8 caféer, barer & restauranger i Vilnius (som vi hann med)

Oavsett var man än är på resa så måste man ju framförallt äta. Eventuellt också fika. Och kanske ta någon drink, öl eller ett glas bubbel. Vi är ju inte dem som är dem så häng med på en tur bland caféer, barer och restauranger i Vilnius. Eller ja, åtminstone de som vi besökte under våra dagar i stan. Om de är bästa eller inte tänker jag låta vara osagt av den enkla anledning att vi inte hann besöka alla (no shit).

Men åtta ställen hann vi med och här har ni dem i tur och ordning.

Vero Café

Vårt första depåstopp. Mest för att dämpa kaffesuget och för att värma oss en sväng, efter ett par timmar i Vilnius bitande minusgrader. Här drack vi kaffe och tog det som ska ha varit ”typiska litauiska bakverk”. Vad vi då inte fattat var att det här är en kedja som finns på mängder av platser i stan (och säkert fler ställen). Inte särskilt genuint med andra ord så det här blev både vårt första och sista besök. Bakverken (bake off) var överkomliga och kaffet får ändå en liten stjärna i kanten.

MER | Egen sajt | Google Maps

Restauranger i Vilnius
Huvudgatan i gamla stan

Užupio kavinė

Efter någon timmes kringflackande i den självutnämnda republiken Užupis egendomliga kvarter slog vi oss ner på Užupio kavinė. Det här är en av många restauranger i Vilnius och belägen längs floden Vilnia, precis vid ”republikens” gränskontroll. Jag tog in en ”Blues of Užupis” beståendes av grillad kyckling, torkade tomater, Philadelphiaost, zucchini tillsammans med lite annat kul på sidan. Ja, och en Svyturio Baltijos Dark Beer i glaset. Maten smakade helt okej, lokalen var ganska liten och bemötandet sådär lagom strävt.

MER | Egen sajtGoogle Maps

El Mercado

Med noll förpliktelser att anpassa oss till stannade vi till på baren El Mercado när fredagen började bli kväll. Baren ligger längs Didžioji-gatan i Vilnius gamla stadsdelar och var vid vår timme ganska glest befolkad. Å andra sidan var kvällen också ganska ung. Vi slog oss ner direkt i baren och beställde in några drinkar, bland annat en La Planta som mycket riktigt kom in i en kruka. Inte så fotovänlig dock, så på bilden nedan ser ni istället en Sour Sevillano.

Charmigt ställe med trevlig personal och överkomliga priser. Hit skulle jag kunna dra mig igen.

MER | InstagramGoogle Maps

Nick & Nora Cocktail Bar

Efter El Mercado ramlade vi in på sköna Nick & Nora, på en liten sidogata i Vilnius gamla stad. Här kostade alla drinkar EUR 10 och beställningarna tog de själva upp genom att komma ut till oss. Kanske den bästa servicen vi träffade på under helgen och drinkarna var dessutom riktigt goda.

Medan vi satt vid ett fönsterbord började en DJ rigga sin utrustning bakom oss och vi hade väl båda två en farhåga om att vi snart inte skulle höra vad vi tänkte. Men se på fan, han körde på i alldeles behagligt tempo och volym så det gick till och med att föra en diskussion utan att skrika. Lyxigt (och så blev jag plötsligt lite gammal, eller?)!

MER | Egen sajtGoogle Maps

Bernelių užeiga

På lördagen var vi på jakt efter en lunch och när vi velat tillräckligt länge bestämde vi oss för att smita ner i Bernelių užeiga källare. Tegelvalv och nästan lite av nån sorts medeltidskänsla (för er som varit på Sjätte Tunnan i Stockholm). Jag tog in en fruktdryck tillsammans med en Bulviniai blynai, en potatisrätt vilket ska vara ganska vanligt i det litauiska köket. Det ser kanske lite fattigt ut men smakade över förväntan. Enkla rätter kan också vara bra grejer.

MER | Egen sajtGoogle Maps

Pilies Kepyklėlė

Det här stället spanade vi in en gång tidigare under vår helg i Vilnius men då var det fullt och vi gick vidare. Dagen därpå smet vi in igen framåt 17-tiden och då var det betydligt glesare. Vi nöjde oss med varsitt glas bubbel. Mysig lokal med potential, dock ganska sträv service och vi gick ganska oberörda därifrån efter en stund.

MER | Google Maps

Mažoji Himalaja

Den sista av våra besökta restauranger i Vilnius och lite av ett fjärdehandsval efter att vi först försökt komma in på tre andra ställen under lördagskvällen. Serviceupplevelsen var väldigt märklig då det kändes som att de mest var förvånade över att vi ens hittat dit. Maten var det dock inget fel på. Vi underskattade dock mängden och blev alldeles proppmätta. Stjärna i kanten ändå att servitören erbjöd oss att ta med resterna hem. Hur mycket Himalaya och Nepal det faktiskt låg på tallrikarna ska jag låta vara osagt men touchen var åt det om jag känner som indisk mat. Rimligt ändå, eller?

MER | Google Maps

Sugamour

Helgens fikahöjdpunkt! Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig av Sugamour men jag kan tänka mig att de förutom bakverken också lever gott på sin interiör. Snacka om sociala medier-vänlig! Förutom en americano så kryddade jag den här söndagen med en Sokolado ir vanilès meile (”Love of dark chocolate and vanilla”).

Jag älskar ju choklad i nästan alla dess former och den här skapelsen höjde onekligen denna februarisöndag till en ny nivå. Fan så god (och jävlar så dyr)! Värt varenda spänn faktiskt.

MER | Egen sajtGoogle Maps

Fler barer och restauranger i Vilnius

Inför resan hade vi fått flera tips, både från andra bloggare som Eva på Rucksack och genom googlingar. Den indiska restaurangen Gaspar’s var vi sugna på men eftersom vi tyvärr glömde boka bord så var vi också helt chanslösa på plats. Restaurangen är liten och de var fulltecknade hela lördagskvällen. Eva tipsar även om både Queensberry och Amandus, två restauranger i Vilnius som vi inte heller lyckades komma in på den här gången. Men något ska man väl spara till nästa resa?

Det vi dock noterade, och som vi hört även andra säga, är att det kan vara ganska slät service i Vilnius. Vi kände lite samma sak och det var en genomgående känsla under våra besök. Ett par ställen utmärkte sig till det bättre, som Nick & Nora och El Mercado, men annars var det mest stressade blickar och högt tempo.

Har du några andra tips på barer, caféer eller restauranger i Vilnius? Lämna gärna en kommentar och berätta!

MER OM VILNIUSVi upptäckte gatukonsten

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.