Det frusna Sångbäcksfallet och krispig vårvinter

Efter vår härliga lunchtur på skidor, från Storhogna till Samevistet och tillbaka, passade vi på att svänga ner till Sångbäcksfallet för att uppleva vattenfallet vintertid. Sommartid har vi sett det en och två gånger och det är både vackert och tillgängligt då. Så, hur ser det ut en krispig vårvinterdag i slutet på mars? Det tog vi reda på den här lördagen.

Parkeringen till Sångbäcksfallet ligger precis längsväg 315 knappt trehundra meter från uppfarten till Storhogna så det låg ju faktiskt på vägen hem för oss. Fickan är lång och bred så här ryms det utan problem mängder av bilar. En normal sommardag är det säkert en hel del folk här men den här dagen var vi helt själva. Däremot är fallet uppenbarligen populärt även vintertid. Från parkeringen gick det nämligen en vältrampad vinterstig rakt ner i skogen.

Promenaden ner tar knappt fem minuter och sista biten kan man smita av stigen och ner mot Sångbäcksfallets övre delar. På sommaren går det att komma väldigt nära bäcken men på vintertid ska man ta det lite piano när man inte vet hur klippor och snötäckta stenar ser ut. En liten bit bort ligger så grillplatsen och trapporna ner till botten av vattenfallet. Det gick alldeles utmärkt att ta sig ner.

BLOGGSångbäcksfallet på sommaren

Följ bara spåren (om det finns några)

Vindstilla. Tyst. Och lite sipprande vatten lite här och var där isen släppt, eller där vattnet ens aldrig frusit. Det är nästan lättare att ta sig fram på vintern när man slipper hoppa på hala stenar och klippor. Vi tog oss utan några som helst problem över bäcken och kunde därifrån sedan knalla rakt upp i det som vanligtvis är ett forsande vattenfall.

Alltså, frusna vattenfall är häftiga, allra helst när man ser kontrasterna mot dess sommarversion. Under det tjocka täcket av is kunde vi höra Sångbäcksfallets vatten forsa fram och titt som tätt hörde vi lite knak och knaster i isen ovanför oss. Är man osäker på var man ska sätta fötterna är det bara att följa spåren i snön (så länge de inte ser ut att sluta tvärt alltså). Det var en hel del upptrampat här vid vattenfallets botten så visst är det besökare även på vintern.

Efter en underhållande fotostund med handstående framför fallet konstaterade vi att vi var nöjda med besöket och började ta alla trappstegen och stigen upp till bilen igen. En fin liten tur blev det och det var jäkligt skönt att sätta sig i bilen igen och dricka lite värmande kaffe och rulla hem mot Östersund.

Fler vattenfall på vintern

Vattenfall på vintern är balla! I närheten av Sångbäcksfallet finns ju Fettjeåfallet, vilket vi också besökt under snömassorna. Väl värt ett besök om man hänger kring Klövsjö eller Vemdalen den här tiden på året. Är man i andra delar av Jämtland och Härjedalen går det att uppleva både Andersjöåfallet (vilket vi än så länge bara besökt på sommaren), Ristafallet (bör ses från baksidan) och Tännforsen för att nämna några.

MERLÄSNINGAktivtFamiljeliv.se om Sångbäcksfallet

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.