Twiga Lounge by Aspire på Kilimanjaro International Airport

Med dryga halvmiljonen passagerare per år är Kilimanjaro International Airport lite av ett nav för turismen i Tanzanias norra delar. För vår del blev det här både första och sista anhalt i landet i och med vår veckolånga vandring upp på Afrikas högsta berg. På hemresan fick vi ett par timmar över innan boarding så jag gjorde läxan och researchade lite snabbt tillgången på lounge. Minst en skulle det finnas men i vilket skick eller om den ens var öppen rådde det lite delade meningar om. Döm därför om min förvåning när dörren till Twiga Lounge öppnades en trappa upp efter säkerhetskontrollen.

Flygplatslounger kan verkligen vara lite av ett lotteri. En del är riktigt fina med bra matutbud och en avkopplade miljö. Andra påminner mer om väntrum på hälsocentralen och vissa lider av ett svårt och dåligt matutbud. Jag hade ärligt talat inga större förväntningar på vare sig Kilimanjaros flygplats eller dess lounger. Den jag sett bilder på, Tanzanite Lounge, såg minst sagt ospännande ut.

Men. Då hade jag alltså inte sett Twiga Lounge by Aspire. Än.

Kort om Kilimanjaro International Airport

Kilimanjaro International Airport (JRO) kallas för ”The Gateway to Africa’s Wildlife Heritage” och ligger mittemellan städerna Arusha och Moshi. För många är den början och slutet för olika äventyr i området, så som bestigning av Kilimanjaro eller safari. Flygplatsen öppnade 1971, ligger 894 meter över havet och har på senare år genomgått en hel del renoveringar. Flygplatsen har en bana (09/27) som är 3600 meter lång och JRO kan som mest ta emot Boeing 747. Flygplatsen har både inrikesflygningar och internationella flighter från Afrika, Mellanöstern och Europa.

Öppet, ljust och välkomnande

Twiga Lounge ligger på andra våningen och hit går det både trappor och hiss. Loungen är alliansfri. Det spelar alltså ingen roll om du flyger med Star Alliance, Sky Team eller One World. Vi fick accesss tack vare vår Star Alliance-flygning (Ethiopian) och att vi båda är Star Alliance Gold. Loungevoucher fick vi utan problem redan vid incheckningsdisken. Vid entrén till loungen kontrollerades sedan boardingkort och voucher varpå vi blev insläppta i den fräschaste loungen jag besökt på länge!

Twiga Lounge har en luftig planlösning och så här mitt på dagen kunde vi njuta av ett härligt ljusinsläpp. Rakt innanför entrén finns det arbetsbord till höger och ytterligare några steg in stod stolar och fåtöljer i små egna avdelningar, åtskilda av rumsavdelare. Små privata sfärer alltså, utan att för den delen bli mörkt eller instängt. Bra löst! Till vänster finns det lilla buffébordet med mat och dryck i olika former. Jag återkommer till det lite längre ner i texten.

Vi hittar en liten grupp fåtöljer en bit in loungen där vi slår oss ner för mat och lite bubbel. Jag menar, den här eftermiddagen har vi ju våra skäl att fira efter att ha klarat av Kilimanjaro några dagar tidigare.

Relax med maxat ljusinsläpp

Längst ut i en liten flygel av Twiga Lounge finns kanske de skönaste platserna med ett antal liggfåtöljer. Här är det verkligen maxat ljusinsläpp. Heltäckningsmattan på golvet bidrar till en behaglig ljudnivå. Lite synd att de nedre delarna av panoramafönstret är i frostat glas, vilket tyvärr tar bort lite av utsikten. Klen tröst är väl då att JRO i sig inte direkt dräller av flygtrafik så man missar kanske inte så mycket trots allt.

Här ute i flygeln satt det dock folk vid vårt besök, inklusive ett svenskt par som passat på att ta av sig barfota. Det blev ett ganska enkelt val att hålla sig därifrån. Visst, relax i all ära och Twiga Lounge har ingen dresscode som sådan. Men barfota i en lounge? Nja. Det vete fan.

Ett litet men fullt tillräckligt buffébord

På buffébordet i loungens ena del är det uppdukat lite av varje. Här hittar vi både varmrätter, soppa, snacks och sötsaker. Här kan vi också ta juice, kaffe, te, vin, bubbel och starksprit av olika sorter. I ett par kyldiskar går det att plocka vatten och öl plus lite kalla rätter.

Påfyllnadstakten är väl under vårt besök lite sådär och en del grejer hinner ta slut. Jag kan väl egentligen inte klandra dem, med avgående flighter ungefär varannan timme. Däremot är de snabba på att städa undan använda tallrikar, glas och dylikt och rent generellt är de både synliga och trevliga.

Tilltuggen som sådana är ändå i bra klass. Kanske något torra muffins men annars såg jag inga större problem i att förse mig med en lunch, trots en stundande måltid på flighten upp till Addis.

Wifi och eluttag

Wifi är enkelt löst i Twiga Lounge (och hela flygplatsen). Antingen kör man på flygplatsens nät eller så kör man loungens egna och lösenordsskyddade wifi. Oavsett vilket ska man alltid köra en VPN-tjänst för att säkra sin data från obehöriga. I övrigt gör jag inga större utsvävningar och testar heller inga anslutningshastigheter. Det var stabilt och rullade på och det är jag nöjd med.

Eluttag finns det gott om, ungefär en uppsättning per fåtölj. Fin grej är att det fungerar med svenska pluggar, så just här behövs ingen adapter (i Tanzania behövs som regel UK-adapter). Bra för oss, eftersom vi packat ner våra adaptrar i det incheckade bagaget.

De där sköna detaljerna

Det krävs inte jättemycket för att lyfta en ganska enkel upplevelse till något lite mer fancy. Det kan räcka med subtila detaljer i inredningen för att känslan ska ramla på plats. En liten safaribil, lite växter och bokhyllor med utsmyckningar som går i lokal stil. Inget vräkigt, det bara finns där och påminner om var man befinner sig. En touch av Tanzania alltså. Jag gillar det.

Twiga Lounge by Aspire – allt som allt

När vår avgång närmar sig går personal runt i loungen och meddelar att boardingen påbörjas inom några minuter. Jag hinner precis svida om till en lite skönare klädsel inför eftermiddagens och nattens kommande flygningar. Sedan tar vi oss ner till gate 4 och gör promenaden på ett par hundra meter ut till vår väntande Boeing 787-8 upp till Addis Abeba.

Twiga Lounge då? Vilken härlig överraskning det blev! Lounger kan ju faktiskt innebära både högt och lågt och mina förhandsgooglingar hade ju inte direkt skvallrat om något särskilt upplyftande här på JRO. Döm om min förvåning när vi klev in i den här ljusa och moderna loungen med en dos av lokal touch i detaljerna.

Buffébordet var kanske aningens litet men å andra sidan fullt tillräckligt utifrån hur många avgångar det faktiskt är på JRO. Vi hann både äta lite tilltugg och dricka lite bubbel under vår dryga timme inne i Twiga Lounge. Satt skönt gjorde vi också. I övrigt var det välstädade utrymmen, inklusive superfräscha toaletter, snabb service plus att de upplyste oss när boardingen var på väg att påbörjas.

Litet, gemytligt och personligt. Sånt går jag igång på. Reser ni härifrån och har tillgång till loungen är det bara att gratulera!

LÄS MER | Loungens egen sajt

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Såg onekligen bättre ut än vad man kunnat vänta sig om man jämför med Addis tex. Där inte mycket att hänga i granen inte heller i Zanzibar.

    • Det här var som natt och dag kontra *A Gold i Addis. Å andra sidan bjöd Gold-stället i Addis på två helt olika upplevelser men den avhandlar jag i ett annat inlägg. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.