Löpningens dag, hejdå runstreak och hej något annat!

Idag, 4 februari 2023, är det återigen Löpningens dag i kalendern. Till skillnad från de senaste åren, då jag firat genom att snöra skorna och dra ut på ett skönt pass, är det för mig sedan en dryg månad tillbaka helt löpningsfritt. Det kan jag ”tacka” mitt trasiga knä för, som just nu är ett ärende i Region Jämtland Härjedalen (och en kötid till röntgen på smutta 24 veckor).

Men, vår och min runstreak då? Ja, den har jag faktiskt separerat från.

Vad är Löpningens dag?

Löpningens dag firades första gången 2010 och instiftades av Ingmarie Nilsson. Den infaller alltid den första lördagen i februari vilket alltså gör att det kan skilja i exakt datum från år till år. Det bästa sättet att fira dagen på är att sonika dra ut på ett löppass. Även i februari. Efter att ha kört runstreak i nästan tusen dagar så vet jag av erfarenhet att det går att springa utomhus varje dag året runt och oavsett väder. Vi har sprungit i allt från -29°C till över 30 grader. Från asfalt, grus, gräs, kalfjäll, på en tågperrong i Abisko och genom städer i olika länder.

LÄS MERVad är runstreak?

Hejdå runstreak

Ja, som sagt. Jag har tvingats separera från min runstreak. Första säsongen höll i 890 dagar innan Kilimanjaro kom emellan (en fullt rimlig anledning). Efter vandringen återupptog vi löpningen och drog igång Runstreak säsong 2. Maria håller fortfarande på men för egen del tog den slut efter 66 dagar men där jag kanske borde slutat efter… 6?

Kort och gott så ska man inte springa om man har ett trasigt knä där varje steg gör ont. Jag vet inte om det var härdande eller bara korkat att faktiskt fortsätta i två månader. Tillslut så bestämde jag mig för att sätta punkt och på juldagen rundade jag av alltihop och avslutade min runstreak.

Hej hej, träningsstreak

För att inte tappa det helt så fortsatte jag så klart med annan varje-dag-träning. En träningsstreak helt enkelt. För att vara tydlig mot mig själv så har jag satt två enkla regler. Minst 20 minuters ansträngning och alltid ombytt till träningskläder.

Istället för löpning blir det nu skittråkig knä-rehab, givetvis de klassiska HIIT Cross-passen och egna pass hemma i vardagsrummet. För ja, är det något jag upptäckt senaste månaden så är det just hemmaträningen. Från att ha varit allergisk att svettas i vardagsrummet till att ha insett både nytta, möjligheter och tidsbesparing de dagar man inte riktigt får in något annat.

Jo för så är det ju. Det finns alltid tid till tjugo minuters träning. Alltid. Som just idag till exempel. Ett morgonpass framför Youtube på hotellrummet i Vilnius där vi befinner oss över helgen. Träningsstreak 107, check!

Det blir alltså inte så mycket löpning för min del på Löpningens dag och ja, jag saknar löpningen ganska mycket. Jag vill ut i skorna igen. Känna mig snabb och stark. Upptäcka nya ställen med runcation. Njuta av naturen. Sätta nya personbästan. Och så vidare. Men var sak har väl sin tid tänker jag.

TIPS | Bli snabbare med intervallträning

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.