Sheba Platinum (Star Gold) Lounge och 8 timmar i Addis Abeba

SHEBA PLATINUM. Flygplatslounger. Lika delarna ett skönt sätt att koppla av inför nästa flygresa men också lite av ett lotteri. En del är mysiga, andra påminner mer om väntrummet hos tandläkaren, vissa är lugna medan andra ganska stökiga. När vi skulle till och från Kilimanjaro reste vi med Ethiopian Airlines från Arlanda med en mellanlandning på Bole International Airport (ADD) i Addis. Båda gångerna hade vi tre-fyra timmars väntan mellan flighterna så då passade vi på att hänga i Ethiopian Airlines Sheba Platinum, tillika Star Gold Lounge. Med våra totalt sju-åtta timmar i loungen vid två olika tillfällen fick vi också två högst varierande upplevelser.

Men okej. Så här.

Det här är Sheba Platinum på Addis

Ethiopian Airlines Sheba Platinum är en Star Alliance Gold Lounge. Det betyder att man är välkommen in oavsett biljettklass så länge man är guld eller högre inom just Star Alliance. I alliansen ingår, förutom Ethiopian Airlines då, bland annat SAS, Lufthansa-gruppen, United, ANA, Air Canada, Singapore Airlines med flera.

Sheba Platinum är en stor fullservicelounge som är öppen dygnets alla timmar. För den som vill äta finns det både varm och kall mat, dryck av olika sorter och vill man ta en dusch så är även det möjligt. Wifi-anslutning finns det också och den är fria att använda.

Ethiopian har ytterligare ett par lounger på Addis, som är flygbolagets hubb. Däribland Sheba Cloud Nine för deras business-resenärer samt Sheba Silver Lounge som mer är en öppen caféyta. Alla lounger är belägna airside och både Cloud Nine och Sheba Platinum ligger mittemot gate A13.

Första besöket – en lugn och stilla morgon

Vårt första besök blev på nedresan när vi landade på ADD efter en sju timmars nattflygning från Arlanda. Klockan var kring halv sju när vi gjorde entré i en nästan helt öde lounge. Ganska nice med andra ord så vi tog en bra plats med fönsterutsikt för de kommande fyra timmarna innan nästa flight mot JRO. I det här läget kändes Sheba Platinum väldigt luftig. Gott om sittplatser med både soffor och fåtöljer. Här och där låg folk och sov på sofforna och ärligt talat hade jag själv gärna gjort samma sak efter en natts ganska dålig sömn på rad 12.

Efter att ha hämtat varsin mugg kaffe satte vi oss ner för att slösurfa lite och ladda mobilerna. Precis vid fåtöljerna hittade vi strömuttag, sådär lagom dolt via en lucka i golvet. Wifi-anslutningen var enkel att få till och precis som vanligt drog vi igång VPN-tjänsten på våra mobiler, vilket är standard när vi kopplar upp oss på öppna trådlösa nätverk. För stunden kör vi Express VPN men det finns mängder av andra alternativ. Google har till exempel en VPN-tjänst som ingår om man prenumererar på Google Drive.

Så här tidigt på morgonen var det alltså lugnt och stilla, inga köer, gott om lediga platser och personal som höll koll på framförallt buffén. Förhållandevis välstädat var det också men lösningen med eluttag i golvet kändes inte superfräsch.

Allt som allt några behagliga timmar innan nästa etapp ner mot Kilimanjaro. Lite så som ett loungebesök ska vara, om ni frågar mig.

VLOGG | Flyga Ethiopian Airlines till Kilimanjaro

Andra besöket – tack älskade brusreducering!

Vårt andra besök i Sheba Platinum ägde rum en tisdagskväll. Vi ramlade in strax efter 20 och hade drygt tre timmar innan flighten mot ARN. Det var fullskaligt kaos. Och med kaos menar jag både med folk, ljud och aktivitet. I princip varenda sittplats var upptagen och det var en helt orimlig ljudnivå. Lägg där till folks horribla förmåga att använda sina mobiler som högtalare. Det var telefonsamtal, videosamtal, filmer, fotbollsmatcher – allt – på högtalarfunktionen.

Eftersom vi ätit på föregående flight och även skulle få något ätbart på nästa flight så skippade vi helt mat de här timmarna i loungen. Ett glas vin hann vi med. I övrigt sa vi inte så mycket till varandra, mest för att vi knappt hörde vad vi själva tänkte. Med det sagt så åkte här mina brusreducerande lurar fram och tack käre barn för dem.

Kort och gott blev de här timmarna raka motsatsen till morgonbesöket två veckor tidigare.

Mat och dryck

Matutbudet i Sheba Platinum består av en buffé med både varma och kalla rätter. Här snubblade jag över det som först ser ut som en hoprullad handduk men som visade sig vara injera, ett lokalt traditionellt pannkaksliknande tunnbröd. I eget majestät smakar det inte särskilt bra men när man kombinerar det med köttröror och annat så blev det ändå en okej kombination. Under andra omständigheter ska jag pröva det här igen. Äggröran smakade inte alls särskilt bra och våfflorna var pretty much lika torra som om jag själv gjort dem. Det blev med andra ord ingen supermastig frukostupplevelse för mig själv och då ser jag ändå mig själv som labrador (allätare alltså). Så kan det gå.

Inte heller vid vårt andra besök, inför kvällsflygningen mot ARN, blev det någon större matupplevelse. Mest för att vi fått och skulle få mat på flygningarna. Ett glas vin till oss var lyckades jag dock hitta, men först efter att ha frågat en av loungens värdar.

Kort och gott kan jag summera den kulinariska upplevelsen som högst medioker här på Sheba Platinum.

TIPSTwiga Lounge på Kilimanjaro-flygplatsen

Sheba Platinum – allt som allt

Ja, jag skrev ju redan tidigt i det här inlägget att lounger är lite som ett lotteri. Sheba Platinum sällar sig till den skaran. Visst köper jag att det kan vara olika beläggning och tryck beroende på tider på dygnet men kvällsupplevelsen vi fick kan jag utan att tveka avstå nästa gång jag eventuellt passerar Addis.

Matutbudet var inte heller någon peak-matupplevelse även om det så klart räckte för att tillfredsställa mina mest basala behov för stunden (läs: kaffe). Eluttagen i golven då? Nja.

Men, var det något som alls var bra? Ja. Morgonbesöket ändå. Lugnt, tyst, stilla och gott om lediga platser. Där och då kändes hela loungen väldigt luftig med välstädade utrymmen både där vi satt, kring buffén och inne på toaletterna. Just de fyra timmarna tar jag med mig. Resten kan nog kvitta faktiskt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.