Högfjällsrundan – 8 km-tur från Storhogna till Samevistet

Vårvintern ändå. Tillslut drog den in över Jämtland och Härjedalen efter en något trög inledning i början av mars. Med det så dyker ju också fjällsuget upp och efter att ha fått tips på en fin runda av några vänner bestämde vi oss för att själva ge oss ut på vidderna. Och ja, med Högfjällsrundan från Storhogna till Samevistet precis mellan Klövsjö och Vemdalen fick vi en riktigt behaglig lördagsåkning med våra längd- och turskidor.

Om vi åt våfflor? På våffeldagen? Läs vidare så får ni se.

Hitta till Högfjällsrundan

Högfjällsrundan börjar och slutar vid Storhogna Högfjällshotell i Jämtland, precis i gränslandet till Härjedalen. Det ligger precis mellan Vemdalen och Klövsjö, ungefär nio mil med bil från Östersund. Det är lätt att hitta och Storhogna är skyltat från väg 315. Där spåren börjar finns det parkeringsplatser i direkt anslutning. En riktigt fin vårvinterdag kan man dock räkna med att det är ganska tjockt med besökare här.

Förutom det mysiga hotellet, dess egna skidbacke plus utförsåkningen i Klövsjö på samma liftkort så spåras det upp en mängd olika leder i området, både längre och kortare varianter. Kalfjället breder ut sig i princip direkt utanför dörren så vidderna är stora och möjligheterna många. Vår plan var som sagt att skida Högfjällsrundan mot Samevistet, ta en fikapaus med våfflor i värmestugan och sedan skida tillbaka. Inte konstigare än så.

Rakt ut från Storhogna

Ja, det var bara att lyfta skidorna ur bagaget på bilen, klicka i pjäxorna och ta de första stavtagen ut på Högfjällsrundan. Precis som namnet antyder är den en rundslinga på cirka åtta kilometer. Från Storhogna till Samevistet är det drygt tre kilometer, en inte allt för märkvärdig sträcka. Den inleder lätt uppför innan man efter stund kommer ut på det flacka kalfjället och kan börja se vyer i 360°.

Med en knapp kilometer kvar blir det lite nedförslut och det var riktigt fint att med vinden i ryggen kunna glida ner och se samevistet närma sig i maklig takt. Helt okej spår för dagen och vill man köra skate så går det också alldeles utmärkt. Vi hade ingen som helst hets utan tog oss sträckan på en en dryg halvtimme.

HITTA HITGoogle Maps

Samevistet och våfflorna

Väl vid samevistet hoppade vi av skidorna och gick in i värmestugan. Det stod en mängd skidor utanför och inne vid borden var det nästan fullsatt av vårvinternjutare. Och visst, även om vårvintern var på besök så var det något kyligt utomhus. Ett klokt val att gå in med andra ord. Efter att ett sällskap lämnat fick vi plats vid ett bord och in kom snart varsin våffla, på deras egna recept. Knaprig och fin var den. Dessutom på självaste våffeldagen!

Raka spåret tillbaka

Vi satt här en halvtimme och tog in atmosfären, plus att jag hann njuta lite solen-i-ögonen på en av bänkarna utomhus, innan vi bestämde oss för att skida tillbaka till Storhogna. För ovanlighetens skull tog vi en easy way out och bestämde oss för samma väg tillbaka, det vill säga raka spåret.

Under tiden vi klickade på skidorna hann både vesslan från Storhogna sladda upp vid Samevistet och även ett riktigt vackert hundspann som vi spanade in lite extra. Med det sagt finns det alltså fler sätt att ta sig runt Högfjällsrundan, plus skoter så klart om man har tillgång till en sådan. Perfekt om man inte har möjlighet att skida på egen hand.

Ytterligare en halvtimme-fyrtio minuter senare kom vi så ”i mål” vid parkeringen vid Storhogna. En härlig nedförsbacke rundade av vår skidtur som haft blandart väder med allt från snöfall, solsken, medvind, motvind, enkla uppförsbackar och sköna nedförsbackar. Lättåkt om inte annat.

Kort och gott var det här en väldigt fin lunchtur och den går utan att problem förlänga om man är på det humöret.

Att göra i närheten av Storhogna

Området kring Storhogna och Högfjällsrundan bjuder på många andra upplevelser också, oavsett det är vinter, vårvinter, sommar eller höst. Vintertid är det så klart fokus på skidor, både på längden och utför. Dels finns Klövsjös något mindre liftsystem, som är sammankopplat med Storhogna. Sedan finns både Vemdalen och fina Björnrike om man har bil och kan åka ett par-tre mil.

Vill man upptäcka vattenfall så finns Fallmoran alldeles precis bredvid Samevistet. Vid infarten till Storhogna ligger Sångbäcksfallet, vackert och tillgängligt både sommartid och på vintern. Några kilometer utanför Klövsjö hittar vi Fettjeåfallet, en något längre promenad på ett par kilometer enkel väg men magiskt vackert. Även det fungerar utmärkt att besöka på vintern som på sommaren.

Fika? Det gör ni så klart på Klövsjö Stenugnsbageri (kolla deras öppettider här).

Sådär. Det var Högfjällsrundan. Har du fler tips på liknande upplevelser? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Dryden & Maria på Högfjällsrundan

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.