Testat: 2 timmar i The Lounge på Landvetter (gamla Vinga)

För ett tag sedan hade jag ett par timmar att spendera på Landvetter Airport utanför Göteborg. Väl på plats ville jag smita undan en sväng för frukost och jobb innan jag skulle dra vidare på nästa äventyr. Så, jag bestämde mig för att testa The Lounge på Landvetter som är både nyrenoverad och har nytt namn sedan några månader tillbaka.

Hur det var? Häng med in på ett tvåtimmarsbesök!

Det här är The Lounge på Landvetter Airport

Är man ute efter en lounge på Landvetter så finns det idag två alternativ. Smidigt nog ligger de dessutom grannar. Den ena är SAS Lounge (som jag testat – läs här) och vägg i vägg ligger ämnet för det här inlägget, nämligen The Lounge. Eller ja, ska vi vara riktigt petiga så är dess fullständiga namn The Lounge by Menzies Aviation.

Men, är det inte Vinga Lounge du menar?” kanske någon Landveteran nu tänker. Jodå, det här är gamla Vinga men som nu fått sig både en ansiktslyftning och ett nytt namn.

Loungen är belägen airside, det vill säga efter säkerhetskontrollen, mellan gaterna 17 och 19. Öppettiderna kan variera men det som skyltas under våren 2023 är 05:00 till 20:00 på vardagar och till 20:45 på helger. Det här kan ju justeras men här har ni åtminstone ett riktmärke.

Så här kommer du in

Det finns flera sätt för att komma in i The Lounge på Landvetter. Antingen genom en flygbiljett i premiumklass (läs: business) hos något av de bolag som teamat upp. Exempel på bolag är SWISS, British Airways, airBaltic, AirFrance, KLM, TUI och Lufthansa. Alternativt kan man komma in med Priority Pass, First Card, LoungeKey, LoungeMe med flera. Har ni något av dessa kort eller tjänster så får ni kolla upp vad som gäller. Villkoren varierar nämligen och jag har inte koll på samtliga avtal eller varianter.

Med det sagt så är det här alltså ingen renodlad flygallianslounge. Det hjälper därför inte att vara exempelvis Star Alliance Gold eller motsvarande hos andra allianser.

Vill man betala sig in så fungerar även det. 350 SEK kostar det under våren 2023. Om det är värt? Läs vidare så ser vi!

Yes, det här är gamla Vinga Lounge

Ja, det här är alltså gamla Vinga Lounge. Det som har hänt är att både inredning och namn bytt skepnad (säkert ännu mer bakom kulisserna som vi besökare inte ser). Nu hann jag aldrig besöka just Vinga så hur vida det har blivit ett lyft ska jag låta vara osagt. Men, om man får gå på gamla bilder från Vinga samt hörsägen från andra som besökt båda så ska nya The Lounge på Landvetter vara en betydligt trevligare upplevelse.

Vid entrén välkomnas man med en disk där ens boardingkort eller andra ”behörighetshandlingar” (det där lät väldigt formellt) ses över innan man släpps in. Om man betalar för sig så görs även det här. Rakt fram har man sedan en liten arbetshörna med högre bord och stolar, något avskilt från resten av loungen.

Till vänster hittar vi buffén och rakt fram öppnar ”vardagsrummet” upp sig med stora panoramafönster åt två håll, varav det ena ut mot start/landningsbanan. Läget är ju riktigt bra och ljusinsläppet är fantastiskt! Att det var grådassigt med snö i luften just den här dagen är ju inget som The Lounge kan rå över.

Frukost och lunch i loungen

Jag ramlade in här en förmiddag strax efter nio. Då stod frukosten framdukad så jag passade på att ta lite fil, flingor, en macka och lite juice. Allt stod serverat på en liten bufféyta i loungens ena hörn. Välordnat, städat och fräscht är ord som lämpar sig bra för att beskriva upplevelsen. Personalen som skötte om ytorna häromkring var ofta synliga och höll ordning.

För att få lite härligt ljus så slog jag mig ner i en soffa precis vid fönstret med fin utsikt över start/landningsbanan. Ja, just den här förmiddagen var det ju ingen vidare utsikt att skryta över men man får väl ta det lilla som ges. I det här fallet pushback av en 737 MAX 8 på väg till LPA.

Frukosten smakade bra, det var fräscha tillbehör och kaffemaskinen gjorde ett fint jobb. Lunchen hoppade jag över på grund av mätt men av det jag hann se så var det samma visa där med ett stort utbud av grönsaker och även varm kokt korv. Ett mindre utbud av alkoholhaltiga drycker fanns också, både starkare sorter som öl och vin.

Ett möte vid arbetsbordet

Jag hade ett distansmöte att ta hand om under mina timmar i loungen. I brist på enskilda telefon- eller mötesrum så satte jag mig vid några högre ståbord längs ena väggen. Ytan var rent fysiskt lätt avskild från resten av loungen så det blev åtminstone semi-diskret. Ljudmiljön var dock svår att göra något åt. Förbered dig på att ha mikrofonen avstängd om det är mycket folk i omlopp.

Inga toaletter eller duschar

Förutom avsaknad av mötesrum så saknar The Lounge på Landvetter också toaletter och duschar. Toaletter hittar man istället direkt till höger utanför entrén vilket också medför att man delar dessa faciliteter med alla andra resenärer på flygplatsen. Lyckligtvis dräller det inte av folk i just här eftersom det rimligen mest är loungebesökare som rör sig i den här vingen. Besökarna hos grannen SAS Lounge vägg i vägg har dessutom egna toaletter, så ingen konkurrens från dem heller. Att en lounge inte har egna toaletter är i sig inget unikt.

LÄS MERSWISS Senator Lounge – toalettlös lounge på GVA

The Lounge på Landvetter – allt som allt

Efter drygt två timmar kittade jag ihop mina grejer och lämnade loungen. Då hade jag hunnit äta frukost, haft distansmöte, druckit ett par muggar kaffe och testat några olika platser att sitta på, så som frukost vid panoramafönstret och möte framför datorn i den något avskilda delen.

På det hela taget känns The Lounge trevlig och framförallt är den skönt inredd med lite olika ytor att sitta på beroende på vad man ska göra och hur många man är. Matutbudet var både gott och välordnat och stort plus är ju så klart ljusinsläppet och utsikten. Det som saknas är telefon- eller mötesrum som jag tror skulle kunna sänka ljudnivån ett par snäpp. Toaletterna saknas också även om de finns lättillgängligt precis utanför.

Har man fri tillgång till The Lounge via sin flygbiljett så är det här ett givet val i väntan på avgång. Har man någon enklare variant av Priority Pass eller liknande och måste betala sig in, säg halva priset, skulle jag också göra det. Lätt värt för ett par timmars häng med fri mat och dryck.

Fullpris då, 350 spänn? Ja, om jag hade två-tre timmar skulle jag absolut överväga ett besök. Rent krasst så har man ju snart gjort värde i pengarna bara i mat och dryck, kontra mot vad motsvarande skulle kosta om man gick på random restaurang på Landvetter.

SWEDAVIAKarta över flygplatsen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.