Starta reseblogg – 12 tips innan du börjar

Idag är möjligheterna att starta reseblogg kanske enklare än någonsin, åtminstone rent tekniskt. Att registrera en domän och installera WordPress är exempelvis gjort på en halvtimme. Men sedan då? Vad ska man fylla sin nya blogg med? Hur rankar man högt på sökmotorerna? Och kanske allra helst – vad har man för mål med bloggen?

Kort och gott – hur skapar man en framgångsrik resesajt och hur stor spelar digital marknadsföring in? Låt mig få ge några i mitt tycke värdefulla tips om du går i funderingarna.

Topdog

Hur gjorde jag för att starta reseblogg?

Den här bloggen startades som en dagbok för närmaste familjen i början av 2000-talet och det var först kring 2012-13 som resor och upplevelser började få en mer framstående roll. Mest för att livet föll sig så. Stabilt jobb. Stabil inkomst. Stabila möjligheter till att sväva ut kring något jag tycker väldigt mycket om – att resa, fotografera och skriva. Inte särskilt mycket konstigare än så.

Målet har aldrig varit, och kommer inom överskådlig framtid inte heller att vara, att leva på bloggen. För mig är det en rolig hobby som öppnat upp fina möjligheter att göra det jag älskar, att lära känna nya människor och även flytet att komma iväg på ett gäng spännande resor.

Så, hur ska man tänka när man funderar på att starta reseblogg? I det här inlägget går jag igenom det som är mina bästa tips.

Dryden vid Great Ocean Road
Great Ocean Road. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

1. Vad är ditt mål?

Att starta reseblogg kan vara lockande för den som tror att livet kommer bestå av välbetalda samarbeten och lyxiga gratisresor. Och visst kan det bli så om man går all in, jobbar hårt och satsar hårt på både digital marknadsföring och att bli mingelproffs på events och mässor. Det är dock mycket annat som ska klaffa och vägen dit kan vara lång, även om influencers i resebranschen lätt vill ge skenet av att ”alla kan resa på heltid och tjäna pengar på det”.

Jag är lite delad i sammanhanget. Ska man starta reseblogg för att göra affärer ska du så klart ha ett tydligt mål på plats. Vill du att bloggen ska vara som ett företag får du hantera den som ett också. Vill du starta reseblogg för dig själv, dina närmaste eller bara för att sprida dina texter och bilder så kan ett mål mycket väl komma med tiden.

Kom igång och känn på läget. Det kan vara en nog så bra start.

2. Bygg med eget innehåll

Idag är det löjligt enkelt att starta reseblogg, bygga en SEO-maxad sajt, ranka högt på sökmotorerna och därmed tjäna pengar – utan vare sig eget material eller ens ha varit på platserna man skriver om. Fakta går att googla sig till och bilder kan man köpa loss eller använda delvis fritt från öppna bildarkiv (stock photos). Jag fattar att det kan verka lockande och det är så klart inget lagbrott att göra så. Å andra sidan blir det ju exakt noll genuint och ärligt talat jävligt tråkig läsning.

Med det sagt – skapa innehåll utifrån dina egna förutsättningar från upplevelser som du själv varit med om. Sätt en egen touch på innehållet med ditt språk och dina bilder.

Några renar sprang förbi oss på vägen tillbaka

3. SEO är ett långsiktigt arbete

SEO, sökmotoroptimering, handlar om så mycket mer än att bara hitta rätt nyckelord och spamma sina inlägg med det. Allra helst är Google betydligt smartare än så. Skiter man i vilket så är det bara att kasta sig ut och lära sig med tiden. Har man dock för avsikt att växa snabbt kan det vara läge att lägga fram en strategi och antingen lära sig SEO från grunden, alternativt ta hjälp av någon expert likt Topdog.

Jag är långtifrån fullärd. Ibland bollar jag idéer med bloggvänner och vid något tillfälle har jag fått bloggen analyserad, vilket faktiskt blev en viktig lärdom.

4. Du äger bloggen

Många säger att bloggen är död. Jag säger tvärtom och det är därför som den får nästan all min kärlek istället för Instagram, TikTok och andra tjänster. Även om brist på tid och resurser är anledningar om några så är minst allra största argument något helt annat. Med en egen blogg på en egen plattform med en egen domän så äger jag också innehållet. Visst, jag är i händerna på sökmotorernas algoritmer men är inte i närheten lika känslig som på exempelvis Instagram.

5. Skapa trovärdighet

Självklart ska man googla både före, under och efter resan och faktakolla det man skriver om. Det kommer öka chanserna till hög trovärdighet och därmed återkommande besökare och kanske även högre engagemang.

6. Ha tålamod

Att starta reseblogg är ett tålamodsprövande projekt. Det tar tid att bygga ranking och förtroende både hos sökmotorer och besökare. Hur lång tid beror på hur mycket resurser du har att lägga, om du gör det själv eller tar till proffs som Topdog. Sedan finns det aspekter som säsong och världsläge som gärna går in och petar i trafik och statistik. Ett inlägg om att bestiga Kebnekaise kommer inte att gå superbra i november men kommer att dra trafik från mars och framåt när folk planerar sommarens fjällvandringar. För att ta ett exempel av många.

Starta reseblogg kräver tålamod

7. Hitta likasinnade och nätverka

Att lära känna andra och nätverka är något av det roligaste som kommit med att driva den här upplevelsebloggen. Jag är långtifrån mingelproffs utan tvärtom lite semi-introvert. Men, nätverkande kan ju också ske digitalt via Facebook-grupper eller dylikt. Många nya vänner har dykt in i mitt liv under de tio senaste åren och för det är jag evigt tacksam.

8. Hjälp varandra

Att nätverka innebär inte bara mingel och afterworks. Dra iväg på workations tillsammans och dra lärdom av varandras erfarenheter. En annan typ av hjälp kan vara länkutbyten för att bygga styrka och trovärdighet hos sökmotorerna.

Det är så vi jobbar!
Workation med bland annat Annika på Resfredag och Towe på Come fly with me

9. Filtrera det du ser

Det är lätt att tro att alla andra resebloggare och influencers får åka iväg på lyxiga resor och vara ”ambassadörer”. Tro dock inte på allt du ser i sociala medier. Det finns ett liv bakom kulisserna och det är sällan som nomadlivet presenteras i sin helhet och har man fått en sak kanske man har har offrat något annat. Det är lätt att ta för givet att alla andra lyckas medan du inte gör det.

Därför – lär dig filtrera det du ser. Ser det för bra ut för att vara sant så… ja, ni fattar.

10. Hitta din grej – var genuin och var dig själv

Du är unik. Använd det. Hitta din grej, förmedla dina vinklar, använd ditt språk och använd dina bilder. Om hundra personer tagit likadana bilder på lutande tornet i Pisa så har du alla möjligheter att göra den 101:a till något extra. Det kan vara lockande att följa strömmen men om det innebär att du måste frångå dina egna principer så kommer du snart att tröttna. Var dig själv!

11. Låt dina intressen styra

Den dagen du bokar en resa för att skapa ”bra” innehåll så har du tappat det. Som i punkt tio – gör din grej och var dig själv.

12. Att tjäna pengarna

Det finns flera sätta att tjäna pengar på en reseblogg. Vissa köra annonser, andra använder affiliate och personligen kör jag uteslutande samarbeten. En bra start är att kolla upp regler hos Skatteverket. Vill du inte starta egen firma finns det smarta faktureringstjänster som FrilansFinans, som sköter allt från fakturautskick till löneutbetalning åt dig. Supersmidigt!

Med allt det här sagt – funderar du på att starta reseblogg så är det väl ”bara att göra det”. Ge det lite tid och det kan bli succé. Och om inte så har du i alla fall försökt och lärt dig något nytt på kuppen. Har du egna erfarenheter, andra tips, hiss eller diss? Lämna en kommentar och berätta!

2 KOMMENTARER

  1. Bra sammanfattat. Håller med om allt men måste erkänna att nummer 11… åker definitivt till vissa resmål för att de är roliga fotodestinationer:)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.