Nya resespelet Var är vi? – roligt middagsspel för familjen

För några veckor sedan fick jag ett nytt middagsspel hemskickat för test. Så här i På Spåret-tider, stundande julklappsutdelningar och nyårsfester runt hörnet så känns verkligen en frågesport med restema helt rätt. Nya resespelet Var är vi? är enkelt, genialt och tillgängligt för alla.

Bonus? Minimalt antal regler!

Nya resespelet Var är vi?

Busenkla regler

För ja, reglerna är busenkla – utifrån olika svåra ledtrådar ska man gissa rätt destination och samla poäng.

Den som har sämst lokalsinne börjar läsa frågorna, alternativt den som inte vill tävla alls. Varje frågekort i asken har fem ledtrådar på en stad eller ort runt om i världen, från fem poäng (svårast) ner till en poäng (enklast). Uppläsaren läser först ledtråden på fem poäng och avvaktar sedan om någon redan då vill skriva ner sitt svar. Om någon vill chansa (eller vet) skriver denne ner poängnivå samt sitt svar på en lapp som sedan viks ihop och läggs framför deltagaren.

Sedan fortsätter uppläsaren på fyrapoängsnivån, tre poäng, två och sista ledtråden på en poäng. När sista ledtråden är uppläst och alla känner sig klara vecklar deltagarna upp sina lappar och visar dem för alla andra. Då avslöjar också uppläsaren rätt svar och eventuella poäng kan delas ut.

Extrapoäng på följdfrågorna

Utöver detta följer sedan två frågor på själva destinationen eller något som har med staden eller orten att göra. Här får man en poäng för varje rätt svar och precis som i det föregående momentet skriver deltagarna ner sina svar på en lapp som man visar upp när alla känner sig klara.

Originalreglerna säger först till 15 poäng men det går så klart att förlänga. Vi råkade köra på betydligt längre än så första gången vi körde. Det gjorde ingenting alls. Destinationerna varierar, allt från städer i Sverige, Europa och andra platser av den här planeten. Fin variation med andra ord.

Resespelet Var är vi? är roligt och enkelt

När andra spel har komplicerade regler och tar flera timmar att genomföra (och lära sig) kan man istället plocka fram resespelet Var är vi? och köra en runda eller två. Beroende på skickligheten hos spelsällskapet tar det allt från en kvart och uppåt. Det är slående likt På Spåret, minus musikfrågorna då så klart (om man nu inte hyr in ett band och hittar på egna frågor).

Det jag gillar mest är enkelheten och det går faktiskt inte att misstolka reglerna. Dessutom går det vara så få som två personer, även om det så klart är roligare ju fler man är. Om någon inte alls är spelsugen så kan hen få läsa upp alla frågor men det går precis lika bra att passa uppläsningen vidare mellan spelarna, så att alla kan vara med och tävla.

Resespelet Var är vi? finns i bokhandlar och på nätet och priserna ligger kring 140 spänn som billigast och knappt tvåhundra hos Adlibris och Bokus. Som hittat ändå. Det tar inte heller någon nämnvärt plats så det fungerar utmärkt att ta med i väskan på väg till jul- eller nyårsfesten.

Allt måste inte vara svårt och komplicerat. Det tackar vi för!

Andra spel på temat resor

Det finns en uppsjö av brädspel på temat resor. Den Försvunna Diamanten är givetvis en klassiker i sann brädspelsanda. Det enda som krävs är flyt med tärningarna och att planera sin rutt genom Afrika på bästa sätt. Spelet går ut på att hitta en diamant som ligger dold bland spelpjäserna och sedan ta den tillbaka där man startade. Väl ute på kontinenten döljer sig både banditer och extrapengar och andra fördelar som kan vara bra att ha.

Vagabond är också ett resespel men kanske för den något mer vuxna publiken. Reglerna är något klurigare och vissa både frågor moment är mer omständiga än andra. Flaggfrågorna är bland de roligaste och här lärde jag mig till exempel hur Sri Lankas flagga ser ut. Sent ska syndarna vakna!

En personlig klassiker är Europaspelet. Det är sedan länge utgånget men finns på diverse andrahandsmarknader. Det är ju lite till åren så frågorna kan säkert vara semi-inaktuella. Ändå, man får en bra hint om vår egen världsdel.

Sist ut är Ticket to Ride. Spelet har ingenting med frågesport att göra men väl en resa runt i olika delar av världen beroende på vilken version man väljer. Det hela går ut på att man ska bygga egna järnvägsrutter utifrån uppdragskort man blir tilldelad eller själv väljer. Ju svårare uppdrag desto fler poäng. Lite som järnvägarnas Monopol, eller Risk om man nu landar på krigsstigen med sina motspelare kring bordet. Ett av de roligaste brädspelen!

Fler spel med resetema?

Har du testat resespelet Var är vi? eller har du andra förslag på brädspel med resetema? Lämna gärna en kommentar och berätta!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.