Apple AirTag i bagaget – så spårar du enkelt din resväska

I somras, när Marias dotter skulle ut på sin första egna resa, köpte vi och placerade en Apple AirTag i bagaget som skulle checkas in. Den fick sonika agera som test för att se hur den här lilla prylen fungerar i praktiken. Lite anade vi då dess nytta eftersom resväskan olyckligtvis råkade hamna på vift när tjejerna skulle åka hem. Även om PostNord på sluttampen gjorde sitt yttersta för att sinka leveransen slutade allting gott och väskan hittade efter några dagars frånvaro hem till oss.

Med den erfarenheten bestämde vi oss för att satsa på samma koncept inför vårt äventyr på Kilimanjaro. Vi köpte en fyrpack AirTags hos mStore i Östersund och placerade sedan ut dem i tre incheckade väskor samt på en nyckelring.

Hur fungerar Apple AirTag?

En AirTag kommunicerar genom en säker Bluetooth-signal och kan upptäckas av andra Apple-enheter i Hitta-nätverket. Genom Apple-tjänsten iCloud kan dessa enheter berätta var AirTagen finns. I Hitta-appen får man fram en karta över var och när ens AirTag senast var synlig. Alltihop sker anonymt och krypterat och fungerar bara Apple-enheter emellan. Däremot är det praktiskt möjligt att som Android-ägare kunna hitta en AirTag, det står mer om detta på Apples supportsida.

Lägger du en AirTag i bagaget så räcker det att det finns andra Apple-enheter i närheten för att du ska kunna spåra den. Ingen annan kan se just din AirTag och ingen vet vilken telefon det är som den senast kommunicerat med eftersom allt är krypterat. Med tanke på spridningen av iPhones och Apple-enheter i världen är det ju som regel ganska enkelt att följa en AirTag på säg flygplatser, tågstationer, i städer och så vidare. Batteritiden räknas till ett drygt år och det ska vara enkelt att byta på egen hand. Dit har vi dock inte kommit då vi i skrivande stund bara ägt dem i några veckor.

Vad kostar en AirTag?

Apples riktpris ligger på 450 SEK per tagg men det går att hitta dem för 330 spänn. Jagar du en fyrpack börjar dessa på cirka 1200 SEK.

Koppla ihop en AirTag till din iPhone

En AirTag är löjligt enkel att konfigurera. Håll den bara nära din iPhone så kommer den att hittas direkt. Uppsättningen är tre klick och sedan är den synlig i Hitta-appen. Där går det också att döpa om den och ange den som nyckel, plånbok, paraply, väska eller annat. Det går även att sätta notiser som ploppar upp om föremålet lämnas kvar på en plats, till exempel.

Apple AirTag - perfekt för resväskan

Ingen försäkring mot bagage på vift

Att ha en Apple AirTag i bagaget förhindrar ju tyvärr inte väskor att komma på vift. Det är ju i slutändan handhavandet från markpersonalen som ställer till det. Taggen kan däremot hjälpa dig att lokalisera väskan och därmed låta dig ligga steget före både flygbolag och medpassagerare.

Säg att du landar i Frankfurt men ser att väskan efter en stund fortfarande är kvar på JFK. Då kan du, istället för att ödsla tid vid bagagebandet på en väska som aldrig kommer, gå direkt till bagage claim på flygplatsen. Förhoppningsvis besparar det dig både tid och köande.

Får man lägga en AirTag i bagaget?

Ja, det får man. Sedan finns det flygbolag som försöker införa förbud. Lufthansa har testat men efter det uppenbara missförståndet hävdes fröbudet redan dagen efter. Även Air New Zealand försöker men får inget stöd vare sig hos lokala myndigheter eller ICAO. Apple AirTag är ju inget nytt fenomen och hade det funnits en säkerhetsproblematik hade vi förmodligen redan både hört talas om den och haft förbud.

Så fungerade det för oss

Med oss på resan till Tanzania hade vi dels en resväska som vi lämnade kvar på hotellet i Arusha under vår veckolånga vandring. Sedan hade vi våra två duffelbagar med nödvändiga prylar för vandringen. Sovsäckar, kläder av olika slag, vandringsstavar, snacks för vandringen och en hel del annat. Kängorna som vi skulle vandra i satt dock på fötterna under hela resan då de som regel är svårast att ersätta om bagaget skulle hamna på vift. För visst, även om man har en AirTag i bagaget så innebär ju inte det att väskorna faktiskt kommer fram (även om det hade varit en trevlig feature).

När vi sedan släppt väskorna på bagagebandet var det bara att följa dess väg från terminalen och ut till flygplanet. Det fungerade så klart ypperligt, även om det vid ett tillfälle i Hitta-appen såg ut som att väskorna låg kvar på plattan i Östersund. Likadant var det lite segt med uppdateringen när vi på hemresan landat på Arlanda. Då tog det också en stund innan väskorna uppdaterades i appen. Jag tänker att det inte är några konstigheter. Man får helt enkelt ge appen och prylarna några minuter efter landning och disembark för att de ska hinna uppdatera sig i Hitta-nätverket.

Sett över hela resan kom alla väskor fram utan problem (inte AirTagarnas förtjänst) och vi kunde också följa dem hela vägen från bagagebanden till flygplanen och tillbaka. Väldigt smidigt och i princip värt pengarna vi la på dem. Det här är ju en rolig och nördig investering även för framtida resor plus att ha både på tjänsteresor och hemma så att man slipper jaga nycklar och annat mer än nödvändigt.

AirTags på fler prylar?

Den här taggen fungerar ju så klart för fler ändamål än på resan, exempelvis nyckelknippan, jobbväskan, i jackan eller på cykeln (!). Apple har också gjort det svårare för folk som vill förfölja andra människor genom att låta AirTagen skicka meddelande till en användare som följs av en tagg som inte är hens egen. Smart grej och så hoppas vi att folk använder sitt sunda förnuft.

Hur gör ni?

Brukar du lägga en AirTag i bagaget och har du fått nytta av dem någon gång? Lämna gärna en kommentar och berätta! Kom också ihåg att följa bloggen på Facebook och Instagram, där tipsar jag titt som tätt om nya inlägg.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Härligt med ett klargörande inlägg. 🙂
    Vi närmar oss ett köp. Nästa gång vi checkar in något blir nog dock först i slutet av januari, (karibisk öluff med både vandringsstavar och snorklingsutrustning som måste med) så det är inge brådska.

  2. Läste när du skrev om AirTag i kommentar hos 4000mil. Lät bra och har köpt idag. Vet du om man kan se någon annans AirTag i mobilen? Tyckte det var smart med AirTag i cykeln, men kan den personen som tex råkar ”låna” cykeln se i sin Iphone att det finns en AirTag på cykeln?

    • Hej! Kul att du hittade hit. 🙂 Apple har en funktion som ska motverka ”ofrivillig” spårning, då ska man få en notis om det. Hur det här fungerar i praktiken vet jag inte men ska ta och testa på bilnyckeln tänker jag för att se hur den reagerar när sambon åker iväg med min tagg. Får ta och uppdatera inlägget med det sedan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.