Det här är SAS Gold Lounge Oslo Gardermoen

Vid en mellanlandning på Gardermoen nyligen passade jag på att besöka SAS Gold Lounge Oslo i några timmar. Det här var mitt första besök i loungen av den enkla anledningen att OSL inte direkt ligger längs någon rutt jag vanligtvis flyger. Svalbard-resan för snart sex år sedan var nog senaste gången som jag hade anledning att sätta min fot på just Gardermoen. Tiden flyger, bokstavligt talat.

Hur som helst. Häng med på en rundtur i det som kan vara min bästa SAS-loungeupplevelse hittills.

Så kommer du in i SAS Gold Lounge

För att få tillgång till SAS Gold Lounge Oslo måste man vara EuroBonus Guld eller högre, alternativt minst guld i ett annat Star Alliance-bolag (*A) som Austrian, Ethiopian, Lufthansa, SWISS, TAP Portugal med flera. Det krävs även ett för dagen giltigt boardingkort med SAS eller ett något annat *A-bolag.

I övrigt spelar kabinklass mindre roll. Du kommer till exempel in även om du reser på SAS billigaste Go Light-biljett och får som bonus ta med dig antingen en gäst eller upp till fyra familjemedlemmar till loungen. Detta förutsatt att de är på samma flight som dig. Är du däremot inte guld så spelar det ingen roll om reser i Business, Plus eller har annan premiumbiljett. Då kommer du hänvisas till SAS vanliga businesslounge. I Oslo ligger den vägg i vägg och man går faktiskt igenom den för att komma till guldloungen.

Här ligger SAS Gold Lounge på Gardermoen

SAS Gold Lounge Oslo är en av tre lounger i Gardermoens internationella terminal, samtliga i Schengen-området. Efter säkerhetskontrollen tar man höger och siktar på E-gaterna. Vid E2 tar man antingen en trappa eller hiss en våning upp. Väl uppe tar man höger för SAS båda lounger medan OSL Lounge ligger till vänster.

SAS båda lounger ligger vägg i vägg. Man passerar först spärrarna till den vanliga businessloungen, går sedan rakt fram några meter innan man blippar in sig i Gold. Intressant lösning som jag tycker fungerar bra.

Första intrycken

Jag ramlade in här en förmiddag för några timmars häng innan nästa flight. Inledningsvis var det väldigt få besökare och framförallt lugnt, tyst och stilla. Loungen består av en stor öppen yta men som tack vare rumsavdelare skapar lite mer avskilda områden. Jag tog ett varv för att spana in faciliteterna och hittade både en tyst avdelning, telefonrum, gästkontor och fåtöljer. Har man varit inne i en av SAS lounger tidigare så kommer man att känna igen sig. Fåtöljerna fungerar helt okej om man bara ska hänga, ta en kaffe och prata med sitt resesällskap om man har något.

Långbordet fick bli min plats för de här timmarna. De är bäst lämpade att sitta vid om man ska äta och sitta med datorn samtidigt. Vid de här borden finns det både strömuttag och USB-kontakter så att man kan ladda sina prylar. Nu undviker jag att använda just publika USB-kontakter, vilket är ett av mina tips för hur du reser säkert med dina prylar.

En känsla som stod sig genom hela mitt besök i SAS Gold Lounge Oslo var att det var välstädat. Då satt jag från en lugn förmiddag genom lunchrusningen tills det att trafiken lagt sig en aning framåt 14-tiden. Bord torkades av, porslin plockades bort och personalen verkade rent allmänt hålla efter och ha koll. Jag upplevde också besökarna som städade. Visst förekom det samtal både i telefon och mellan gäster men de var som regel lågmälda. Det är man inte bortskämd med om man är van vid SAS motsvarande lounge på Arlanda.

Fritt wifi (kom ihåg VPN!)

Wifi finns också. Det är öppet och gratis och ska så klart användas tillsammans med en VPN-tjänst (som alltid på trådlösa nätverk). Det fungerade bra, åtminstone fram till lunchrusningen då det började lagga rejält. Det kan så klart ha varit tillfälligt, men då bytte jag till internetdelning på min mobil istället.

Strömuttag finns i princip vid varenda plats, precis som USB-uttag.

Toaletter men inga duschar

Toaletterna ligger direkt till vänster när man gått igenom spärrarna. Jag hann med ett par besök här under mina timmar i loungen och upplevde dem som välstädade, trots lunchrusning med en hel del folk. Dock finns det inga duschar.

Tyst avdelning och gästkontor

Längst in i SAS Gold Lounge Oslo ligger en tyst avdelning, tillsammans med telefonrum och gästkontor. Jag satt här en stund mot slutet av mitt besök och det kändes som att folk gjorde sitt bästa för att leva efter reglerna. Här finns både fåtöljer och arbetsbord och behöver man ta ett telefonsamtal är de avskilda telefonrummen med glasdörrar bara ett par meter bort. Bra lösning.

Och vet ni, silent area borde definitivt införas i SAS guldlounge på Arlanda.

Matbuffé, dryck och sötsaker

Buffébordet är bland det första man ser när man kommer in i SAS Gold Lounge Oslo. Det finns två bord där man på det ena serveras bröd och soppa medan man på det andra hittar kallrätter i form av grönsaker samt röror av olika slag, innehållandes till exempel pasta och potatis.

Det finns också gott om alternativ när det kommer till dryck. Vatten och läsk så klart men även alkohol i form av vitt och rött vin, öl och starksprit. Kaffemaskinen blev min bäste vän under timmarna här och ja, den levererade tre-fyra fina caffe americano åt mig vilket jag så klart tackar för. Stor bonus för att det fanns sötsaker också.

Precis som resten av loungen hölls bufféhörnet fräscht och städat genom hela mitt besök. Det var i princip alltid personal ute och såg efter ytorna.

Allt om allt – SAS Gold Lounge Oslo

Det här var alltså mitt första besök i SAS Gold Lounge Oslo och jag blev faktiskt lätt förvånad, allra helst om man börjar jämföra SAS motsvarigheter på Arlanda och Kastrup. Först och främst kändes den mysigare och mer ”lounge:ig” än sina syskon. Även städning och renlighet höll bättre klass. Det som skilde sig mest åt var bufféhörnet, helt klart till Gardermoens fördel och allra helst då maten smakade bra.

Med allt det här sagt så tänker jag, utifrån erfarenheterna fram tills detta skrivs, klassa SAS Gold på Gardermoen som bolagets bästa lounge.

Är det då alltid så här eller lyckades jag tajma in en av loungens bättre dagar? Tja, det vet jag ju inte utan det får tiden sonika visa. Kanske har någon av er bloggläsare andra erfarenheter? Lämna gärna en kommentar och berätta i så fall.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.