Så mycket kostade helgen i Vilnius

Det händer titt som tätt att jag summerar vad våra något större resor kostar (typ San Francisco, Kilimanjaro, Australien). Det vore väl dock synd om de något kortare och närmare turerna landar under radarn och efter helgen i Vilnius blev jag nyfiken på vad en sån här liten åktur kan kosta.

Med det sagt så åkte kontoutdrag och kalkylator fram och jodå Sverige, vi fick minsann ett resultat den här gången också. Let’s ta det från the början och så reder vi ut vad en februarihelg i Vilnius för två personer kan tänkas gå lös på.

Kontanter vs kort

Först och främst. Kontanter är ganska bra att ha på fickan och vi hade tänkt ta ut lite EUR innan vi stack iväg. Men, tiden försvann och minnet likaså. Istället fick vi ta ut i en bankomat på plats med mer eller mindre tacksam växelkurs. 40 EUR spottade ATM:en ut vilket blev 462 SEK. Av dessa använde vi bara 12 EUR, alltså 132 SEK.

Övriga utlägg betalade vi med kort och vi varierade oss mellan American Express och Mastercard. Här kan man definitivt se över sina möjligheter och använda sig av ett kreditkort för resor. De här kan många gånger ge fördelar vid till exempel kontantuttag men även när det handlar om reseförsäkring, rabatter, förmåner och även loungeaccess. I vissa fall har de heller inget valutapåslag.

Flygresa Östersund – Vilnius tur och retur

Weekend betyder slimmad packning och då klarar vi oss på billigaste biljetterna och enbart handbagage. Då är det alltså SAS Go Light som ska in på lodrätt sju och med rådande kampanjpris stannade flygresorna på 3810 SEK. Då pratar vi alltså om Östersund till Vilnius tur och retur för två personer. Helt okej uppfiskat om ni frågar mig.

Tre hotellnätter

Det var vare sig mest centralt, flashigast eller ens billigast men Comfort Hotel Rock ’n’ Roll var praktiskt och bekvämt med cirka en kvarts promenad till gamla stan. Rakt över gatan fanns en stor mataffär om man behövde snacks eller annat för kvällarna på hotellrummet. Två personer och tre nätter för 2474 SEK är svårt att klaga på och då ingick även frukost. Gym fanns och det hade jag använt om det inte var stängt för underhåll.

Lokala transporter

Det enda färdmedlet vi ägnade oss åt i Vilnius var transporten mellan flygplatsen och centrum tur och retur. Vi hade på förhand fått tips om både taxi och lokalbuss och eftersom den senare stannade bara ett par hundra meter från hotellet var valet givet. Elva spänn (1 EUR) per person och enkelresa betalade vi, med andra ord 44 SEK allt som allt. Fynd.

Mat och fika

Ingen resa utan ett matkonto. Första dagen simmade lunch och middag ihop och vi hittade ett litet ställe i Uzupiz där vi åt varsin helt okej varmrätt. Släng på ett par glas vin för Maria och en lokal öl till mig så betalade vi 452 SEK innan vi lämnade haket.

Dagen därpå blev det lunch i hyfsad tid på Berneliu Uzeiga mitt i gamla stan. En litauisk potatisrätt samt en hemmapressad juice för mig medan Maria gick på ställets specialare. 221 SEK för allt ihop. Vi summerade dagen på en nepalesisk restaurang. Delad förrätt och varsin varmrätt och notan med dricks stannade på 520 SEK.

Resans första fika tog vi på Vero Café på gågatan i gamla stan. Varsin kaffe och bakelse för 122 SEK. Innan vi lämnade stan på söndagen hann vi med en riktigt fin fika på Sugamour, som vi läst om hos Rucksack. Designbakverk och kaffe satt precis där det skulle och kalaset gick lös på 191 SEK för oss båda två. Lätt värt. Sista fikapengarna för helgen rullade slutligen på ett av caféerna på Vilnius flygplats där vi köpte varsin kaffe för 80 spänn.

Mat och fika slutade därmed på 1586 SEK.

Barrunda & bubbel

Vi råkade (…) göra en spontan och oplanerad liten barrunda på fredagkvällen. Först hängde vi en stund på El Mercado och tog ett par drinkar var innan vi drog vidare för ytterligare ett par på cocktailbaren Nick & Nora några kvarter därifrån (där alla drinkar kostade en tia euro). Totalt gick hela barkalaset på 775 SEK.

Dagen efter hittade vi in till Pilies Kepyklėlė mitt på gågatan i gamla stan där vi köpte varsitt glas bubbel och betalade 109 SEK för oss båda två. Totalt 884 spänn alltså. Det är faktiskt väldigt olikt oss att ha den alkoholbudgeten på en resa. Så kan det gå.

Entréavgifter

Under helgen i Vilnius betalade vi in oss på två ställen. Först tog vi ”bergbanan”/hissen upp till Gedimino-tornet för en euro var. Det går att ta trappor också vilka vi tog på nervägen. Tornet ligger uppe på en kulle i princip mitt i stan och bjuder på härlig utsikt och för att komma upp där betalade vi ytterligare 12 euro. Besöket inklusive hiss och torn kostade oss 155 SEK (14 EUR).

Vi tog även en timmeslång guidad tur i katedralens kryptor. En spännande historielektion som sträckte sig 7-800 år bakåt i tiden. Entrén kostade oss totalt 280 SEK (24 EUR) och då ingick även ett besök på egen hand upp i klocktornet som står alldeles bredvid katedralen.

Totalt gick entréavgifterna lös på 435 SEK.

Allt som allt – en helg i Vilnius

Det var väl det hela och då har vi väl ett resultat va? Hopräknat får jag det till 9365 SEK för en torsdag till söndag i Vilnius. Vi bodde inte billigast men långtifrån dyrast. Flyget var lite av ett fynd för att vara från Östersund och lokalbussen var ju nästan gratis. Mat och dryck? Tja, vi hade säkert kunnat äta billigare och kapat ner alkoholkontot men alltså…

…#levförfan, som folk säger.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Billigt är alltid trevligt.
    Vilnius ligger ute som ett permanent erbjudande från mig till min son. Ifall han vi upprepa Köpenhamns-succén från förra året, så står jag redo att boka och resa.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.