Sveriges geografiska mittpunkt och 8 fakta om Flataklocken

Att beskriva Flataklockens plats är ganska enkelt. Det räcker kort och gott att säga att den utgör Sveriges geografiska mittpunkt. Den är inte ensam om att göra anspråk på att vara mitt i Sverige och det hänger mest på hur man räknar.

Så. Vi var på en liten miniroadtrip till Sundsvall nyligen och bestämde oss för att svänga förbi Flataklocken. För ett återbesök. Det är nio år sedan vi var här första gången. 2014 var det år då vi tog alla Sveriges ytterligheter inom loppet av några månader. Högsta punkten på Kebnekaise och lägsta punkten i Kristianstad. Sydligaste platsen vid Smygehuk och nordligaste med Treriksröset. Sedan var vi alldeles i närheten av både västliga och ostliga punkterna när vi hängde ute på Kosteröarna en vacker majdag och passerade Haparanda på vägen hem från Treriksröset framåt augusti.

Vad lärde vi oss då om Sveriges geografiska mittpunkt? Flera saker faktiskt. Att den ligger på toppen av ett litet berg. Att det är riktigt fin utsikt där uppe. Att stormen Ivar förstörde utsiktstornet 2013. Att det inte är a och o hur berget stavas utan snarare o och inget a.

Men vi tar det från början och en liten lista med fakta här under.

Dryden & Maria vid Sveriges Geografiska Mittpunkt

1. Var ligger Sveriges geografiska mittpunkt?

Sveriges geografiska mittpunkt är belägen på berget Flataklocken i närheten av Munkbysjön, Medelpad. Från Sundsvall är det knappt sju mil så räkna med en timmes körning med småvägar på slutet. Från Östersund är det 15 mil, räkna med två timmars körning. Flataklocken är ett berg som mäter 465 meter över havet. Uppe på toppen, där mittpunkten är belägen, har man riktigt fin utsikt på i princip 360°.

2. Hur är Sveriges mittpunkt beräknad?

Just den här mittpunkten togs fram 1947 på det som då var Stockholms Högskola. Enkelt sagt så skapade man en 2D-modell av Sverige, där öar som Öland och Gotland flyttades in till kusterna. Därmed framkom en sammanhängande kartmodell varpå man under kartan flyttade en nål tills det att landet vägde jämnt.

3. Kan man köra bil upp på toppen?

Ja, det går utmärkt att köra bil hela vägen upp till Flataklocken. Det är grusväg sista 2,5 km med bitvis ganska bra lutning.

4. När är det bästa att besöka Flataklocken?

Sommaren är egentligen det givna svaret. Grönt, fint och vackert men också mest folk. Vi har besökt den både i november och mitten av maj. Då var caféet inte öppet men vi var å andra sidan helt själva båda gångerna. Vi gillar lågsäsong!

5. Är Flataklocken gratis att besöka?

Det är gratis att besöka Flataklocken men det finns ett café där man kan köpa fika och godsaker. Det håller öppet alla dagar från mitten av maj till mitten av augusti.

6. Heter det Flataklocken eller Flataklacken?

Det heter Flataklocken även om den andra variantenmed ”a” har skrivits ut på kartor och dylikt. En klack är ett sluttande berg som avslutas med en brant stup medan det här berget anspelar på utseendet av två nedställda kyrkklockor.

7. Vilka andra mittpunkter finns i Sverige?

Det finns flera platser som gör anspråk på titeln Sveriges mittpunkt och alla har i sig rätt till titeln lite beroende på hur man räknar.

Utanför Ytterhogdal finns den mittpunkt som beräknats utifrån norr-söder-öst-väst-gränserna. Kårböle i Ljusdals kommun i Hälsingland har två anspråk, dels i Kårböle (geometriska centralpunkten där Ölan och Gotland ligger kvar i havet) och Hybo Klack (landets och territorialvattnets jämviktspunkt). Räknar man bara Smygehuk till Treriksröset så landar man vid den något svårtillgängliga Naggnäsmon, bara tre mil från Flataklocken.

8. Vad gör man om det regnar?

Om prognosen säger regn på Sveriges geografiska mittpunkt är mitt bästa alternativ att ta med sig ett paraply eller regntåliga kläder.

EXTERN LÄNK | Munkbysjöns egen sajt

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.