar

Allt kan inte få plats på en sån här lista så jag kastar in bubblarna som kanske hittar in på nästa års lista. Jag tänker på Brennerpasset på gränsen mellan Österrike och Italien, Capilano Suspension Bridge i Vancouver, Tower Bridge i London och självfallet även franska Millaubron. Den är nog faktiskt högst upp på listan över häftiga broar som jag vill upptäcka framöver.

Här hemma i Sverige har vi Ölandsbron, precis som Älvsborgsbron i Göteborg och Uddevallabron några mil därifrån. Stallbackabron i Trollhättan är kanske inte vacker men väl hög och ganska ball. I Stockholm brukar jag springa över Västerbron när jag är ute på löppass och där är utsikten alltid urbant vacker.

Sedan finns det ju ett gäng broar här hemma i Jämtland också och förutom Vallsundsbron är även Rödöbron riktigt fin, som förbinder Frösön med Rödön. Inne i Östersund finns också Frösöbron som bilbro och gång- och cykelbro mellan ön och fastlandet.

Saknar ni några fler häftiga broar? Lämna en kommentar och berätta!

8 KOMMENTARER

    • Ja, broar är coola och det finns fler på min bucketlist! Bra inlägg, tack för tipset där! 🙂 Fick faktiskt tipset häromveckan om ett lopp som går över Millaubron i Frankrike. Det ska jag spana vidare på.

    • Ah, den norska är också en jag spana på. Bra idé! Sedan finns väl Suckarnas bro även i Stockholm? Eller är det Suckarnas gång kanske när jag tänker efter. 🙂

  1. Älskar också broar och påbörjade för länge sedan ett blogginlägg om mina favoritbroar, men har inte skrivit klart det än. Några av mina favoritbroar finns i Dublin, gulliga Ha’penny Bridge samt den mer moderna Samuel Beckett Bridge.

  2. Ett hett tips, Aradenabron på södra kreta.
    Har kört över den ett par gånger, och är lika livrädd varje gång. Lösa plank dom smattrar under hjulen, 147 meter över marken.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.