Sju noteringar från veckan som gått

Jaha, vi kör väl ett race med lite högt och lågt från veckan som gått? Bra. Så får det bli.

Solpaneler på parkeringar

Alltså. När man tänker efter. Varför har vi inte kommit längre med solpaneler? Tekniken är ju inte direkt ung och sol råder det ju ingen större bristvara på. Inte ens i ”kalla mörka Sverige”. Visste ni till exempel att jorden under bara två timmar (2!) tar emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år? Och här står vi som fån och ser på. Stört.

I Frankrike har man nu klubbat igenom att samtliga parkeringsplatser för 80 bilar eller fler ska ha ett tak med solpaneler ovanför sig. Bra grej så klart även om ägarna till platserna verkar få stå för kalaset själva, vilket i slutändan så klart läggs på de som parkerar. Jaja, hade staten gått in med medel så hade det ju ändå lagts på kunderna i form av skattepengar.

Hur som haver. Ett väldigt bra sätt att täcka en yta som redan är ful. Vi kan ju hoppas att något liknande ramlar in i Sverige. Den gamla regeringen kom ju till exempel med ett förslag så sent som i somras om att utreda möjligheterna kring att sätta upp solceller på offentliga och kommersiella byggnader. Vi kan hoppas att det förslaget åkte med in i den nya konstellationen.

Solsken i november

Bilfritt på Sveavägen

En annan miljöaspekt är ju det här med ljudnivåer, vilket jag bloggade om så sent som häromdagen. Ett ständigt problem i storstäderna och nu försöker man i Stockholm att införa bilfria zoner under vissa tider på dygnet. Sveavägen ska vara först ut om den rödgröna majoriteten får bestämma. Det finns så klart andra synvinklar på det här. Biltrafiken lär väl kanske inte minska utan sonika bara ta andra vägar. Med det sagt ska det bli spännande att följa utvecklingen av det här projektet.

Inte så rent mjöl påsen

Jag skulle göra en pannkaksliknande middag häromdagen. Knäcker ett par ägg, häller i lite mjölk och skopar ner nån deciliter mjöl eller så. Vispen åker ner och jag börjar röra om. I mitt hastiga vevande gör ögat några noteringar där i smeten som inte känns helt okej. Små svarta prickar som sticker upp emellanåt. Jag går till botten med saken och lyckas fiska upp något som vid en första anblick ser ut som ett solrosfrö.

Fast det är ganska sällan som solrosfrön har huvud, ben och vingar. Jag kikar ner i mjölpåsen och lyckas fiska upp ett likadant kryp till plus ett litet nät med vad jag gissar är dess avkommor.

Så här – jag använde inte mjölpåsen något mer utan åt med lätt möda något annat. Kungsörnen är kontaktade och så får vi se hur lång radioskugga de väljer att befinna sig i.

Rent mjöl i påsen

Handla ”online” hos Biltema

Vi behöver en ny motorvärmarkabel eftersom det var någon som ansåg sig behöva vår i helgen (om du känner dig träffad så kan du få lämna tillbaka den). Jag tänkte även passa på att köpa torkarblad också när jag ändå var i farten så att säga. Biltema.se får mitt besök men när jag väl ska gå till kassan och välja leveranssätt så visar det sig att de inte ens ägnar sig åt leveranser till närmaste postombud. Antingen handlar man i butik eller så handlar man online – och hämtar i butik.

Och nej, vi har inte Biltema i Östersund.

Jahapp. Men så här då – fram tills det att Biltema behagar kliva in på 2020 2000-talet så får jag väl shoppa mina reservdelar någon annanstans. Man kan få glasshuvudvärk för mindre.

Ny vinblogg är uppe!

Jag fick ett tips häromdagen. Min resebloggarkollega Maria på FantasyDining har startat en helt ny blogg och den här gången är det inriktning vin som gäller. Bloggen heter The Wine Luggage och det känns ju onekligen väldigt passade när Maria nu har utbildat sig till sommelier. Även om jag själv inte kan något nämnvärt om viner så ska det bli kul att följa projektet. Kasta er in ni också (så fort ni är klara här vill säga), det där kan bli en trevlig inspirationskälla!

En kåsa vin

Kroatien blir passfritt och Schengenanslutet!

Efter några års utredning bestämdes det redan förra året att Kroatien uppfyller alla de krav som finns för att bli fullskaligt delaktiga i Schengensamarbetet. Ja men ni vet. Det där med passfrihet. Nu är det tillslut även bestämt att så blir fallet, vilket fastställs i början av december. Med start den 1 januari 2023 kan vi alltså på resa betydligt enklare in och ut ur landet, kanske allra helst om man tar sig dit med bil.

Ja, Balkan-området är vackert och när vi körde just bil i området 2017 imponerades vi stort av landskapen och städerna. Vill ni läsa mer, få tips och inspireras kan jag rekommendera er att klicka in här. Dubrovnik, Split, Kotor, Sarajevo, Mostar, hyrbil, roadtrip och även ett par besvikelser hittar ni i inläggslistan där.

Takåsarna i Dubrovnik

Äntligen ett riktigt pass med svett!

På tal om passfrihet så har det verkligen varit en sådan period för mig nu de två senaste månaderna. Fast då menar jag mer gympass. I augusti sa jag upp STC och efter det har det blivit något enstaka hotellgym men mestadels löpning. Sedan återstarten av vår runstreak så har knät strulat så i veckan, när jag fick tillgång till ett riktigt bra hotellgym, passade jag på att göra en ordentlig genomkörare.

Jag har ju pratat gott om mina HIIT-pass de senaste åren så jag körde en egenkomponerad variant där löpband och roddmaskin byttes ut mot mer cykel och mer stakmaskin. Alltså helvete vad skönt det var att få känna riktig puls igen. Och helvete så skönt är det är att få svettas riktigt ordentligt! Det måste bli mer sånt här framöver!

Så. Det var mina sju från veckan.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.