Fota norrsken med iPhone – 5 enkla steg till bättre bilder

Även om vi går mot ljusare tider så här i början på mars så är det just nu högsäsong för norrsken. I den här snabbguiden kommer jag visa hur du med några enkla knep kan fota norrsken med iPhone och få riktigt bra resultat. Även om det går att fota bra bilder out of the box så finns det några inställningar som kan lyfta dina verk till nästa nivå. Nattläget har på senare modeller nämligen blivit riktigt bra!

Själv använder jag en iPhone 14 Pro och ju nyare modell du har desto bättre kvalitet kommer du att få. Fast okej, vi ska väl egentligen inte hänga upp oss megapixlar och annat. I slutändan är ju faktiskt bilden den som blir av som är den bästa (kontra att inte fota alls).

Grunderna i att fota norrsken

Mer än en gång har man häpnat över magnifika bilder med flammande norrsken på natthimlen. Det man då ska ha i åtanke är att dessa i de allra flesta fall är fotograferade under en längre tid, allt från ett par-tre sekunder upp till en halvminut. Ibland ännu längre beroende på vad man vill ha för effekter i slutresultatet.

Fotar man med systemkamera krävs det som regel ett stativ. Handhållen systemkamera kommer att generera suddiga bilder då en sådan modell inte alls kompenserar för de rörelser som uppstår. Annat är det med en mobilkamera, vilket jag kommer till en bit ner.

Vill du lära dig fota norrsken med systemkamera har jag skrivit en guide om det. Bilden här under tog jag på Frösön en oktoberkväll 2015. Den är fotad med min gamla Canon EOS 7D som jag monterat på ett stativ och exponeringstiden ligger på 30 sekunder. Kör man längre slutartider än en halv minut kommer man att få en svans på stjärnorna eftersom jorden rör på sig.

Norrsken över Jämtland
Norrsken över Frösön. 30 sekunders exponering, 12 mm, Canon EOS 7D.

Enklast möjliga variant

Så, fota norrsken med iPhone var det. Den enklaste lösningen är att kort och gott hålla upp kameran mot natthimlen och bränna av en bild. Eftersom det är mörkt så kommer mobilen automatiskt att ställa in en längre exponering och be dig hålla kameran stilla under tiden som bilden tas. Det handlar om allt från en till tre sekunder.

Bilden sparas ner som en vanlig JPEG-fil eller HEIC (Apples egna High Efficiency Image Format) om du har live-foto aktiverat.

Den stora skillnaden här, kontra en systemkamera, är att iPhonen är otroligt förlåtande när man kör handhållen fotografering. Det är ju som bekant helt omöjligt att hålla helt stadigt i tre-fyra-fem-tio sekunder. Här går mobilen in och kompenserar för dina ofrivilliga rörelser och så länge man håller förhållandevis stilla så kommer resultatet att bli riktigt bra, allra helst på senare modeller. Och det här säger jag som är ganska kräsen.

Fota norrsken med iPhone – 5 enkla steg

Det går att göra lite egna inställningar i nattläget, framförallt att själv ställa exponeringstid. Så här gör du:

1. Starta kameran.

2. Tryck på ∧-symbolen i toppen av skärmen. Ett verktygsfält dyker upp under sökarfönstret.

3. Välj Nattläge-symbolen.

4. Ställ in den exponeringstid du vill ha. Den varierar från 3-30 sekunder beroende på ljusförhållanden där du står.

5. Fota!

Bonustipset för dig som är kräsen

Från iPhone 12 Pro och senare Pro-modeller går det att fotografera i RAW-läge, vilket betyder att bilden sparas oprocessad, okomprimerad och som en ren ”datafil”. Det här ger betydligt bättre möjligheter i efterhand om man exempelvis redigerar foton i Lightroom. Samtidigt tar bilderna betydligt mer plats än en vanlig JPEG-fil så det är en avvägning man får göra.

RAW-läget måste först aktiveras i kamerainställningarna som du hittar under Inställningar > Kamera > Format. Aktivera Apple ProRAW. I kameraappen har får man då en RAW-symbol i högra hörnet. Är den överstruken fotar du i JPEG/HEIC-format men är den inte överstruken så fotar du i RAW.

Bildexempel – norrskensbilder med iPhone

Som sagt, det går alldeles utmärkt att fota norrsken med iPhone av nyare modell. Här under är några exempel signerade mig själv. iPhone 14 Pro, JPEG-läget och exponeringstider från 3-10 sekunder, samtliga är handhållna. Bilderna är marginellt Lightroom-bearbetade i efterhand. Det enda jag petat med är exponeringen (cirka +0,3), skuggor (runt +27) samt en liten lätt touch av lyster (typ +17) och mättnad (max +4). Reglaget för skärpa har jag lämnat orört.

Helt okej va?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

 1. Fina norrskensbilder. Tack för den här informationen. Hade inte en aning om att man kunde göra den inställningen. Beror så klart på att jag är riktigt dålig på att peta runt i min Iphone 13. Hittade inte något om RAW men det är nog överkurs och bilderna tar stor plats.
  En fråga: Lightroom, är det ett redigeringsprogram?
  När det blir stjärnklart ska jag rigga upp min systemkamera och försöka fota stjärnor med svans hihihi
  Trevlig helg/Yvonné

  • Tack! Du har bara RAW om du har en iPhone Pro-modell. Annars inte, så det kan vara därför du inte ser den. Japp. Lightroom är för redigering och arkiv, i alla fall som jag använder det.

   Lycka till med stjärnsvansarna. 30 sekunder eller mer så är du hemma sen. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.