Det blev (minst) 11 nya personliga rekord på Kilimanjaro

Resan till Kilimanjaro och vandringen upp till Uhuru Peak på 5895 meter över havet var ju i sig en oförglömlig upplevelse. Som den statistik- och rekordnörd som jag emellanåt är så har jag så klart dykt lite djupare i resan och vad vi åstadkom under våra åtta dagar på berget.

Och ja, det blev ev ju faktiskt en hel hög med personliga rekord av olika slag. Häng med så tar vi dem ett i taget!

Meter över havet

5895 meter över havet. Så låter vårt nya personbästa i vandringssammanhang. Kanske också det mest uppenbara rekordet då vi aldrig tidigare för egen maskin vandrat högre än Galdhöpiggen i Norge, 2469 möh. Sedan har vi förvisso varit uppe på 3842 meter men då tog vi linbanan från Chamonix upp till Aiguille du Midi, granne med Mont Blanc, så den är givetvis utom tävlan.

Antal tältnätter på rad

Jag och vi har faktiskt inte tältat särskilt mycket genom åren, åtminstone inte i våra vuxna liv. Jag får backa bandet till Kebnekaise 2014 för att ens hitta tre tältnätter på rad. Dessförinnan tältade min familj så klart en hel del på våra semesterresor i Europa när jag var runt nio-tio-elva år ung.

På Kilimanjaro blev det totalt sju tältnätter på rad, vilket då får ses som ett rekord i vuxen ålder. Det gick riktigt bra tack vare flera faktorer. Bra och isolerande liggunderlag, skön sovsäck och att vi var trötta som fan när vi la oss vid 20-21–tiden på kvällarna.

Morgonvy från tältet vid Shira 1 Camp

Afrikas fastland första gången

Kontinenten Afrika som sådan är ingen nyhet då vi rest till både Zanzibar och Mauritius. Afrikas fastland däremot, där blev det premiär eftersom vi inte räknar mellanlandningarna vi tidigare gjort på ADD och JRO. Ja, vi mellanlandade faktiskt på Kilimanjaro International Airport på väg till Zanzibar 2015 och blickade ut över det som vi sju år senare skulle besöka på riktigt. 

Antal kisspauser på en dag

Att dricka vatten och hålla en bra vätskenivå i kroppen är en del av acklimatiseringen när man är på väg mot hög höjd. Det skötte jag med bravur under vandringens åtta dagar vilket så klart ledde till en mängd pisspauser längs Kilimanjaros norra rutt. Räknade jag rätt fick jag in fjorton kisspauser den av dagarna vi vandrade som längst.

Tidigaste start av vandring

Aldrig tidigare har jag påbörjat en vandring såpass tidigt som vid midnatt. Toppattacken drogs igång 00:07 och sedan följdes ett pärlband av pannlampor på den branta bergssidan upp mot Gilmans Point. Där mötte vi soluppgången strax innan 06.

Mesta stigning under kortast sträcka

På toppnatten gick vi den knappt fem kilometer långa sträckan från School Hut till Gilmans Point, vilket är nästan tusen höjdmeter. Det ger cirka 200 höjdmeter per kilometer. Så vitt jag vet är vandringen upp på Glacier Point i Yosemite det närmaste med samma antal höjdmeter men två kilometer längre sträcka. I långt över sex timmar höll vi på, under Tanzanias stjärnklara natthimmel.

Ingegfära-te och soluppgång nedanför Gilmans Point

Längsta vandring i tid

Från School Hut på 4700 meter upp till Uhuru Peak på 5895 och sedan ner till Millennium Camp på 4000. 14 och en halv timme höll vi på, vilket är en timme längre och tusentals fler höjdmeter än Keb-vandringen som var tidigare personbästa. Behöver jag säga att vi somnade som barn vid 20-tiden och sov i tio timmar?

En kontinents högsta punkt

Uhuru Peak är inte bara högsta punkten i Tanzania, utan även i hela Afrika. Att ha en hel kontinent under mina fötter är något jag aldrig tidigare haft. Klart häftig känsla!

Dyraste resan

Än så länge har jag inte räknat ihop resans exakta kostnader men räckte med en snabb överslagsräkning för att konstatera att rekordet slagits med råge. Det kommer ett inlägg på temat framöver, var så säkra. 

Offline 8+ dagar

Längs Kilimanjaros norra rutt finns det bara fläckvis mobiltäckning. Än mindre wifi.Det visste vi om sedan tidigare och där det fanns passade vi på att skicka ett par status-SMSs till närmaste familjen. Ärligt talat var det faktiskt riktigt skönt att vara bortkopplad. Istället fick vi plats med samtal både under timmarna längs leden och runt matborden. Jag skrev även dagbok varje dag och så njöt vi av både underbara soluppgångar och solnedgångar. Bland mycket annat.

Antal dagar utan dusch

Kanske inte det mest hygieniska rekordet. På berget fanns det bara tillgång till varsin tvättbalja som vi fick på morgonen innan frukost och en innan middagen efter dagens vandringsetapp. Däremellan handtvätt vid mässtältet eller som jag gjorde längs vandringen- en klunk vatten i munnen som jag spottade ut i händerna. Dusch blev det när vi kom tillbaka till lodgen i Arusha efter åtta dagar i ödemarkerna.

Allt är inte en tävling (typ)

Jag vet. Allt måste inte vara tävling, rekord och personbästan. Alla utmaningar är unika och egna prestationer. Så är det. Ibland tycker jag ändå det är kul att dra saker till sin spets och bara högre makter vet när jag slår ens något av de här rekorden igen. Men jag kommer troligast notera det.

Mot School Hut

16 KOMMENTARER

  1. KUL resa. Vill för övrigt tillägga att i Åre finns Vertikal K: också 1000 höjdmeter, fast på lite drygt 5km istället för knappt 5 km. Men ändå värdig att lägga till listan när världens ska representeras! 🙂

    • Ja, superkul och verkligen ett minne för livet! Har sett Vertikal K och hade idé om den i somras men gjorde 27K istället. Tar sikte på nästa sommar, har hört att det är en bra pulshöjare den där vertikala löpningen. 😉

  2. Fin lesing 🙂 Gratulerer med å nå toppen! Jeg gikk opp i 2014 og det er noe av det mest slitsommen, men fantastiske jeg har gjort 🙂

  3. Haha, jag satte nog de flesta av de där rekorden också, när jag gick. Fast off-line 8 dagar var ju ingen bedrift på den tiden.(1998)
    Ska bli mycket intressant att läsa om er bestigning. 🙂

  4. Ojojoj vackert. Ser fram emot den fullständiga rapporten från bergets alla etapper. I väntan på det, kan du stilla vår nyfikenhet med total climb från BC till toppen?

  5. Kul att det fanns fler statistiknördar med i gruppen 🙂 Många av dina rekord där gäller förstås även mig, förutom de ”vildmarksrelaterade” (tältnätter, täckning och dusch). Och så hade jag varit i Afrika innan också. Trevlig hemsida du har!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.