Veckans: att kill:a en darling, reduktionspliktens existens och vårvintermagi på fjället

Söndag, 23:46. Det är väl ändå i denna stund som man med störst rimlighet kan summera vecka 12 2023? På det hela taget en helt jävla fantastisk vecka där jag dock landade ganska hårt på jorden igen så sent som idag. Åk med i summeringen så tar jag er med från början till slut.

Från vår till vårvinter

Två dagar i Stockholm med vårambitioner i luften. Barmark, plusgrader och dubbla studiebesök på före detta arbetsplats. Och så landade jag på Frösön sent onsdag kväll och möttes av komplett snöyra. Då vet man att man är hemma. Inte mig emot. Det är fortfarande bara mars så snön är mer än välkommen. Minusgraderna också. För, jag vet att när solen väl tittar fram så är det värmande strålar som träffar ansiktet, vilket vi fick uppleva mot slutet av veckan. Mer om det lite senare.

SAS A320neo, EI-SIU

Hur kan ett flygplan bara försvinna?

På tal om flygplan. Vi började kolla på Netflix kanske mest populära serie i helgen, om mysteriet kring flight MH370 som försvann 2014. Fullt medveten om den kritik som har riktats mot serien, där diverse teorier får luftas utan att bemötas, så tycker jag ändå att det är intressanta tankar som tas upp. Ser inget fel i att olika scenarion lyfts fram och sedan får väl vem som helst för sin egen räkning avfärda dem som konspirationer eller tvärtom.

När blir förresten något en konspirationsteori och vem bestämmer det? Kommentarsfältet är öppet, varsågoda!

Härliga träningspass

Veckan fylldes flertalet riktigt fina träningspass, även om det av praktiska skäl återigen fick bli ett alldeles för tidigt morgonpass i onsdags. Ni vet vad jag tycker om sånt vid det här laget. Att hasa sig ner till hotellgymmet vid sjutiden på morgonen är ingen favorit. Sen kvarstår ju faktumet att när man väl är klar vid halvåtta så känner man sig jävligt nöjd vill jag lova. 1337 ftw!

Reduktionsplikten

Jag fastnade lite kring det där med reduktionsplikten i veckan. Främst för att jag inte förstår vad som egentligen är bäst men också för att de som säger sig veta bäst inte heller är överens om vad som faktiskt är bästa vägen framåt. Frågan är komplex och som vanligt finns det inga enkla svar eller snabba lösningar (beroende på vem man frågar så klart).

Miljörörelsen med Greenpeace och Fridays for Future vill inte ha biodrivmedel. De tycker det är greenwashing och en obra väg framåt. Man menar att detta släpper ut lika mycket koldioxid som vanlig bensin och diesel, en siffra som dock inte syns när växthusgaserna rapporteras till FN. Man kan då rimligen tolka det som att de då är emot reduktionsplikten. Även en del forskare tycker att biodrivmedel är en kass idé då det kommer att leda till stora skador för klimat och miljö.

Svenska folket? Tja, de är till stora delar också emot reduktionsplikten. Ja, förutom de som valt bort bilen och därmed ”kan” tycka om den, eller de som ”måste” tycka om den av rent ideologiska skäl eller rentav har råd att tycka om den.

Naturskyddsföreningen däremot, de tycker att reduktionsplikten är en bra grej i övergången och ”för att nå Sveriges klimatmål”. Miljöpartiet är inne på samma linje men jag funderar på om det mest har att göra med att SD helt vill slopa reduktionsplikten. För, om nu dessa utsläppssiffror från biodrivmedel dels är lika dåliga som vanliga fossila drivmedel och dessutom inte rapporteras till FN, vad är det då för mål man vill uppnå? Är det sonika sifferakrobatik man håller på med framför faktiskt klimatnytta?

Fortsättning följer och tillsvidare har jag bara en enda enkel rekommendation till er – gå eller cykla istället för att ta bilen om ni ska kortare sträckor. Det vinner alla på.

Volvo XC40 D3 AWD Inscription

Kreativitetstimme

I torsdags gjorde jag något helt nytt. Maria har sedan några år kört keramik- och drejningskurs. Det har varit riktigt fina grejer hon tillverkat och jag har faktiskt tittat lite inspirerande på muggar, tallrikar och annat fint som hittat hem. Någonstans tror jag ju att min kreativa ådra skulle kunna skapa något vackert så i torsdags klev jag över tröskeln och hängde med för några timmars skapande. Två helt jävla raka muggar är nu på gång och det ska bli kul att se hur resultatet blir om några veckor.

Keramik och tillverkning av muggar

Att kill:a sin darling

Som ni kanske märkt så håller jag på att forma om bloggen och dess ”varumärke”. Det har varit en process. Det är en process. Det kommer att fortsätta vara en process inom överskådlig framtid. Först att landa rätt. Sedan att svida om. Och sedan att utveckla det vidare och att släppa det gamla. En lång ”kill your darling”-lektion kort och gott. Dryden har varit med sedan slutet av 90-talet. Men, namnet kommer inte att vara framtiden. Åtminstone inte i mitt bloggsammanhang.

Jag fick mig också en ordentlig Instagram-lektion så sent som idag.

När man döper om ett konto på Instagram så ligger det gamla namnet i karantän i prick två veckor, som en ångerperiod, innan det släpps för allmän huggning. Jag hade redan testat på ett par konton för att verifiera det och ja, det såg faktiskt ut att stämma. Planen var alltså att döpa om Dryden till Upplevelsebloggen men också claima Dryden så fort det släpptes fritt på minuten två veckor senare.

Denna minut var tidigare idag. Och jag failade.

Genom åren har jag fått en hel del förfrågningar om att släppa Dryden-kontot. Folk har till och med varit angelägna om att betala för det. Kanske var det någon av dessa som satt en bevakning. Kanske var det en bot som låg och lurade mig. För när minuten, eller rentav sekunden, kom och jag skulle omregistrera namnet så hann det alltså bli taget. Det var alldeles för precis precision för att vara en mänsklig faktor.

Jag grämde mig så in i helvete. I en timme ungefär. Sedan landade jag ändå ganska snabbt i faktumet. Namnet är borta. Och det är ju trots allt bara ett jävla kontonamn på Instagram. Det får fan vara så. Det är inte hela världen. Men bara så ni vet. Jag står alltså inte bakom något av det som sker med Dryden-kontot på Instagram från och med den 26 mars 2023.

Kill your darling-projektet går vidare. Som att till exempel ha en ny vattenstämpel på bilderna, med nya loggan.

På tal om vårvinter…

Jag måste få runda av med helgens riktigt fina vårvinterupplevelser. Först gårdagens spontana skidtur från Storhogna (mellan Vemdalen och Klövsjö) till Samevistet. Drygt tre kilometer enkel väg, följt av goda våfflor vid Samevistet. Blogg kommer. Idag tog vi oss ner på isen vid bryggan i båthamnen hemma på Frösön och la oss till rätta på ett liggunderlag i säkert en timme. Magi. Vårvintermagi. Svårt härligt!

Nu så. Ny vecka. Nya minusgrader. Nya träningspass. Och så ett nytt litet äventyr framåt nästa helg. Men det tar vi då.

8 KOMMENTARER

 1. Jag fastnade för din resonerande om reduktionsproblematiken! Ang reduktionsplikten så spretar argumenten så in i vassen. Jag bedömmer att målet i sig är att ingen ska förstå. Säger som du, gå eller cykla medans och när du kan! Enl K min käraste så är reduktionen förödande för förbränningsmotorn????

  • Ja, jag har lite förstått det så också. Att det är även är kasst för motorn alltså. Är ju ganska märkligt för vi har pratat med Volvo kring hur de ser på att köra HVO100 i vår dieselbil men nej, det skulle inte fungera alls. Men att blanda ut biodrivmedel ska tydligen vara grejen? Hm.

    • Ja, det räcker ju med att titta på resonemang, vetenskap och vilken data som följer med i rapporterna kring reduktionsplikten för att allt ska bli fullständigt glasklart. Med det sagt så tror jag det är lite upp till var och en att med källkritik och research bilda sig en rimlig uppfattning när det kommer till klurigare frågeställningar.

 2. Kan också bero på vilket politiskt system landet har..tänker jag.
  Vårvinter ett av de vackraste hoppfullaste orden!

  • Ja, så är det ju också. Någonstans i MH370-fallet är det dock någon information någonstans som någon eller några inte vill ska komma ut i ljuset. Ganska övertygad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.