Vi bodde på Karama Lodge i Arusha

Dagarna före och efter vår vandring på Kilimanjaro bodde vi på Karama Lodge i Arusha. Stan i sig ligger cirka 3-4 timmars bussresa varifrån vi började och avslutade vår vandring. Trots sitt på kartan ganska centrala läge i Arusha så låg lodgen ganska ensligt ovanför en liten dal, dit vi lyckades skumpa oss fram efter ett knappt dygn på resande fot hemifrån Frösön.

Karama Lodge var det boende som ingick i Kilimanjaro-paketet som vi köpte av Swett. Eftersom vi kom ner några dagar innan och stannade en natt extra efteråt så valde vi att boka även extranätterna här, för att slippa flänga runt i onödan i Arusha. Med facit i hand ett bra val tycker vi.

Från flygplatsen (JRO) till lodgen var det knappt två timmars bussresa. Sista kilometrarna gick verkligen på skumpiga vägar och här är jag glad att vi inte hade vår egen bil, för den hade knappast gjort sig besvär här. Lodgen ligger på en liten avskild höjd och nedanför såg vi både skolor av olika slag och så hörde vi även en minaret basunera ut sina budskap med jämna mellanrum. Då ska ändå noteras att Tanzanias fastland till största del är kristna invånare (till skillnad från Zanzibar där motsatsen råder). Fint så.

MER BLOGG | Pre-Kilimanjaro – dagarna innan vandringen

Våra två lodger

Vi bodde i två omgångar på Karama Lodge och fick två olika ”hyddor”, en före vandringen och en annan efteråt. Den senare var något större och med lite bättre utsikt men däremot var duschen något sämre. ”Man kan inte få allt” som någon sa. Ytorna var tillräckligt rymliga för oss båda två med våra väskor och även om sängarna inte såg mycket ut för världen så sov vi som klubbade sälar alla nätter.

Då ska det också nämnas att vi här uppe på höjden fick precis allt ljud från festligheterna nere i de närmaste kvarteren. Och jag skojar inte – de höll på lagom tills att högtalarminareten började sjunga framåt sex-sjutiden på mornarna. Varje natt. Arusha-invånarna verkar sannerligen veta hur man festar (eller vad de nu gjorde).

Dusch och toa är ganska öppna så om man är bekväm med att sin partner går på toa så är det lugnt. Annars får man väl sonika ta en promenad på området i väntan på bättre tider. Balkonger hade vi också och där satt vi ofta och drack kaffe, te och bara slappade.

Renligheten var god. Fritt från kryp och annat men dörrarna till balkongen höll vi stängd för att inte få in apor på rummet. Vi såg även ödlor krypa lite här och där. Lite som sig bör på de här breddgraderna och även lite charmigt faktiskt. Fint så.

Det lummiga hotellområdet

Hela området är inhägnat och ligger på sluttningen av en stor kulle i Arusha. Det är en lummig skog på ovansidan området och öppna vyer på nedsidan. Mellan de olika hyddorna går det små gångar, vackert belysta så fort mörkret lagt sig över stan. Det är nog i alla fall ett par hundra meter mellan de yttersta lodgerna, med huvudbyggnaden ganska centrerat mitt i området. Står man på parkeringen ser man som regel det 4566 meter höga Mount Meru ungefär 16 kilometer bort.

Just huvudbyggnaden av Karama Lodge består av en reception, en lounge med härlig panoramautsikt över närmaste området och så en restaurangdel på nedervåningen. Nedanför byggnaden fanns poolområdet och även om det inte var någon tryckande värme plus att poolen i sig bestod av otempererat saltvatten så blev det ett topp mest för sakens skull.

Det var väldigt lugnt och stilla under våra dagar på lodgen, lite av lågsäsong kändes det som. Personalen passade upp oss helt okej men engelskan var högst begränsad och ibland glömde de vissa saker i våra beställningar. De var ändå trevliga och i såna fall har jag så klart överseende med det. Jag är inte den som är den.

Maten var också bra och vi beställde lite av varje. Pastan var bra men mitt minne säger ändå att pizzan var det som var bäst. Vi följde också tipset att boka våra luncher och middagar i receptionen några timmar innan, så att de skulle kunna förbereda köket och servera oss på utsatt tid. I annat fall fick man vara beredd på att vänta en timme på maten.

Frukosten var lite av självplock och här fanns allt från flingor, mjölk, pannkakor, ägg, korv och så även några lokala specialiteter. På det stora hela tycker jag att maten ändå levererade. Nej, det var inget lyx av något slag men ja, det var fullt tillräckligt för oss. Fint så.

Dagarna på området

Ärligt talat blev vi ganska bekväma när vi väl installerat oss på Karama Lodge. Då området låg ganska avsides stan orkade vi inte riktigt ta oss in för att utforska Arusha närmare utan vi blev sonika kvar.

Vi sänkte axlarna som vi aldrig sänkt dem förut (eller åtminstone inte på bra länge). Satt på balkongen och läste bok. Badade lite i den otempererade saltvattenpoolen. Slösurfade lite på en helt okej wifi-anslutning. Körde lite runstreak på ett par kilometer. Sov 10-12 timmar om nätterna. Drack eventuellt en öl eller två efter vandringen och bara njöt av lediga dagar. Fint så.

Karama Lodge – allt som allt

Ja men Karama Lodge var överlag ett helt okej boende men kanske inte något vi betalat 1600 per natt för under normala omständigheter, framförallt inte när det tillkom både lunch och middag. Ändå mysigt området på något sätt och skönt att faktiskt inte göra något annat än att bara vara.

Att det var knackig engelska var nästan bara charmigt även om det så klart ställer till det lite ibland. Matutbudet fungerade mycket väl och köket levererade bra grejer som vi blev mätta av med priser ungefär som hemma i Sverige.

Kort och gott – det finns säkert bättre boenden i området. Det finns förmodligen sämre också. Karama Lodge fyllde sitt syfte.

Fint så.

LÄS MER | Officiell webbplats

Mount Meru som vacker utsikt från Karama Lodge

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.