Quitters day och 9 tips för att ta dig igenom januari

Jag hade inte hört talas om quitters day tidigare. Kanske inte så konstigt, det verkar vara ett ganska nytt uttryck (på ett förvisso gammalt fenomen) grundat av det sociala träningsnätverket Strava. För tre år sedan genomförde de forskning kring det här med nyårslöften och hur länge de faktiskt håller. De kom kort och gott fram till att de inte håller särskilt länge. Alls. Redan andra fredagen i januari kunde de bland användarnas träningsaktiviteter spåra en massiv dipp. Där föddes också namnet.

Quitters day 2023 infaller alltså idag, fredagen den 13 januari och vi kan väl ana att många där ute sonika har använt sitt gymkort för sista gången på ett tag, tagit den där ciggen de längtat efter sen nyårsafton eller gått all in på chipsen som väntat i skåpet. Trist så klart och jag klandrar inte folks beroende av olika slag eller att man gått och skadat sig i sin iver att nå träningsresultat.

Låt mig tolka Quitters day

Nu har ni inte har bett om min egen tolkning av quitters day men ni får den ändå. Jag tror sonika att folk är alldeles alldeles för kortsiktiga. Samtiden kräver ju som bekant snabba fixar på ibland svåra uppgifter och då finns vare sig tid, rum eller långsiktigt engagemang. Träning verkar falla in under samma bila, om vi frågar Strava.

Så. Brukar jag ge nyårslöften? Nix. Hela året är en tid för att börja eller avsluta något, testa en ny rutin eller en förändring stor som liten. För mig handlar det mer om inställning, engagemang och att hålla i och hålla ut även när det är uppförsbacke, motvind och mentalt mest luktar prutt. Alla förändringar är inte roliga precis hela tiden. Alla dagar är inte ljuvliga. Alla stunder är inte perfekta.

Men! Kom ihåg. Det är ju faktiskt dagarna som sticker ut som man pratar mest om även flera år efteråt. Värst väder, när man satte personbästa eller när man firade sin årsdag med nya utmaningen. Och allt behöver så klart inte handla om träning. Utmaningen bestämmer du ju helt själv.

Tips för att ta dig förbi Quitters Day

  • Ge inga nyårslöften. Japp, det är den enklaste lösningen. Det går att genomföra förändringar ändå, precis när som helst på hela året.
  • Ge dig själv rimliga förutsättningar. Har du aldrig sprungit tidigare är ett rimligt mål att ta överhuvudtaget ta sig runt milen närmaste kvartalet eller halvåret. Sätter du en målbild om att springa milen på sub-40 minuter innan mars så kommer du troligen haverera och ja, då är det just den andra fredagen i januari som du kanske inser det.
  • Sätt ett kortsiktigt mål som är nåbart inom en månad, som att komma igång med en ny rutin. Enklast möjliga kan ju vara att gå till jobbet de där två kilometrarna istället för att ta bilen eller öka andelen grönsaker på tallriken.
  • Sätt ett långsiktigt mål som kanske sträcker sig ett halvår eller mer. Halvera antalet mil i bil fram till midsommar? Snitta på 300.000 steg per månad (vilket är runt 10.000 per dag)? I vilket fall, något som går att räkna på och som är tillräckligt långt fram för att verkligen kunna se hur förändringens vindar har blåst.
  • Gå med i någon gemenskap. Det kan vara allt från en förening, Facebook-grupp eller att få med sig någon vän som är lika taggad. Hitta likasinnade med likvärdig inställning.
  • Inspireras av de som är lite bättre. Jag brukar försöka spela golf med folk som är bättre än mig, till exempel. Se, lära, inspireras. Och tillåta sig själv att inte vara bäst (jävligt lätt i golf faktiskt).
  • Undvik inspirationsfloskler och andra buzzwords-VM. Ta ner allt på jorden och gör din egen verklighet av det istället för att carpe diem:a och annat massa trams.
  • Gör något roligt av utmaningen! Alla dagar är som sagt inte roliga. De dagar det känns som tråkigast – nyttja dem till något bra. När jag är exakt noll sugen på löpning brukar jag exempelvis köra ett intervallpass. Då vet jag vad som ska göras, hur lång tid det tar och att det blir ordentligt gjort. Det fungerar faktiskt oftast!
  • Tillåt dig att misslyckas. Motsägelsefullt? Kanske. Det är ju så klart okej att inte ro en utmaning i hamn. Ett sånt misslyckande förutsätter ju ändå, om ni frågar mig, att man faktiskt försökt på riktigt och gett det hela en chans.
Quitters day - andra fredagen i januari
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.