Så mycket kostade Kilimanjaro-resan (krona för krona)

Att en vandringsresa upp på Kilimanjaro kostar en hel del pengar visste vi sedan tidigare. Men vad kan det tänkas ha landat på totalt? Det tänker jag gå igenom i det här inlägget eftersom jag äntligen satt mig och räknat ihop fakturor, kontoutdrag, kontantutlägg och kvitton. Och ja, vi har ett resultat. På sex siffror.

Är ni redo? Då åker vi!

Flyg Östersund – Kilimanjaro t&r

Vi bokade Ethiopian Airlines som flyger från Stockholm Arlanda till Kilimanjaro (JRO) via deras hubb i Addis Abeba. De var inte billigast men flygtiderna var bra, priset i ekonomiklass ändå överkomligt och de timmar vi behövde vänta i Addis kunde vi slå ihjäl i en av Ethiopians lounger. Tur och retur, inklusive två incheckade väskor, kostade resan 6868 SEK per person och vi flög alltså ARN-ADD-JRO och tillbaka. Vi bokade direkt hos bolaget för att slippa mellanhänder

Utöver det här flög vi tur och retur med SAS mellan Östersund och Arlanda, 1528 SEK per person.

Allt som allt kostade flygresorna OSD-ARN-ADD-JRO och tillbaka 8 396 per person, totalt 16792 SEK.

VLOGG | Flyga till Kilimanjaro International Airport

Ethiopian Airlines - ET815, ET-AVE på Kilimanjaro International Airport

Vandringspaketet från Swett

Vi reste med svenska Swett som anordnat resor till Kilimanjaro i massa år. Ordinarie pris för deras vandringspaket var 39 900 SEK per person men eftersom vi deltagit på en av deras föreläsningar fick vi 5000 SEK i rabatt. Från det att vi bokade hann dock en pandemijävel komma emellan och när resan väl skulle bli av blev Swett tvungna att lägga på 950 SEK per person på priset på grund av ökade kostnader.

Med allt det här sagt så kostade vandringspaketet med Swett 35850 SEK per person, totalt 71700 SEK. I det ingick allt praktiskt kring bestigningen. Till exempel lokalt team med guider och bärare, tält, all mat på berget, avgifter för nationalparken, transporter till nationalparken, transporter till och från flygplatsen, en hotellnatt innan vandringen, en hotellnatt efter vandringen samt frukost och middagar i anslutning till dessa.

Dricks till lokala teamet

Det enda som tillkom under själva vandringen var dricksen till det lokala teamet, pengar som man bär med sig på berget och som vi överlämnade till vår svenska guide på sista middagen. Swett rekommenderade US$ 285-300 per person, ett råd vi också följde. Med dollarkursen i oktober 2022 blev våra uttagna US$ 600 cirka 3120 SEK per person, totalt 6240 SEK.

Bärare strax innan avgång på Big Tree Camp

Hyra av utrustning

Även om vi redan äger sovsäckar, liggunderlag och jackor så var vi tvek på om de skulle palla med en vandring på Kilimanjaro rent temperaturmässigt. Dessutom äger vi ingen duffelbag. Vi chansade inte och istället för att köpa nya grejer valde vi att hyra genom Swett, som i sin tur anlitar Outdoor Buddies i Åre för leveransen.

Paketet bestod av expeditionsjacka från Bergans, sovsäck från Marmot, uppblåsbart liggunderlag från Vaude samt en duffelbag från Sea To Summit. Hyran låg på 2 000 SEK per person, totalt 4000 SEK och levererades hem till Frösön. Duffelbagen var lite skruttig men i övrigt var det väldigt bra kvalitet på utrustningen.

Extra hotellnätter

När vi bokade resan ner till Tanzania valde vi att ta höjd för framförallt bagagestrul men också för att få lugn och fin start på äventyret. Därför bokade vi två extranätter innan vandringen. Detta gjordes genom Swett för att få bo på samma ställe hela tiden. Hemresan hade vi däremot räknat fel på dagar så där blev det en extranatt bara för att vi hade lite dålig koll. Men, det var faktiskt värt att få slappa en dag extra efter äventyret på berget.

Allt som allt blev det alltså tre extranätter på Karama Lodge i Arusha för 790 SEK per person och natt, totalt 4740 SEK.

Mat & dryck

På berget ingick som sagt all mat men under våra extradagar på Karama Lodge i Arusha fick vi betala för oss. Vi åt tre luncher, tre middagar samt dryck till dessa för 2 458 SEK, med andra ord cirka 1229 SEK per person. Utöver det här handlade vi glass och lite annat smått i en matbutik för en dryg hundring. Vi kan runda av till 2600 SEK så är vi nog ganska nära sanningen.

Souvenirer

Vi är inga shopoholics på resor direkt. Dock, i en riktigt fin butik precis utanför Mweka Gate efter vandringen kunde vi inte hålla oss utan köpte ett par påsar lokalodlat kaffe (!) och en fin t-shirt till min brorson för totalt US$ 20, vilket blev cirka 210 SEK. Sedan köpte vi på oss ytterligare lokalodlat kaffe på ett annat ställe för 350 SEK. Man kan aldrig ha för mycket av den varan, eller hur? Totalt då, ja cirka 560 SEK.

Snacks och ätbart för vandringen

Innan vi åkte iväg till Tanzania gjorde vi en dedikerad beställning från Matsmart. Det blev snacks, bars och lite annat ätbart att ha längs vandringen och framförallt inför natten med toppattacken. Efter en snabb överslagsräkning landar jag på cirka 250 SEK per person, totalt 500 SEK. Jag kan också avslöja att vi inte ens gjorde av med hälften längs vandringen.

Toppturspaketet görs redo!

Kläder, utrustning och mindre inköp

Vi valde att komplettera våra vandringskläder med ordentliga underställ (i övrigt klarade vi oss bra med det vi redan hade). Eftersom vi har Woolpowers fabriksförsäljning bara en halvmil hemifrån åkte vi dit och fyndade både underställsbyxor, underställströja och några par ordentliga strumpor ur deras andrahandssortering. I en sportbutik köpte vi vandringsstavar för 400 SEK per person och på Apoteket köpte vi fottejp, skavsårsplåster och solskyddsfaktor.

Nu är ju det här grejer som kommer hålla i många vandringar framöver så egentligen vill jag inte räkna in dem som Kilimanjaro-investeringar. Å andra sidan behöver man ju rent generellt komplettera med i alla fall något, allra helst inför ett äventyr av den här storleken. Så, då får det ändå stå med i kalkylen. Vi räknade med småinköp på 1200 SEK per person veckorna innan resan, totalt 2400 SEK.

Ompackning på rummet i Arusha

Utläggen vi inte behövde göra

Tack vare bra flygtider från och till Sverige behövde vi aldrig lägga till några extra hotellnätter längs vägen. Annars brukar en natt på Arlanda vara lite av en standard när vi reser långt och åker från Östersund. En annan sak vi slapp var extraförsäkring eftersom vår befintliga hemförsäkring var fullt tillräcklig för den här resan (men det är alltid värt att kolla upp innan!). Flygplatsmat slapp vi också köpa tack vare tillgång till lounger såväl på Arlanda, i Addis och på Kilimanjaro Int. Airport.

Sedan har vi mycket utrustning sedan tidigare så som ryggsäckar, vätskesystem, kläder, kängor, solglasögon och så vidare. Vi frågade också snällt på Facebook om någon hade lust att låna ut viss utrustning, till exempel drybags. Just drybags var en ögonöppnare så det ska jag fixa egna. Powerbanks för att ladda prylar hade vi också egna men vi lånade faktiskt med två extra bara för säkerhetsskull, vilket var ett klokt beslut.

Allt som allt – resans utgifter

Här har vi det då summerat allt som allt. Första siffran är per person, andra siffran för både Maria och mig. Ska man göra den här resan själv får man räkna med vissa tillägg på exempelvis hotellrum, vilket jag av förklarliga skäl inte har med här.

Flygresor839616792
Vandringspaket3585071700
Dricks31206240
Utrustningshyra20004000
Extranätter23704740
Mat & dryck13002600
Souvenirer280560
Snacks m.m250500
Kläder m.m12002400
TOTALT54766109532

Är det här dyrt?

Vi kan konstatera att det rullade en hel del pengar i och med Kilimanjaro-resan, mest hittills faktiskt när det kommit till resor vi gjort. Det visste vi att det skulle göra redan när vi bestämt oss för att boka och därför är vi friskt nöjda över att ha ett dedikerat sparkonto just för resor. Slutsumman i sig är alltså inte särskilt förvånande.

Var kan man dra åt budgeten?

Det går så klart att spara in tusenlappar lite här och där. Vandringspaketet går säkert att få billigare med annan arrangör men det beror på vad man är beredd att kompromissa kring. Vi tycker att det var värt det, allra helst med fler dagar på berget och den lugna delen på bergets norra sida. Sedan vet jag att andra arrangörer erbjuder gratis lån av viss utrustning, vilket kan vara värt att ha i åtanke.

Resan från Östersund kommer vi inte undan och tåget ner till Arlanda hade kostat nästan samma pengar som flyget. Egen bil och flygplatsparkering hade rentav blivit dyrare. Hade vi flugit med annat bolag från Arlanda till Kilimanjaro hade vi kunnat spara in någon tusenlapp per person. Men, då hade vi fått flyga annan allians och därmed tappat tillgången till lounger, vilket i sig medfört matkostnader och gjort flygresan rentav dyrare i slutändan.

Har man redan all utrustning och inte behöver hyra eller köpa nytt/begagnat är det ytterligare drygt sextusen att dra bort i den här listan. I övrigt är det svårt att nalla på de större posterna och fortfarande upprätthålla kvalitet.

Japp, det är mycket pengar och en sån här resa gör vi inte varje dag. Men nu har vi å andra sidan fantastiska minnen för lång tid framöver.

Har du gjort något liknande äventyr och sedan vågat räkna på det? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Fler inlägg om vad våra olika resor kostat hittar du här.

FÖLJ BLOGGEN | Facebook | Youtube | Instagram

Solnedgång vid Moir Hut

7 KOMMENTARER

 1. Jag sparar konstant varje månad till kommande resor. Lägger som regel en budget när jag påbörjar ett projekt och uppdaterar eftersom.

  För mig är det ett val att prioritera resor och i viss mån utrustning, men är inte så prylfixerad.

  Gissade innan jag läste att ni landat på runt 60 Kkr pp så det var ju rätt nära. Tror att ert val av upplägg med Swett var smart. De billigare versionerna är ofta kortare upplägg med mindre tid för aklimatisering. Kan vara en avgörande detalj för att komma upp och ha behållning av resan 👍🏽

  • Ja, det är ett av de bättre sparanden vi har hos oss, både resor och några andra dedikerade konton. Oerhört skönt att slippa ha en ”tråkig månad” när det kommer en större utgift tänker vi. Vi är också helt säkra på att vi gjorde rätt val och hade gjort likadant om vi bokat med facit i hand. Vi är mer än nöjda! 🙂

 2. Gud vilken häftig resa, och intressant att du delar med dig av vad alla saker kostade. Kommer själv försöka göra en sådan resa en vacker dag, så tack för inspirationen och de vackra bilderna!

 3. Hej på er. Var på Kilimanjaro precis innan pandemin, feb 2020. Vi bokade via en resebyrå men man kan lika gärna boka själv direkt, det går lika bra. Bolaget som vi vandrade med där nere heter Zara tours. De är en stor arrangör där nere med avgångar varje dag och egna hotell, guider och allt. Och när jag kollar idag så kostar en topptur(med den extra natten på berget) 2169$/pp. Då ingår hotell innan/efter, flygtransfer och all mat+vatten samt guide, bärare, tält, liggunderlag och mässtält. På deras hotell (Springland) kan man dessutom hyra vissa grejor (stavar, jacka etc)) som håller rimlig kvalité. Men ta med ett eget uppblåsbart liggunderlag, så sover ni bäst.
  Man bör även hyra en egen toa vilken man får en egen bärare till. Det kostar både i fast avgift och i extra driks men är värt det. Man kan ju dela den på 4 eller kanske 6 men inte mer. Går även att boka extra nätter både före/efter. Vi hade en extra natt innan vilket, om inte annat, hjälper till att minska stressen.
  För oss var det inget problem att inte ha svensk guide. Deras huvudguide pratade utmärkt engelska. Värre med vissa andra men aldrig så det blev problem. Och bärarna har man aldrig någon kontakt med ändå.
  Sen köpte vi till safari efteråt också. Även där har Zara tours en helt egen organisation av hotell och jeepar/förare. Även detta funkade klockrent även om vår chaufför var bättre på att köra än att prata engelska.

  • Hej Mikael och tack för din kommentar! Bra tips! Vi spanade runt en del på olika arrangörer innan vi bokade och hittade allt från de som tog 20k för ett toppvandring till ja, de som vi gick med som kostade lite mer. Svensk guide är lyx, det håller jag med om, och faktum är att vi på toppnatten tyvärr inte hade med dem då båda två lyckades bli krassliga sista dagen. Då var det bara lokala guider med. Men kollar man dollarkursen nu så landar ju US$ 2169 på närmare 24.000 SEK, plus toaletter så frågan är hur mycket det egentligen skiljer i slutändan? 🙂

   Sedan blev ju vår tripp ett stort undantagsfall där världens nedstängning påverkade vår resa rejält. Av den anledningen är vi, givetvis med facit i hand, glada att vi hade en svensk arrangör att kommunicera med.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.