Steve Jobs-dagen – 3 häftiga Apple-butiker du borde besöka

Idag, den 16 oktober, är det internationella Steve Jobs-dagen och eftersom det nog ändå bor en liten Apple-fanboy i mig så tänker jag att den är värd att fira. Mac-datorer har jag kört sedan 2008 (japp, ganska sent på den bollen) och iPhones har jag varvat lite med Android-konkurrenter genom åren. Det kända uttrycket ”det bara fungerar” har jag emellanåt ställt mig lite tveksam till, allra helst när saker inte alls fungerat, men på det stora hela så är det ju för det mesta fantastiska produkter.

Så, i det här inlägget tänker jag primärt tipsa om de tre häftigaste Apple-butikerna jag varit i men vi drar väl en liten kort bakgrund till Steve Jobs och Apple, right?

Steve Jobs – vem var det?

Mannen som inte bara förknippas med Apple utan snarare var (och är) Apple. Han inte bara grundade Apple, han hann både lämna företaget och komma tillbaka som en frälsare och den som tog firman från ruinens brant till det företag som det blev under hans år vid rodret. Ja, som de fortsatt vara även decenniet efter hans död 2011 men kanske med en smula mindre karisma.

Några viktiga hållpunkter i Jobs och Apples liv då?

 • 1 april 1976 grundas Apple av Steve Jobs och Steve Wozniak.
 • 1985 tvingas Jobs bort från Apple efter en intern maktkamp. Jobs startar datorföretaget NeXT samma år.
 • 1996 köper Apple NeXT och Jobs går tillslut in som VD för Apple.
 • 1998 släpps iMac G3 – kombinerad dator och skärm, helt utan intern diskettstation och serieportar. Storsäljaren var ett faktum och fanns dessutom i 13 olika färger.
 • 2001 öppnar de första Apple-butikerna och de ligger i USA.
 • 2007 presenteras den första iPhone-modellen och resten är historia. Mobiltelefoneran kan nästan ses som i två epoker – före och efter iPhone.
 • 2011 lämnar Steve Jobs jorden när han går bort i cancer den 5 oktober.

Apple-butikerna

Som sagt, de första Apple-butikerna öppnade i USA 2001. Sedan dess de utökats markant och även Sverige har fått ett par butiker (Malmö, Täby och Helsingborg). Av de jag själv har besökt så finns det tre höjdare och de tänker jag presentera här. Har du besökt någon utmärkande Apple-butik? Lämna gärna en kommentar och tipsa!

Union Square, San Francisco

Befinner du dig på Apples hemmaplan och San Francisco (högkvarteret i Cupertino knappt sju mil söder om stan) så förtjänar deras butik vid Union Square ett besök. Kanske inte den mest spektakulära av butiker men Apple lyckas smälta in i kringliggande miljöer, precis som de gör med många andra butiker. För ja, de väljer ju så klart sina platser med omsorg och utformar dem därefter.

Två våningar handlar det om där nedre plan är produktavdelningen. Vad sägs om tajmingen för just vårt besök? Dagen efter releasen av iPhone 7 i september 2016! Behöver jag säga att det var fullständigt knökat med folk vid iPhone-borden? På övervåningen, där det hålls lite föredrag och kreativa sessioner, var det desto lugnare.

HITTA HIT | Google Maps

Covent Garden, London

Bara en trätrea från Dryden Street i London (runt 200 meter alltså) ligger de mysiga och populära kvarteren kring Covent Garden. Här ligger också den kanske charmigaste Apple-butiken jag varit i. Inhyst i tegelkvarteren är dess våningar både ljusa och luftiga. Varje gång jag besöker London (alldeles för sällan) drar jag hit för att strosa en stund (och kanske snika in lite på deras wifi nu när Storbritannien är utanför EU:s fria surf).

Utifrån sett gör butiken inte jättemycket väsen av sig men ta sikte på Covent Garden Market och dess nordvästra hörn så hittar du. Går du till Apple Market i samma område har du gått fel…

HITTA HITGoogle Maps

Fifth Avenue, New York

Kanske den mest klassiska, eller snarare episka, Apple-butiken på hela planeten.”The Cube” på Fifth Avenue, längst ner i sydöstra hörnet av Central Park, är ett måste om man som Apple-fan är i New York. Kuben i sig är bara toppen av isberget och det är först när man går ner för trappan som själva butiken uppenbarar sig där under jord.

Efter att ha renoverats under ett par år återöppnade butiken igen hösten 2019 och den ser nu om möjligt ännu häftigare ut. Trappan ner har nu trappsteg i rostfritt stål istället för glas. Det står nu träd nere i butiken. Ljuset i taket anpassas utifrån tid på dygnet. Ja, och så vidare (läs artikel här).

Själv var jag här 2015 och var på vippen att köpa första generationen Apple Watch. 2017 var jag också här men då pågick ombyggnationen och butiken låg då (mindre attraktivt) i en fastighet intill. Det lär bli ett återbesök när jag kommer till New York nästa gång.

HITTA HITGoogle Maps

Min första Apple-produkt

Efter att ha velat lite fram och tillbaka kring ett datorköp 2008 så slog jag slutligen till på en iMac 24″, den tidens värstingmodell med skärm och dator i ett. Förutom att vara (typ nästan) sladdfri och snygg så var den ett prestandamonster utan dess like. Från att ha levt med en traktordator med trasiga fläktar i några år stod nu på skrivbordet en helt tyst maskin. Jag försökte skrämma igång fläktarna genom att spela Call of Duty på maxad grafik men nix, den var och förblev tyst.

Min senaste Apple-produkt

Efter att ha kört Android-telefoner av olika slag sedan våren 2016 återgick jag så sent som i somras till en begagnad iPhone 11 Pro. Det i sig är inte mitt senaste köp men det medgav däremot ytterligare en fördjupning i Apple-träsket. För några veckor sedan kompletterade jag nämligen livet med några AirTags. Väldigt smart liten pryl som framförallt ger mig koll på incheckat bagage när jag reser, förutom att hänga på nyckelknippan så klart.

Din första Apple-produkt?

Det här var lite om min relation till den här lelle firman som kallas Apple (fruktföretaget som Forrest Gump investerade i). Vad har du för relation? Vilken var din första Apple-pryl? Använder du någon -produkt idag eller står du på andra sidan och låtsas ha kul? 😏

Lämna gärna en kommentar och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Ja, den i New York var jag i 2010, då jag trodde att det inte fanns andra surfplattor än Ipad :-).
  Onekligen coola byggnader.
  De andra har jag nog evt gått förbi.. har varit på de platserna.. såå glad när jag slutade jobba o kunde lämna tillbaks min pådyvlade Iphone :-). Har aldrig köpt något med halvätna äpplen :-).

 2. Har varit i butikerna i New York och San Francisco. Kan inte komma på att jag varit i någon annan Apple-butik och har jag det så var den förmodligen inte så uppseendeväckande då. 🙂 Första Apple-prylen var en iPhone 3 som köptes i början av 2009 och här använder vi numera Apple till allt utom datorer. iPhone, iPad, Apple Watch och nu senast en AirTag som var guld värd när vi flög hem från USA i somras och jag kunde ha koll på att bagaget var med hela vägen.

 3. Har inte varit i ngn av dessa butiker, men i Barcelona..och det var ju flott! Har Iphone 11 och tillhörande Ipad..mkt nöjd..Har även en Mac som har ngr år på nacken( som jag enl en son inte utnyttjar till mer än 5 procent av dess kapacitet). men jag är glad ändå haha

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.