Vi upptäckte gatukonst i Vilnius (och imponerades)

En av många saker som gjorde intryck på oss i Vilnius var all street art. Förutom väggmålningar i ett generöst antal färger och former handlar det också om installationer av olika slag. Vi pratar om konst på små dörrar, målningar som täcker flera våningar höga husväggar och installationer som hänger i mer eller mindre dolda gränder som man lite av en händelse nästan råkar snubblar in i. Häng med på en liten stadsvandring och få en titt på den gatukonst i Vilnius som vi lyckades hitta.

Färglyft i ett grått februari

Helgen i Vilnius bestod av gråa molntäcken, ymniga snöfall, ett par minusgrader och exakt noll trängsel. Ett perfekt sätt att resa på tycker vi även om vi kanske inte fick se stans allra bästa sidor. Det här ska ju vara en av Europas grönaste huvudstäder och det i sig gör ju att vi mer än gärna skulle svänga förbi här igen fast kanske i augusti-september.

Hur som helst. När stan kändes lite kall och grå så lyfte verkligen gatukonsten upp stämningen. Nu är vi långtifrån konstproffs men det har aldrig hindrat oss från att vare sig tycka till, imponeras eller förfasas. I Vilnius imponerades vi över utformningen men förfasades också över anledningen till flera av konstverkens uppkomst.

Konstinstallationerna i Užupis

Det var i Užupis som vi träffade på mest gatukonst i Vilnius. Kanske inte så konstigt med tanke på att tusen av de totalt sju tusen invånarna i stadsdelen är konstnärer av olika slag. Užupis betyder ”på andra sidan floden” och är mer eller mindre seriöst utropad som en egen republik. Som boende i Jämtland är ju vi vana vid sånt här så det kändes ändå lite hemma att knalla förbi ”gränskontrollen”.

Gatukonsten består inte enbart av väggmålningar utan även installationer av olika slag. Ett par katter såg vi där en av dem sitter på ett staket och är ganska tjock. Ryktet säger att om man klickar den bakom örat så får man ett förhållandevis bekymmersfritt liv som tack.

I kvarteret kring Užupis gränskontroll är det tätt med gatukonst. Soffan under bron är märkligt cool och den gamla transformatorstationen inne i en av gränderna är en färg- och formsprakande upplevelse. Smyg in och upptäck, det är det värt!

GOOGLE MAPSUzupis Cat | HandhjärtatGränskontrollen | Soffan under bron | Transformatorstationen

Litteraturgatan i Vilnius

Det här var en av de installationer som vi hört talas om men som vi av en händelse bara snubblade in i när vi vandrade runt i stan. Literatų gatvė ligger i gamla stan och fick sitt namn under 1800-talets första hälft för att tillägna en poet vid namn Adomas Mickevičius som då bodde där.

Konstverken som hänger där idag uppkom kring 2008. Det ska ha varit en grupp konstnärer som ville ge gatan ett lyft och detta genom att dekorera den med konstverk av olika slag. Idag sitter det mängder med små metall-, trä- och glasbilder och plaketter på väggarna i den lilla gränden, samtliga med någon typ av relation till någon mer eller mindre känd författare. Det finns en förteckning på ena väggen för den som är intresserad av vem som ligger bakom vad.

GOOGLE MAPSLiteratų gatvė

En fängslad fredspristagare & en helt ny målning

Även om merparten av alla konstinstallationer som vi såg var belägna i Užupis så finns det vackra väggar även i andra delar av Vilnius. Alldeles utanför saluhallen Halės turgus norra entré ligger ett femvåningshus med en riktigt fin väggmålning, Millos Paper Birds. Den är skapad av den italienske artisten Millo som inte bara bestämde sig för att dekorera väggen utan också involvera husfasadens olika detaljer. Det har helt enkelt skapats lite av en interaktion mellan målningen och husets fönster med mera.

Rakt över gatan från hittar vi en av stans kanske nyaste väggmålningar. Den är signerad Zoe Sever, en israelisk konstnär, och färdigställdes så sent som hösten 2022. Målningen är en gåva från Israels ambassad i Vilnius med anledning av stadens 700-årsjubileum (som äger rum 2023).

Vilnius har genom åren varit rikt på judar men i och med andra världskrigets fasor så förändrades den saken radikalt. Idag finns det ett konstprojekt under namnet #wallsthatremember som är en hyllning till stans judiska befolkning. Väggmålningarna är baserade på riktiga fotografier och finns runtom i de gamla judiska kvarteren. Här under ser ni The Salesman.

På en tegelvägg ett kvarter bortanför Belarus ambassad finns den politiske fången tillika människorättsaktivisten och Nobels Fredspristagare 2022 Ales Bjaljatski avbildad. Målningen är förhållandevis ny och placeringen är rimligen noga utstuderad. Även rakt utanför ambassaden står det idag bilder på personer som antingen blivit tillfångatagna, dödade med Belarus-regimen som bakomliggande faktor alternativt dödade i Ukraina-kriget.

GOOGLE MAPSMillos Paper Birds & Zoe Sever-målningenFree BjaljatskiThe Salesman

Mer gatukonst i Vilnius

Det här var ett plock av allt som finns att upptäcka när det kommer till gatukonst i Vilnius. Med tanke på hur många målningar och installationer som ploppat upp på senare år (flera av de jag visar här finns inte med på ganska färska Google Street View-bilder) så finns det säkert ännu fler att upptäcka nästa gång vi eventuellt kommer hit.

INSPIRATION | GoVilnius.ltStreetArt Cities.com

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.