Vandra Lunndörrspasset – 11 tips för en unik & vacker etapp

Precis på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen ligger Lunndörrspasset. Rakt genom passet skär vandringsleden som bjuder på vacker natur, unika formationer och bergstoppar på uppemot 1500 meter. Vindskyddet, mitt i passet och längst ner i dalen, når du efter en mils vandring och det är försvinnande litet i förhållande till sina omgivningar. Det bästa av allt? Längs leden är det ofta glest med folk!

Välkommen till en guide med istidslämningar, dramatisk natur och en bergspassage som använts av människor i minst tusen år.

Vad är vad i Lunndörrsfjällen?

Ibland hör man ”Lunndörren” men är det passet, fjällen eller stugan? Låt mig bena ut vad som är vad.

Lunndörrsfjällen är hela området och består av flera natursköna dalgångar och bergstoppar. Dörrpiken, Gruvfjället och Synder- och Nörder Storådörrfjället är några av topparna i området. Flera av dem är närmare 1500 meter över havet.

Lunndörrspasset är den mest tillgängliga och populära av dalgångarna då det går en markerad led här, både sommar och vinter. Mitt i passet och omgiven av branta bergväggar finns en liten värmestuga med hjälptelefon.

Lunndörrsstugan är en STF fjällstation och den ligger i passets norra ände, ofta benämnd som just ”Lunndörren”. Hit är det cirka 22 km från Tossåsen men stugan nås också från Vålådalen och Vallbo. Här finns det både sovplatser, kök, en liten affär, toaletter och tältplatser. En fjällstation kort och gott.

När på året vandrar man här?

Så fort snön försvunnit är det bara att köra. Juni till oktober är rimlig säsong men det kan skilja några veckor i båda ändarna från år till år. Framåt hösten kan temperaturen sjunka rejält och området är känt för att vara bland de kallaste i landet. Börtnan, byn som är rikskänd för sina köldknäppar, ligger till exempel bara fyra mil bort.

Lämningar från vikingatiden

Att Lunndörrspasset är en led med tusenåriga anor är känt sedan länge. Det har i området hittats lämningar från 1000-talet och i passets norra ände, bara ett par kilometer från Lunndörrsstugan, har en vikingagrav upptäckts. Så sent som i augusti 2022 gjordes nya fynd med en helt unik kvinnlig grav från Vikingatiden.

Parkera i Tossåsen

Det enklaste sättet att nå Lunndörrspasset är att parkera bilen i den lilla byn Tossåsen och vandra därifrån, det vill säga från sydost. Här finns det både vindskydd, informationsskyltar, kartor och ett dass precis där leden börjar.

Från Funäsdalen är det knappt 90 km till Tossåsen om du kör över Flatruet (vägbeskrivning). Från Östersund har du cirka 160 km via Åsarna (vägbeskrivning). Kör du från Åre är det 190 km kortaste vägen (vägbeskrivning). Från Tossåsen är det sedan cirka 11 km vandring till värmestugan mitt i dalgången.

Ska du vandra hela vägen till Lunndörrsstugan?

Är det häftig fjällmiljö du är ute efter räcker det att gå till vindskyddet mitt i passet, vilket i sig kan göras som en dagstur. Ska du fortsätta hela vägen till Lunndörrsstugan är det ytterligare cirka 11 km i flack, lättvandrad men kanske inte superspännande terräng.

Lättvandrad terräng och ett vad

Vandrar du från Tossåsen inleds strapatsen med ett par kilometers grusväg genom skog. Resten av leden är upptrampad stig på kalfjäll. Efter tre kilometer passerar du ett vattendrag och beroende på hur blött det är i terrängen kan du behöva vada här. Är det lite lägre vatten kan det fungera att kliva på stenarna i forsen.

På det hela taget är det inga större höjdskillnader att prata om men terrängen lokalt kan vara ganska kuperad så det är lite upp och ner längs vägen. Du kommer också, om det är bra väder vill säga, se Lunndörrspasset tidigt i vandringen. Vackert för många, mentalt tungt för andra. Jag föredrar så klart det vackra.

Efter ungefär tre och en halv kilometer, strax efter vadet, kommer man upp på en liten höjd. Kliv av leden och gå bara tjugotalet meter norrut så ser du Västerån och dess vackra vattenfall som eroderat sig ner i berget.

Tälta i Lunndörrspasset

Det går alldeles utmärkt att tälta i Lunndörrspasset. Området i dalgången är stort och långt och det finns gott om platser att slå läger på. Vid en av vandringarna här såg jag folk som slog upp sitt tält uppåt berväggen mot Gruvfjället, till exempel. Vill du inte vandra högt finns det platser i närheten av vindskyddet, både norr och söder om och i anslutning till leden.

Tälta halvvägs

Att slå läger längs vägen, alltså söder om passet, är också en bra idé. Då blir en vandring upp på Dörrpiken betydligt enklare men även Lill-Lunndörren och Storådörrfjället blir betydligt mer tillgängliga. På en av vandringarna i området mötte vi ett par som gjort just detta och utsikten från deras tältplats var definitivt av den högre skolan.

Vandra Lunndörrspasset - tips & guide

Bestig Dörrpiken (1303 möh)

På ostsidan av Lunndörrspasset ligger Dörrpiken. Med sina 1303 meter över havet är det här en fullt rimlig bergstopp att ta sig an, även om man bara gör en dagstur. Rakt mot passet är bergväggen dramatisk men låt inte det vara något hinder. Antingen kan man gå igenom passet och ta en något mer vandringsvänlig terräng från norrsidan eller så drar man sig lite söderut och går därifrån (om du exempelvis tältar halvvägs, som jag nämner ovan).

För egen del gjorde jag toppen nästan rakt upp från värmestugan mitt i passet. Ja, jag skrev ju precis att det är en ganska dramatisk vägg. Men, bara ett par hundra meter söderut går det att ta sig an den här väg(g)en, även om det är ganska brant på sina håll. Möjligtvis inget för de höjdrädda även om utsikten är enastående!

Pyramider längs vägen

I Vålådalen, 15 km norr om Lunndörrspasset, ligger de ”äkta” Pyramiderna, vida kända bland fjällvandrare i området. Det kan vara lockande att gå dit men det är ju som sagt en bra bit. Missströsta dock icke. Längs vandringen i Lunndörren kommer du att se liknande formationer som resultat av senaste istidens framfart.

Plocka lite hjortron (om säsongen är inne)

Under senaste vandringen, i augusti, hängde vi av oss ryggsäckarna när vi kom in i ett hjortronfält. Vi tog oss en kvart för att äta lite fjällgodis och det var inte direkt så att vi behövde leta heller. Gott och naturligt smaksatt!

Bada i Kroktjärnen

Som avslutning på fjällvandringen till eller genom Lunndörrspasset kan ett svalkande bad i Kroktjärnen vara ett trevligt alternativ. Den lilla sjön ligger precis vid leden, två och en halv kilometer från Tossåsen och den väntande bilen.

Hoppas att du hittade värdefulla tips i den här guiden! Saknar du något? Ställ gärna en fråga i kommentarsfältet.

LÄSTIPS | Jämtlandstriangeln | FettjeåfalletFunäsdalsberget

Dryden i Lunndörrspasset

8 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Funderar på att vandra några dagar och utgå från Vålådalen. Skulle gärna vilka vandra till Lunndörrspasset. Vilken rutt skulle du då rekommendera? Hur många dagar behöver man vara ute?

    / Markus

  2. Hej!

    Funderar på att vandra några dagar och utgå från Vålådalen. Skulle gärna vilja vandra till Lunndörrspasset. Vilken rutt skulle du då rekommendera? Hur många dagar behöver man vara ute?

    • Hej Markus! Nu har jag inte gått just den sträckan men ser att det från Vålådalen till Lunndörren (stugan) är 12 km kortaste vägen. Ska du vandra vidare in i passet kan du räkna med ytterligare en mil för att komma till vindskyddet jag nämner. Hela den sträckan, 23 km, går ju att göra på en dag om man vill, har ork och tid. Med det sagt så minst två dagar men om du har tre dagar så kör. Slår du upp tältet någonstans kan du ju alltid göra en tur upp på någon närbelägen topp utan packning och hets.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.