Vi testade Kraków i knappt två dagar

När vi bokade vår resa till Polen bestämde vi oss för att Kraków, och allra helst Auschwitz, skulle bli vår prio. Det senare finns det inte så mycket mer att säga om i det här inlägget, den platsen är vad den är och det besöket får jag återkomma till. Kraków hade vi däremot hört mycket gott om och så här ett par dagars besök senare kan vi konstatera att… tja, det finns mycket kvar att uppleva.

Flygresorna från Sverige tog oss till och från Warszawa. För att få till ett par nätter i Kraków valde vi därför snabbtåget EIP tur och retur, två nätter på ett centralt hotell, ett par bokade restaurangbesök men i övrigt inte så många fler planer än så. Men vi tar väl allt från början?

Ankomst till Kraków Główny

Vi rullade in i Krakow med med tåg från Warszawa och ankom Kraków Główny strax efter lunch. Det här är stans största och mest centrala tågstation och den är belägen precis utanför det nordöstra hörnet av gamla stan. Vid sidan står den gamla iögonfallande tågstationen kvar men den är sedan 2014 stängd då en ny och mer modern station öppnade, hopbyggd med Galeria Krakowska. Klassiskt vacker? Inte direkt. Praktiskt? Desto mer. Större? Alla dagar.

LÄS MER | 1 klass snabbtåg i Polen

Hotelluppgradering & bubbelvåffla

På vår kvarts korta promenad mellan tågstation och hotell så ringer telefonen. Och det är just receptionen på Ventus Rosa, där vi ska spendera våra två nätter i stan. Rummet vi bokat vill de förmodligen ge till någon annan så de undrar om vi är intresserade av en uppgradering till ”ett något större rum, givetvis helt utan kostnad”.

Tja, vi är ju inte dem som är dem utan tackar ja till erbjudandet. När vi väl klivit igenom den pampiga entrén, hälsat på tjejen i receptionen, fått nyckeln och öppnar dörren till rummet så kan vi konstatera att… ja, det här nog är större än vad vi egentligen behöver. Rakt innanför dörren hittar vi en trappa upp till övervåningen, ett litet pentry, en toalett, en soffa och ett skrivbord. En trappa upp hittar vi sängen, snedtak och ett par sköna fåtöljer vi slår oss ner i ett par minuter.

Tack för det!

Hungern kallar. Vi droppar väskorna och dra ner på stan. Vi hinner ungefär tio meter tills vi ser stället som säljer bubbelvåfflor, rakt över gatan. En kvart senare går vi mot gamla stan med varsin våffla med glass och diverse sötsaker på. Den här lunchen ändå – himla fin!

Gamla stan och Europas största torg

Året var 1257 när det stora torget i Krakow började byggas, vars rätta namn är Rynek Główny. Det blev snart medeltidens största torg i hela Europa, vilket det faktiskt fortfarande är. Genom åren har det i huvudsak varit en plats för handel men även avrättningar har ägt rum, plus lokala och nationella ceremonier av olika slag.

Under våra timmar här var det en hel del liv och rörelse plus att man höll på att rodda start- och målområde för Krakow Marathon. Med ett trasigt knä i kroppen kunde jag bara känna hur suget av ett långlopp kom krypandes men nej, någon löpning blev det inte den här helgen. Däremot tog vi en promenad både runt torget i sig, genom klädeshallen Sukiennice, förbi Mariakyrkans nygotiska höjder och sedan längs gatan Grodzka bort mot dess mynning där vi mötte Wawel, Krakows stora slott (som vi skulle komma lite närmare senare under resan).

Vi hann eventuellt mumsa i oss ytterligare en godsak, allra helst när det fortfarande var tre-fyra timmar kvar till kvällens finmiddag.

Japansk Michelinrekommendation & spelnördspub

Inför resan hade Maria researchat och bokat två restauranger i Kraków. Efter att mest ha smaskat sötsaker under vår första dag så begav vi oss framåt kvällen mot första bokningen, Pod Baranem precis utanför gamla stan och bara tio minuters promenad från hotellet. Här serveras klassisk polsk mat från grunden.

Tidigare hade Pod Baranem en Michelin-rekommendation men den verkar inte vara kvar. Nu spelade det mindre roll för oss. Och även om maten kanske inte såg särskilt spännande ut och serveringen kanske saknade lite edge (man spiller inte vin, till exempel) så var matkompositionen superb och smakerna lika så. Polsk husman kan jag äta igen och allra helst till den här ganska bekväma prislappen.

Även om vi var ganska trötta efter en lång dags intryck så bestämde vi oss för att uppleva Krakóws fredagsvimmel. Det var mycket folk ute och tämligen fullt överallt. Tillslut hittade vi något som verkade vara en gamingpub i en källare, CyberMachina, som vi med nyfikna ögon tog trapporna ner till.

Intressant ställe, minst sagt. Här fanns det små enskilda rum med spelkonsoler där folk spelade allt från GuitarHero till FIFA plus en hel del brädspel. Vi stannade en sväng för att inhalera den här supernördiga atmosfären. Maria tog en drink (PacMango…) och jag en (banan)öl innan vi packade ihop och drog oss tillbaka till hotellet.

Det andra restaurangbesöket hade vi bokat på Hana Sushi i Kazimierz, kvarteret som fram till andra världskriget var känt som Krakóws judiska området. På tal om Michelin så finns Hana Sushi fortfarande med på deras lista, vilket säger lite om klassen.

Här fick vi plats under ett mysigt körsbärsträd mitt i restaurangen där Maria avnjöt en tiobitars sushi (kockens val) och jag själv gick in för en bibimbap. Med kniv och gaffel. Det där med pinnar tänker jag lära mig framöver men Hana Sushi var inte rätt träningsanläggning för det. Hur som helst. Det här blev en alldeles fantastiskt bra middag och nästan löjligt prisvärt.

Kazimierz & slottet (från utsidan)

En av dagarna hade vi bokat upp för Auschwitz. Den förmiddagsturen flyttades dock fram fem timmar (!) till efter lunch så plötsligt fick vi en hel förmiddag över i Kraków. Vi tog en promenad bort till Kazimierz en knapp kvarts promenad bort. Det här området är, som jag redan skrivit, känt som Krakóws judiska kvarter från 1300-talet fram till andra världskriget.

Idag finns bara en liten andel judar kvar här men stadsdelen blomstrar ändå av liv, rörelse, byggnader i olika skick och mängder med restauranger. Historiken kring det förflutna finns givetvis också kvar i form av synagogor och utställningar. Vi kikade också in i Corpus Christi Basilica, en gotisk kyrka från 1330-talet.

Vi vandrade efter en stund ut ur Kazimierz och kom för andra gången ut vid Wawel, det kungliga slottet. Eftersom vi fortfarande hade en stund över så tog vi oss upp på höjderna och in på slottsgården. Här var det mängder av folk i vårsolen, som alla ville få sig en skymt av Wisla som flyter genom stan och och Krakóws omnejd.

I Wawel-katedralen ligger förresten nästan alla rester av Vladislav IV av Polen begravda. Nästan alla? Ja, för hjärtat ligger nämligen i katedralen i Vilnius, som vi besökte i februari. En liten makaber cirkel som nu då slöts kan vi väl säga?

Avresa – mot Warszawa

Så gick våra dagar i Kraków mot sitt slut. En komprimerad cityweekend med avbrott för Auschwitz och trots den korta tiden så fick vi ändå känna lite på stan och samtidigt få mersmak. Kraków är ju mer än att bara strosa runt i gamla stan så hit kan vi absolut åka tillbaka. Om inte annat för bubbelvåfflorna och den himmelska sushin.

Tåget mot Warszawa bokade vi samma förmiddag som avresan. Promenaden från hotellet till stationen gick genom grönskande alléer och än en gång förbi den gamla och numera stängda tågstationen. Tack och hej för den här gången. Vi ses förhoppningsvis snart igen!

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.