Avsmakningsmeny på Jazzköket och en spontankväll på stan

Ibland blir det inte som planerat. Ibland blir det bättre. Som igår. Vi bestämde oss lite hastigt och lustigt för att dra in på byn och äta en avsmakningsmeny på Jazzköket. För er som inte är bekanta med vare sig Östersund eller Jazzköket så kan jag meddela att det här är stans kanske bästa ställe när det kommer till ätbara saker.

Innergården är supercharmig oavsett det är en härligt ljus sommardag när man kan sitta utomhus, eller som igår en krispig januarikväll med dussinet minusgrader utomhus. Ni vet, då man bara längtar in i restaurangens härliga sorl med dofterna från köket som en härlig matta över lokalen.

Mer än bara Jazzköket

Jazzköket är mer än bara… tja, Jazzköket. Deras Saluhall & Bistro ligger i samma kvarter och då går man in direkt från gågatan. Saluhallen är öppen för både luncher och middagar och här händer det titt som tätt att jag ramlar in för lunch. Jazzköket, som alltså ligger på innergården, är deras flaggskeppsrestaurang och här kör de nu för tiden avsmakningsmeny på kvällarna. På samma innergård hittar vi också Lagerbaren, ett litet ”vardagsrum” nästan för den som är sugen på något drickbart.

Avsmakningsmenyn

Men som sagt. Vi gick in för avsmakningsmenyn. Ingen av oss var direkt sugen på ett komplett dryckespaket utan vi tog istället in en flaska orange vin att dela på. Valet föll efter en rekommendation på det sicilianska Pithos Bianco, ett bra val sett över hela menyn även om det kanske inte matchade tredje rätten fullt ut.

Menyn då? Vi valde den lilla avsmakningsmenyn med fyra rätter och det vi fick in på våra tallrikar var följande:

  • Struva med guanciale (lufttorkad griskind), äpplemarmelad och italiensk vintertryffel. En skör struva i botten och gjorde sig bäst av att bara ätas med händerna (vilket också var kockens tips). En riktigt fin smakupplevelse som satte nivån för de övriga rätterna.
  • Friterad blåmussla, sotad pilgrimsmussla, fänkål, rökt tångkaviar och en beurre blanc (smörsås) gjord på musselbuljong. Det här blev Marias favorit för kvällen. Att på slutet skeda i sig smörsåsen (beurre blanc) var en upplevelse i sig.
  • Ryggbiff med friterad shitake, sotad ostronskivling, svartrot, renlav, portvinssås, hasselnötter och hasselbackspotatis med brynt smör. En smakkombo som troligen lyft ännu mer med ett annat vin och för det har vi oss själva att skylla.
  • Gammeldags sötost, cognac, färskosttoppar med getost och lingon. Sötosten beskrevs lite som en ”ostkaka” och alltså, det här blev min favorit för kvällen. En perfekt söt touch och kronan på verket efter de andra rätterna!

Sedan slänger vi också på hela miljön som Jazzköket huserar i. Härlig lokal, skön personal vilket tillsammans ger en jävla fin atmosfär. En sak var dock märklig (men tillika kul så klart), nämligen att det veckan innan lön under årets fattigaste månad var nästan helt fullbokat.

Nästa anhalt – Lagerbaren

På samma innergård som Jazzköket hittar vi Lagerbaren. Här stannade vi till för ett par drinkar och under den knappa timmen vi satt här hann det gå från ganska stillsamt till helt toktjockt med folk. Återigen – årets fattigaste dagar märktes inte nämnvärt. Kanske blev man dock fattig efter besöket. Drinkar är inte gratis nu för tiden.

Vi valde lite olika drinkar. Första vändan tog jag en klassiker i Negroni medan Maria gick på en Aviation. Andra rundan beställde jag en New York Sour till Maria (vilken på Lagerbaren heter Surjämte) samt en Boulevardier till mig själv, vilket faktiskt nästan är samma som Negroni men där man bytt ut gin mot whisky. Fint så och efter en timmes snack om allt och ingenting packade vi ihop för kvällen och begav oss hemåt.

Krispiga Badhusparken

En promenad genom Östersund en krispig januarikväll kan vara en vacker upplevelse. Efter några dagars bitiga minusgrader och nästan vindstilla så har frosten fått häng på träden. Fan vad vackert det blir med de här tjocka täckena av trädkronor som hänger över huvudet i Badhusparken. När vi efter en stund låste upp dörren till lägenheten hemma slog vi oss ner för en runda Yatzy, lite musik och fortsatt snack om allt och ingenting.

En lördagkväll, i slutet av årets fattigaste månad, blev ju väldigt rik tillslut ändå. Mer sånt här åt folket, tack tack.

LÄS MER60+ upplevelser i och kring Östersund

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. En god förmåga att ta vara på tillfällena är också en viktig del av upplevelsen. Ni tycks besitta denna förmåga vilket gör mig glad! Kram på er🤗

    • Ja om du ramlar förbi stan nån gång så ska du absolut gå hit, eller Saluhallen Bistro för lunch. Och håller med, kul att folk beger sig ut och spenderar pengar på kvalitet istället för skräp. Kanske finns det hopp om folket ändå? 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.