Tystnad är guld (men vi kan inte läsa tankar)

Vi har längtat. Sett fram emot ett semi-nytt liv. Lära känna ett nytt område i vår kanske inte närmaste värld men bara knappt tre timmars bilresa bort. Ett nybyggt fjällnära boende med gångavstånd till fantastisk natur. Tålamodet har prövats det senaste halvåret. Inte bara en och två gånger utan kanske mer åt sju-åtta olika omgångar med svängar åt ena och andra hållet. På torsdag skulle vi få tillträde vill vår nya lägenhet i Funäsdalen.

Ja, vi skulle ha fått det.

Första tillträdesbudet levererades hyfsat planenligt redan i maj. Då hade vi tidigt november att ta sikte på. Ett par månader senare sköts det fram en vecka, vilket i sig inte var några större konstigheter. Några dagar hit eller dit spelar faktiskt ingen roll. I september, fyra veckor innan tillträde valde man att flytta på kalaset ytterligare.

Med sex veckor. En vecka innan julafton.

Vi morrade lite men gladdes å andra sidan över att vi nu också fick ett specifikt datum för nyckelöverlämning. Till och med ett klockslag. Nu var det bara att planera in och finlira detaljerna. Vi spikade möbelleveranser och jobbledighet. Vi beställde inredning, kontaktade tjänsteleverantörer och såg till att ha bankhandlingarna på rull för att synkronisera utbetalningar och inbetalningar till rätt dagar.

Och så såg vi fram emot ett härligt julfirande i Funäsdalen.

Tystnad är vår tids sista lyx

Sedan blev det tyst. Flera av våra frågor blev obesvarade i mäklarens inkorg. El- och fiberleverantören tog också veckor på sig att svara på mejl. När de väl svarade visste de ingenting om nånting. När mäklaren väl svarade visste hen heller ingenting om nånting. Byggherren sällade sig till skaran och kunde inte heller besvara en del tillsynes enkla men högst relevanta frågor kring vårt kommande tillträde.

Tystnad må vara en dygd och vår tids sista riktiga lyx. Å andra sidan kan vi inte läsa andras tankar. Att inte få svar på enkla frågor hör inte till någon lyx direkt.

Två veckor innan tillträdet bröts tystnaden. En hint om en förmodad ytterligare försening utan något uttalade om dess dignitet. Dagar, veckor eller månader ville man inte prata om. Det var bara det gamla vanliga med ”beklagligt”, ”vi gör allt vi kan” och ”vi håller kontakten”.

En vecka, på minuten faktiskt, innan tillträdet, ramlar så bekräftelsen in. Bygget är försenat. Med över två månader (…) och nu med ambitionen ”att få det klart till sportlovsveckorna”. Om tålamodet hade prövats tidigare under hösten så sattes det utan tvivel i skarpt läge en torsdagsförmiddag i december, sex dagar, tjugotretimmar och femtionio minuter innan nyckelöverlämningen.

Sportlovet (vilket år som helst)

Vi längtar verkligen efter lägenheten i Funäsdalen. Vårt semi-nya liv med ett fjällnära boende. Att få lära känna ett område som är tillräckligt nära för att kunna besöka frekvent och tillräckligt långt bort för att kännas som semester. Däremot var vi inte särskilt inställda på tålamodsprövningen en vecka innan tillträde.

Istället för att planera inflyttning har tid, energi och pengar fått läggas på att inte flytta in. Styra om möbelleveranser, magasinera ett halvt bohag (i vårt vardagsrum) och pausa bankhandlingar. Plus de mjuka värdena i att inte kunna fira jul som planerat och självfallet också det stora ekonomiska bortfallet med missa mer än halva vintersäsongen med uthyrning.

Så, än återstår det en hel del jobb med Funäsdalen. De senaste dagarna har det också tillkommit en hel del. Ska vi vara ärliga hade vi helst sluppit juridisk eftertouch och arga samtal fram och tillbaka. Förhoppningsvis glömmer vi det ganska snart så fort vi får tillträde framåt sportlovet.

Ja, vilket års sportlov de nu menar.

Funäsdalsberget på vintern
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

 1. Stor igenkänning. Fick en vattenskada i början året i år. Min lägenhet är ännu inte färdigrenoverad. Jag hoppas ni har papper från elektriker och andra företag, och papper på hur lång tid beräknas ta. Hoppas också elektrikern är auktoriserad. Du kan kolla upp företaget på elsäkerhetsverket sajt. https://www.elsakerhetsverket.se/ Nu visste du säkert detta, du verkar ju ha koll eller skaffa dig koll om du ska genomföra något.

  • Tack för tipsen! Eftersom det är nybygge räknar vi kallt med att allt är i sin ordning. Jag har följt dina dilemman på Insta och det är ju helt sjukt vilka klåpare som har varit i farten hos dig. Makalöst! Hoppas att du får den hjälp av värden som du förtjänar.

   • Ja, min renovering är ett evighetsprojekt. Blir de klara med er lägenhet till sportlovsveckan är det snabbt jobbat. Byggbranschen har en annan tidsram än vad vi övriga i samhället har. Glöm inte att ta reda på vad alla företag heter, så som elektriker, snickare, rörmokare och målare. Om elen skulle vara felinstallerad eller ytskiktet bakom kaklet i badrummet inte är ordentligt gjort. Ni behöver veta det mesta, för att kunna gå vidare, om så skulle behövas. Och är ni på plats och kollar bygget, se till att fotografera/filma allt och då menar jag allt! Så ni har bevis.

 2. Men du skojar?

  Tillåt mig att bli sur åt dina vägnar. Hur i hela friden? De måste ju förlora hur mycket jobb som helst. Och hur mycket kan de egentligen ha att göra, när marknaden är som den är? Ingen bygger ju, allt har ställts in. Sköt de jobb ni tagit på er, åtminstone. Och åtminstone, kommunicera.

  HERREGUD

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.