Packlista för Kilimanjaro – kläder, utrustning & allt annat

PACKLISTA FÖR KILIMANJARO. En ganska stor utmaning med att bestiga Kilimanjaro är packningen. Ja, i alla fall för oss eftersom ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av liknande projekt. Till vår hjälp tog vi dels arrangörens egna tips kring packningen men det blev också en sväng på Google och Youtube. I det här inlägget går jag igenom hur vi resonerade, vad vi packade och hur allt tillslut blev med facit i hand.

För enkelhetens skull börjar jag med packlistan punkt för punkt. Under listan hittar ni mer ingående beskrivningar, ett helt gäng opretentiösa foton från dagarna på berget samt en film kring hur man ska tänka med packningen inför en vandring upp på Kilimanjaro.

Packlista för Kilimanjaro – punkt för punkt

Här kommer den packlista för Kilimanjaro som vi själva utgick från och som vi mer eller mindre följde slaviskt. Facit? Vi använde i princip allt och saknade knappt något under vandringens alla dagar. Det som är markerat som kursivt är sånt som vi helt avstod att ta med och prylarna med en * är utrustning vi hyrde via arrangören.

Väskor

 • Duffelbag*, 90-110 liter med TSA-hänglås
 • Dagsryggsäck 28-40 liter (med regnskydd och vätskesystem)
 • Drybags för all packning

Kläder

 • Underkläder, typ ett par varannan dag
 • Underställsbyxor, 1-2 par (räkna med att sova i ett par)
 • Underställströja lång ärm: 1-2 par (räkna med att sova i en)
 • Vandrings t-shirt: 2-3 par
 • Vandringsstrumpor: minst 3 par, hög kvalitet
 • Extra varma sockor: 1 par
 • Fleecejacka/ulltröja: 1-2 st
 • Tunn vandringsdunjacka/väst alternativt i Primaloft: 1 st
 • Tjock dunjacka/expeditionsdunjacka*: 1 st
 • Dunshorts eller dunkjol: 1 st
 • Vandringsbyxor: 1-2 st
 • Vandringsshorts: 1 st
 • Skaljacka: 1 st, bra kvalitet
 • Skalbyxa: 1 st, bra kvalitet
 • Vindtät tunnare jacka: 1 st
 • “Lägerkläder”: 1 par sköna byxor & 1 mysig tröja
 • Tunna vandringshandskar: 1 par
 • Tjocka vandringshandskar: 1 par
 • Mössa: 1-2 st
 • Buff: 1-2 st
 • Hatt eller keps: 1 st

Kängor & skor

 • Vandringskängor – gå in dem innan!
 • Lägerskor: löparskor/låga trekkingskor eller sandaler/tofflor. Gärna lite varmare modell.

Annan utrustning

 • Liggunderlag*, tjockare med bra isolering.
 • Sovsäck* med komforttemperatur på minst -10°C
 • Vandringsstavar, justerbara
 • Regnponcho
 • Vattenflaska, 1 liter
 • Vätskepåse, 1,5 – 3 liter
 • Solglasögon med UV-skydd
 • Solskyddsmedel och solstift, SPF 30-50
 • Pannlampa + laddningsbart batteri (och tillhörande laddkabel).
 • Powerbank, minst 20000 mAh
 • Laddsladdar
 • Energibars/godis

För toppnatten

 • Termos 0,5 liter för varm dryck
 • Godis, bars, nötter – energi!
 • Varm dryck som nyponsoppa/blåbärssoppa

Hygien & medicin

 • Toarulle för behoven på dagarna
 • Resehandduk
 • Handsprit
 • Myggmedel (i djungeln)
 • Plåster, skavsårsplåster och tejp (leukoplast 5cm)
 • Tandborste och tandkräm
 • Öronproppar (folk i andra tält kan snarka)
 • Medicinförråd (tänk Ibuprofen/Paracetamol, Immodium, antihistamin, bafucin)
 • Vätskeersättning/resorb/dextrosol/smaksättning till vatten
 • Extra linser samt glasögon
 • Ögondroppar (vid torra ögon) & näsolja (vid torr näsa)

Viktiga papper & pengar

 • Pass som är giltigt minst 6 månader efter ankomst till Tanzania
 • Visum (fixas enklast vid ankomst i Tanzania, se till att ha kontanter)
 • Försäkringspapper utskrivna i plastficka
 • Kontanter till dricks i små valörer, räkna med 290-350 USD
 • Kopia på pass, försäkringspapper och visum som förvaras på annan plats än originalet.
Ompackning på rummet i Arusha

Duffelbag, ryggsäck & drybags

Två väskor har du med dig längs vandringen. Dels en dagsryggsäck som du bär själv och sedan rekommenderas en duffelbag som bärarna tar hand om. I sin egen ryggsäck har man med sånt som kan behövas under dagen. Förstärkningskläder som vind/regnjacka och byxor, snacks, vätska, kamera, powerbank, kanske ett par extra strumpor och så vidare.

Allt annat och som inte behövs under dagen läggs i duffelbagen. Det handlar om sovsäck, liggunderlag, kläder som inte behövs och så vidare. Duffelbagen får väga max 15 kilo under vandringen och vi blev även rekommenderade att ha TSA-hänglås på duffelbagen.

RYGGSÄCK. Vi hade varsin Osprey Archeon 28, en fullt tillräckligt modell i slitstarkt material som också fungerar som handbagage på flyget. Under vandringen var den som regel ganska luftigt packad och vägde runt 7-10 kilo, inklusive vätska. Det var egentligen bara på nedstigningen efter att vi gjort toppen som den blev överfull när jag valde att trycka ner expeditionsjackan. En bra grej är att den har fack för camelbak, vilket jag anser är ett mer eller mindre måste för en Kilimanjaro-bestigning. Dagsryggsäcken ska också ha regnskydd, mycket viktigt!

DUFFELBAG. Jag hyrde hos OutdoorBuddies, genom vår researrangör Swett. Maria lånade av en bekant. Det finns fler ställen där man kan hyra utrustning, till exempel GearRentle. Min duffelbag var en Sea to Summit på 130 liter med kärvande dragkedja men den höll hela vandringen igenom. Storleken var i överkant och jag hade nog klarat mig på 110, kanske till och med 90. Maria hade en Osprey Transporter på 95 liter och inte heller den var helt fullpackad.

Vi delade även på en mindre resväska som stod kvar på hotellet under vandringen. Där förvarade vi kläder vi reste i och lite andra saker vi inte behövde under vandringen.

DRYBAGS. Att ha med drybags var ett riktigt bra beslut och vi lånade ett gäng av vänner. Dels för att hålla packningen torr men också för att ha struktur på grejerna i de olika väskorna. Sedan märker man upp påsarna med tejp där man skriver vad påsen innehåller och så får man följa det slaviskt under vandringen. På så sätt har man stenkoll på vad som är var och man slipper rota runt i varenda påse för att hitta strumpor eller mössa.

Plastpåsar då? Helst inte. Möjligtvis ziplock och det hade vi med oss några stycken var för toarulle och hygienartiklar. I övrigt inga plastpåsar i packning.

YOUTUBEPackningstips med Expeditionsresor

Sovsäck och liggunderlag

Tält lämnar jag utanför den här listan eftersom det ingick i vandringen. Vi sov två personer i ett fyrmannatält som utan problem räckte för både oss och vår packning.

Även om vi äger sovsäckar och liggunderlag valde vi att hyra detta via Swett, mest för att vara anpassade för klimatet på Kilimanjaro. Liggunderlaget blev ett uppblåsbart Vaude Tour 5M och sovsäcken en Marmot med komforttemperatur på -17°C. Tumma inte på det här för tro mig, man vill sova skönt då återhämtningen är viktig.

Kläderna närmast kroppen

Närmast kroppen är merinoull, ull eller syntet kanske bäst val. Det viktiga är att det är varmt och att det transporterar fukt vilket gör att bomull helt diskvalificerar sig från den här listan. De varmare dagarna körde jag en t-shirt i merinoull från Fjällräven och de kyligare dagarna drog jag på mig min underställströja från Woolpower. Vi körde även ull både vad gäller strumpor och underställsbyxor, plus att jag på toppnatten även drog ett par underställsbyxor i syntet längst in. Klokt val. Som tillägg hade jag även köpt en underställströja med hög krage, vilket blev lite av min favorit under vandringen.

Swett som vi reste med rekommenderade underkläder för byte varannan dag, en ganska god regel även om det nog gick både tre och fyra dagar mellan mina byten.

Skalkläderna

Goretex. Goretext, goretex goretex. Se till att ha bra grejer för börjar det regna eller blåsa så vill man hålla sig både torr och varm. Jag har en regnjacka från Bergans som blev välanvänd under vandringen, mest på grund av vindarna. På nederdelen av kroppen kör jag ett par byxor i Haglöfs L.I.M-serie. Superbra passform och höll mig både torr och varm. Äger du inga grejer idag men planerar att köpa – gå på bra grejer och tumma inte på kvaliteten. Se det som en investering för de kommande tio-tjugo åren.

Förstärkningsplaggen

När det blir kallare är en bra jacka ett måste. Swett rekommenderade dunjacka för kyligare väder och kvällarna i mässtältet. Vi skippade det och använde vi istället den expeditionsjackan som vi hyrde och som primärt var anpassad för den kalla toppnatten, vilket för oss fungerade utmärkt. Jackan var en Bergans Expedition Down Parka och dra mig baklänges vad skön den var, både under toppnatten och på kvällarna i mässtältet. Viktigt är att jackan går långt ner och täcker bäckenet. Även huva är rekommenderat, ett bra skydd mot vind och snö.

På dagarna körde vi olika lager med tröjor för att hålla värmen. De gånger som vindarna drog in tog vi på våra vind- och vattenavvisande skaljackor. Vi resonerade kort och gott att så länge man håller vinden utanför så kyls man heller inte. Vi tycker att det fungerade bra men kan ju likväl vara helt individuellt.

Andra kläder

De något varmare stunderna körde jag ett par tunna NorthFace-byxor som jag kunde rulla upp till knäna när det blev för varmt. Annars hade jag mina gamla ingångna vandringsbyxor från Pinewood när det var lite kyligare. De är ett dussintal år gamla och vare sig vind- eller vattentäta. Däremot slitstarka. För min del fick skalkläderna stå för vind- och vattenavvisningen.

På överkroppen blev det syntet och fleece. Min neongröna huvtröja fick åka med och det är ett av mina absoluta favoritplagg i garderoben. Den skötte sig utmärkt även på Kilimanjaro. Även t-shirts jag normalt sett tränar i hängde med då jag vet att de fungerar ypperligt. Det är ju likadant här som med kängorna – se till att ha använt kläderna innan för att slippa skav och annat.

Två mössor och två kepsar fick följa med och jag vandrar ingenstans utan min Fjällräven-gubbkeps men hade även en löparkeps med lite större skärm. Vantar ska också med, jag hade dels ett par tunna löparhandskar plus ett par skidhandskar. Inför toppnatten hade jag nog det största tvivlet under hela resan. Att börja frysa om fingrarna är direkt okul så jag körde det säkra för det osäkra och använde både de tunna och tjocka handskarna. Facit? Varmt och skönt och det var kanske runt -6°C som kallast den natten.

Buffen också, detta underskattade plagg. Jag hade nog på mig den varje dag.

Kängor & skor

Ett par rejäla kängor är ett måste och de ska vara ordentligt ingångna inför vandringen. Rekommendationen vi fick var ett par i en blandning av skinn ock Goretex för att de då andas och torkar snabbare. Se även till att de når över fotknölarna. Jag vandrade i ett par ganska nya Meindl Bernina 2 och trots att jag inte hann gå in dem önskvärt mycket innan Kilimanjaro så satt de fantastiskt bra och gav mig inte ens en tendens till skavsår.

Utöver kängorna fick vi även tipset att ha ett par enklare skor för kvällarna på campsen. Jag tog med mig ett par slitna gamla löparskor, andra hade crocs. Det här är nog den delen som jag hade skippat med facit i hand. Visst var det skönt att slippa ha kängorna på hela tiden men ett par tunna löparskor blev faktiskt ganska kallt på kvällarna.

Solglasögon, vandringsstavar & annat

Solglasögon är ett måste när du ska bestiga Kilimanjaro. Jag hade två par med mig, ett par billiga no-name och ett par som jag har när jag tränar, mest som backup om något av paren skulle gå sönder (vilket också hände). UV-skydd är så klart att rekommendera.

Även justerbara vandringsstavar är mer eller mindre ett måste. Vi använde stavar av teleskopsmodell så att de tar mindre plats när de ska transporteras.

Swett rekommenderade också en regnponcho men det skippade vi helt. Vi nöjde oss med våra regnjackor och det var fullgott så. Kanske underlättade det att vi inte hade en enda droppe nederbörd under hela veckan på berget.

Pannlampa är bra att ha. På kvällarna blir det kolsvart och ska man rusa på muggen eller bara vandra till mässtältet gör man bra i att ha en ljuskälla på huvudet för att slippa snubbla på tältlinor och annat. Även på toppnatten är pannlampa en god idé så se till att ha en som kan laddas eller packa ner extra batterier. Jag har en Silva Trail Runner Free med återuppladdningsbart batteri. En stor fördel med den här modellen är den långa sladden från lampan till batteriet. Under toppnattens kyla kunde jag därför hålla batteriet varmt i innerfickan på expeditionsjackan.

Hygien & enklare vård

Det kan redan från början vara bra att inse att hygienen blir något eftersatt redan någon dag in på vandringen. Vi säkrade upp med egen handsprit och det fanns även att tillgå vid mässtältet. Även eget toalettpapper är bra att ha med för de besök man gör längs vandringen. På campsen fanns det portabla toaletter med papper och handtvätt.

Varje morgon och eftermiddag fick vi varsin washi-washi vid tältet för enklare tvätt av händer och ansikte. Man får göra det man kan helt enkelt men nej, det är inte supernice att peta med linser på dag fem, när man ser hur fingrar och händer ser ut. Kortfattat – håll i alla fall efter händerna inför måltider och efter toabesök. Då kommer man långt.

I varje packning ska så klart enklare medicinsk utrustning vara med. Skavsårsplåster, huvudvärkstabletter, vätskeersättning och personlig medicin om du har sådan. Även myggmedel är rekommenderat men vi hade inga som helst problem med mygg. Inte heller ögondroppar hade vi med oss mer än linsvätskan.

Vatten och energi längs vandringen

Se till att ha en ryggsäck där du kan ha camelbak, alltså vätskesystem, i väskan. Har du slangen lättillgänglig är det större chans att man sköter den biten än om man ska hålla på med vattenflaskor och annat. Varje morgon fick vi våra vätskesystem påfyllda så att vi alltid var fullt preppade när vandringsdagen började. Vattenflaskor är också bra att ha, allra helst om man inte vill blanda ner vätskeersättning i sin camelbak då dessa är en aning svåra att rengöra i efterhand.

Problemet som kan uppstå med camelbak är att munstycket och slangen fryser under toppnatten. Vi fick varmt vatten påfyllt med med minusgrader så korkade den snart igen. Jag försökte lösa det genom att suga upp och ner varmvatten med jämna mellanrum så att slangen och munstycket höll sig skapligt varmt. Det fungerade över förväntan.

Vi köpte bars och snacks att ha längs dagarna på berget, ett enkelt sätt att få ny energi under de kortare rasterna. Det finns ju godare saker att äta men det var ypperligt för god energinivå.

För toppnatten satte vi ihop en dedikerad påse med bars, Snickers, gel, dextrosol och pulversoppa. Den här påsen packade vi redan hemma på Frösön och var enbart ämnad som survival kit under natten mot Uhuru Peak. Den låg alltså orörd fram tills toppnatten.

Toppturspaketet görs redo - en del av packlista för Kilimanjaro

Teknik och prylar

Under vandringen hade vi våra mobiler med oss. De var mestadels i flightmode för att spara batteri och användes primärt som kameror. Täckningen på Kilimanjaros norra sida är dessutom högst begränsad och med sämre täckning drar telefonerna mer batteri. Geotaggarna i bilderna får man ju även i flightmode så det var lite av en no-brainer.

Våra Garmin-klockor (med GPS) startade vi varje morgon för att ha koll på distans och höjd. Nördigt och kul. Även om batterierna är ganska små så höll de hela dagarna men det kan vara läge att stänga av synkroniseringen med mobilen då det suger batteri. Även en systemkamera fick åka med och till den hade jag två extra batterier. Jag hade ett fulladdat batteri kvar när vandringen var över.

För att ladda våra prylar hade vi säkrat upp med fyra powerbanks, totalt 75000 mAh. Det klarade vi oss gott på och med allt det här sagt så kan det vara bra att tänka energisnålt längs vandringen.

Det var det hela! Jag hoppas att denna packlista för Kilimanjaro kommer till användning för dig som är sugen på ett sånt här äventyr. Frågor eller funderingar? Använd kommentarsfältet här under.

LÄS MERAllt om Kilimanjaro-resan

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.