Resa billigt – 14 sköna tips för en smartare semesterbudget

Det pratas mycket om att det mesta blivit dyrare och att världen även fortsättningsvis kommer gå åt det hållet. Släng på en ganska usel svensk krona så köper jag rakt av att resor kanske är det man drar in på. Men, det går att resa billigt och det behöver inte betyda att man skalar bort allt roligt från sin weekend, hemester eller andra upplevelser.

I det här inlägger bjuder jag på mina bästa tips kring hur man kan få en smartare semesterbudget. Ni kommer märka att det ganska lite handlar om att kapa kostnader utan mer om att strukturera om dem och på så sätt få ut mer av sin resa. Har ni egna tips, släng in en kommentar längst ner i det här inlägget!

1. Titta på helheten

Kanske det bästa tipset och som många missar. Att resa billigt behöver inte alltid vara vara vare sig bäst eller sämst. Men framförallt – dyrt behöver inte alltid bli dyrast om man slår ut det på helheten. En mer kostsam resa med säg ett tidseffektivt flyg eller nattåg kan ju bespara dig både tid, matinköp och hotellnätter. Ett billigt alternativ kan innebära långa väntetider och då behöver man ju kanske köpa mat eller rentav övernatta.

Därför brukar jag räkna på helheten och inte bara enskilda isolerade utgifter.

2. Åk till ”secondary cities”

Det måste inte vara världskända monument eller turisttäta shoppingstråk. Det måste inte vara dit alla andra åker. Det måste inte vara Paris, London, New York eller Åre. Det kan lika gärna vara ”secondary cities”, något mindre populära platser men å andra sidan mer genuina och rentav billigare. Jag menar, det kanske är läge att våga testa Brügge, Cardiff, Boston eller Bydalen.

Ett bra och nära exempel för oss i Östersund är just fjällanläggningen Bydalen med sina ”röda lördagar”, då liftkortspriset är halverat. Tänk att kunna åka skidor, äta lunch och dricka något gott på afterski och fortfarande landa under tusenlappen – för två personer! Nej, skidåkningen är kanske inte världsklass men man får åtminstone åka skidor istället för att stå i liftköer.

Utförsåkning i Bydalen - halva priset mot Åre
Bydalen – röd lördag och liftkortspris för under 300 spänn!

3. Se över dina förmåner

Nästan oavsett vad man har för kreditkort idag så har man, mer eller mindre medvetet, flera reserelaterade förmåner. Det kan handla om allt från reseförsäkringar och statusmatch mot hyrbilsföretag till snabba säkerhetskontrollen och loungeaccess på flygplatsen. Kolla med din kortutgivare, det finns chans att du blir överraskad.

4. Sätt upp ett sparkonto

När ni ska finansiera er resa är det bästa så klart att redan ha pengarna. Maria och jag har ett gemensamt och dedikerat resekonto där det ramlar in en slant varje månad. På så sätt slipper vi ”belasta” månadslönen när vi vill dra iväg någonstans. En del av de här pengarna har vi också investerat på olika sätt, givetvis fullt medvetna om de risker som då följer. 2022 var som ni kanske vet inget lysande år på börsen. Om ni ändå beslutar er för att låna pengar till resan kan ni jämföra erbjudanden hos Zensum, för att hålla nere kostnaden.

5. Gör en resebudget

En resebudget i sig kanske inte gör att du kan resa billigt. Att rit på en kalkyl kan ju dock göra att man fördelar reskassan på ett smartare sätt, om man vet vad man ska göra och kan prioritera utgifterna. På en resa som jag själv gjorde för några år sedan prioriterade jag upp flygresan och skalade ner boendekostnaden utan att för den delen bo på gatan. Smart val, även så här med facit i hand. Med ett sparkonto i botten blir den här biten så klart enklare. Även Zensum tipsar om att göra en sån här budget.

6. Hotell utan frukost

Många hotell har idag frukost som tilläggstjänst och kan därför köra med något lägre priser. Även om det är bekvämt med frukost på hotellet så kan det löna sig att köpa maten själv, allra helst om man har en kyl på rummet. Alternativt kan man äta frukost på stan. Kanske inte billigare då men det ger ju andra fördelar, som att utforska lokala hak eller mattraditioner.

7. Boka hotell där middag ingår

Bortser man från all inclusive-ställen så finns det även ”vanliga” hotell där middag ingår. Nordic Choice-kedjan har till exempel sina Clarion Collection-hotell där kvällsmat serveras från 17-tiden och framåt. De kan kosta lite mer men går också att fynda på kampanjer. Om inte annat får man sonika väga boendekostnaden mot vad en middag på stan går på.

8. Köp med mat till hotellet

Bor man flera nätter på hotell kan det löna sig att köpa med mat till rummet, så att man slipper gå på stan och äta dyra middagar. Här i Sverige finns också appar som Karma eller To good to go där restauranger, caféer och andra ställen säljer ut dagens luncher, dagens bröd och liknande för ett sista-minuten-pris.

Avskalat hotellrum i Milano

9. Fynda långtidsparkering

Att långtidsparkera bilen på en flygplats kan vara ett hinder för att kunna resa billigt. Men, det går att fynda. Inför en kommande veckoresa från Arlanda tittade vi på långtidsparkering hos Swedavia. Inomhusparkering tre-fyra minuters promenad från terminal 5 skulle gå på 1500 kronor och det billigaste alternativet såg först ut att vara en utomhusparkering för 650 spänn, sju minuters bussresa från terminalen.

Lyfte vi blicken mot Terminal 2 hände det grejer. När vi tittade var det 73% rabatt för en plats i parkeringshuset precis bredvid terminalen. En vecka för 650 spänn var ju inget att diskutera så vi bokade direkt. Det är ju trots allt bara 15 minuters promenad mellan T2 och T5.

Med det sagt så kan det alltså vara bra att titta på fler alternativ än det som först dyker upp. Hur långt är det att promenera? Är det värt att skippa shuttlebussen? Hur mycket packning måste man släpa på? Ja, och så vidare. Det finns ju några aspekter att ta hänsyn till men fynden kan ju finnas där, bara man gräver lite.

10. Hyr utrustning för enstaka tillfällen

Ska du iväg på någon specialresa är det absolut en idé att hyra prylar och utrustning istället för att köpa. Vår resa till Kilimanjaro var ett utmärkt exempel på det här. Varför ska man köpa en dyr expeditionsjacka för flera tusen när man kan hyra en? Det finns flera tjänster som GearRentle och Outdoor Buddies.

Dryden framför Mawenzi
En hyrd expeditionsjacka på Kilimanjaro.

11. Ta med egen utrustning

Ibland kan det vara läge att ta med egen utrustning också, även om det blir lite stökigt. Vid ett tillfälle skulle vi hyra bil och då behövde vi en bilkudde för en mindre barn i ressällskapet. Hyrbilen skulle kosta 1500 för en vecka. Kudden skulle kosta 1600 för samma vecka. Vi köpte sonika till en incheckad väska för 300 spänn och tog med vår egen bilkudde.

Som jag skrev i första punkten – det kan löna sig att titta på helheten.

12. Kampanjer

Jag vet, vi har väl alla nog av mejlen som rasslar in i mejlkorgen men ibland kan det också vara till godo när företag skickar ut kampanjer och liknande. Det har hänt mängder med gånger att jag bokat med speciella förmåner. Halva priset ena gången, dubbla poäng andra gången. Nu innebär ju inte dubbla poäng någon fördel där och då men långsiktigt kan man ju då tjäna in hotellnätter och andra förmåner som gör att man kan resa billigt.

13. Köp loungeaccess på flygplatsen

Har du en lång väntan mellan flygen? Alltså riktigt lång? Betala dig in i en lounge. Visst, 300-400 spänn rimmar kanske dåligt om du vill resa billigt. Men, vänd på det – fri tillgång till mat, dryck, kaffe, alkohol och liknande. Slå ut det på vad motsvarande inköp kostar på restaurangerna runtomkring så går det nog att räkna hem den affären.

Jag läste nyligen om en person som köpte in sig i en förstaklasslounge och betalade 1600 spänn. Är det att resa billigt? Nej, så klart inte. Men, dels var nog pengar inte större problem i det här fallet och personen i fråga värderade också andra saker, som den speciella champagne som serverades där inne. Ibland får man alltså räkna på värdet och kanske inte bara kronor och ören.

Ett glas bubbel i väntan på flyget
Ett glas bubbel i Twiga Lounge på JRO.

14. Res på lågsäsong

Utan barn i skolålder så är det ju lätt(are) att vara flexibel och därmed ducka för de mest hysteriska veckorna (både vad gäller pris och folk). Med andra ord ska man undvika sportlov, påsklov, höstlov och jullov. Det i sig inget nytt men det kan ibland räcka med att bara skruva på några dagar i ena eller andra änden av de här veckorna för att kapa priser på boende och transporter rejält.

15. Transportera dig smart

Det enklaste är många gånger taxi, Uber eller liknande tjänster oavsett man rör sig i en stad eller behöver transportera sig till tågstation eller flygplats. Vissa alternativ dyra, andra ännu dyrare. Ska vi ta flygplatser som exempel så trafikerar i många fall billiga lokalbussar sträckan in till city. Nyligen i Vilnius betalade vi 1 EUR per person för en enkelbiljett in till city och det finns fler exempel.

På en del platser går det expresstransporter från flygplatsen in till city. Tumregeln brukar vara att ju snabbare transporten är desto högre pris får du betala. Stockholm är ett lysande exempel där Arlanda Express idag kostar 320 SEK för en enkelresa på 20 minuter in till stan. Flygbussen, som tar 50 minuter, landar in på 140 spänn. Jag har som regel svårt att motivera den dubbla prislappen för en knapp halvtimmes tidsvinst.

Är man två som reser kan man hålla utkik efter grupp- eller parrabatter alternativt om det är billigare att lösa en tur och retur direkt istället för enkelbiljetter. Till och med Arlanda har det här systemet och här kan det finnas hundralappar att spara in. Ett annat bra exempel är Skånetrafiken som också har rabatter om man är två som reser, vilket vi själv nyttjat flera gånger.

Ska man vara en längre tid på samma plats kan ett veckokort bli billigare än ett gäng enkelresor. Är man turist kan det finnas turistkort att köpa, som då kan inkludera både lokaltrafik och inträde till diverse muséer, nöjesparker och så vidare. Ja, kortet kanske är större utgift i sig men som man rentav sparar in ganska fort.

Det går att resa billigt - Singapore Tourist Pass är ett bra exempel på det

16. Undvik turiststråken

Det här är listans kanske minst unika tips så därför får det också sistaplatsen i det här inlägget. Att ducka för turiststråken kan bespara dig både tid, energi och en hel del pengar. Tittar man bara lite lite bortanför de mest kända gatorna så är chansen stor att hitta något mer genuint och äkta, förutom det faktum att man som regel slipper lägga en halv måndadslön för en ganska sorglig lunch. Till exempel.

Dina tips för att resa billigt?

Det här var mina drygt dussintalet tips för att resa billigt och lägga pengarna på bra saker istället för onödiga saker. Vilka tips föredrar ni och har jag missat något? Lämna gärna en kommentar och berätta!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.