Bloggens 16 mest lästa inlägg om Sverige

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Sveriges nationaldag. Inte nog med det så firar vi 500 år just i år. Den 6 juni 1523 utropade sig Gustav Vasa till Kung över det som där och då blev en självständig nation och som vi fortfarande känner den idag (mer eller mindre när nationsgränser har flyttats genom århundradena).

Som en liten hyllning ger jag er här bloggens mest lästa inlägg med svensk inriktning.

Funny story. I min sommarlista häromdagen skrev jag att ”transportinläggen” kanske ibland kan uppfattas om tråkiga men att statistiken säger motsatsen. Well. Statistiken ljuger ju aldrig. Men toppen av topplistan präglas av det som Sverige är så jävla bra på. Naturupplevelser.

Nog om det. Vi kör igång. Här är Upplevelsebloggens 16 mest lästa inlägg om Sverige under de senaste 365 dagarna.

16. Sångbäcksfallet – en liten dold pärla precis vid vägen

Jag tycker orimligt mycket om när lite mer oupptäckta platser hamnar högt upp i statistiken. Det hyser visst hopp om att folk vågar ta sig bort från de mest välbesökta platserna. Sångbäcksfallet är löjligt tillgängligt, precis vid vägen mellan Klövsjö och Vemdalen och ett par hundra meter från uppfarten till Storhogna. Väl värt ett besök om man ändå susar förbi, vilket ni också verkar tycka.

15. Flatruet – Sveriges högst belägna väg

En av Sveriges ytterligheter kan man väl säga även om det faktiskt inte är landets absolut högst belägna väg. Flatruet är en vacker sträckning rakt över kalfjället och den är öppen året runt, om än med restriktioner beroende på väder och vind. Vackra vyer utlovas och kom ihåg att köra försiktigt om renarna är i närheten.

14. 2 klass Lugn på SJ Snabbtåg

SJ lanserade 2 klass Lugn hösten 2021 och det var många som grät en skvätt över att tyst avdelning då helt försvann. Hur fungerar då mellantinget? Tja, de resor jag har gjort har gått helt okej men jag vet att många har haft högst tveksamma upplevelser. Vill ni testa? Läs inlägget först så ni vet vad ni har att vänta.

13. SJ 1 klass på gamla InterCity-tågen

Kanske inte SJ:s hetaste produkt och man måste nog vara en nostalgiker av rang för att uppskatta fem-sex timmar på de här tågen. De har sin charm, absolut, men jag väljer så klart snabbtågen om de finns tillgängliga.

12. Sommartips om du ska till Dalsland

Fantastiskt kul att Dalsland landar så här högt upp i statistiken! Det tyder ju på att allt fler börjar hitta dit och kanske är jag som ur-dalslänning lite färgad av det här men på riktigt – är det här Sverige vackraste landskap? Fjäll, kust, skärgård, djupa skogar och inte ett enda jävla trafikljus så långt ögat når! Världsklass!

11. 1 klass på SJ:s nyrenoverade X 2000

Ju längre tiden går desto fler nyrenoverade X 2000 rullar det ut på våra svenska järnvägsspår. Och visst är de ett lyft jämfört med tidigare. Jag bokade en resa för Prio-poäng och tog mig mellan Stockholm och Göteborg. Tre timmar i Sveriges just nu bästa tågprodukt!

10. Nattåg & egen kupé till nordligaste Sverige

När jag åkte nattåget till Kiruna var det SJ som körde. Nu för tiden är det Vy. Tågsätten är dock i mångt och mycket det samma så även om det är ett annat bolag idag så är det hög igenkänning på hårdvaran. Kul att många väljer den här mysiga vägen upp till norra Sverige!

9. SAS Business Lounge på Stockholm Arlanda

När världen öppnade upp igen började folk att hitta till SAS Lounge, både i praktiken och inlägget på bloggen. Sitter du på en Plus eller Business-biljett så är det här ett helt okej ställe att smita in på i väntan på flyget.

8. SAS Gold Lounge på Stockholm Arlanda

Och man hittade inte bara till ”vanliga” businessloungen utan även till SAS Gold Lounge, belägen vägg i vägg. Hit in kommer man dock bara med guldkort inom SAS eller Star Alliance.

7. SJ Lounge på Stockholm Central

Bloggens mest populära lounge är SJ Lounge på centralstationen i Stockholm. Inte så konstigt kanske då den här stationen ändå är lite av ett nav i tåg-Sverige. I mitt tycke är den dock svagare än SJ:s motsvarighet i Göteborg som både är mysigare och de gånger jag besökt den har haft betydligt bättre matutbud.

6. Platser där du bäst kan se Lapporten

Ett av Sveriges mest avbildade motiv är Lapporten strax öster om Abisko. Det finns flera platser att se det här fenomenet på och i inlägget listar jag åtta av dessa.

5. 1 klass och egen kupé på SJ:s nattåg

Det finns mycket att säga om SJ:s nattåg. Gamla tågsätt, slitna vagnar och toaletter som inte fungerar. De gånger jag rest med nattåget har det mesta fungerat bra och jag har både sovit helt okej och fått en bra frukost när jag väl kommit fram. I det här inlägget går jag igenom produkten från start till mål och med ett ständigt ökande tågåkande i Sverige är det inte så konstigt att det här är topp-5.

4. Köra den vackra Vildmarksvägen

Den 50 mil långa Vildmarksvägen blandar och ger. Allt från djupa skogar, dånande vattenfall och så givetvis sträckan över Stekenjokk med otroligt härlig fjällnatur. Inte så konstigt att folk vill läsa om det här. Lägg några dagar och få en sagolik roadtrip. Tips är att ta med myggmedel och sovmask, för åker du i juli blir det aldrig mörkt.

3. Vandra i Åre – 10 fina dagsturer

Åre i sig har väl inte mer än Åreskutan men börjar man röra sig i en lite större omkrets så duggar vackra vandringar ganska tätt. Snasahögarna och Vålådalen är bara knappa timmen bort med bil och möjligheterna mer eller mindre oändliga. Här tipsar jag om dagsturer som passar alla åldrar.

2. Kungsklyftan i Fjällbacka

Förutom att Kungsklyftan i sig är Vargklämman i Ronja Rövardotter så är ju Fjällbacka lite av ett filmcentrum på västkusten. Läs inlägget så förstår ni.

1. 14 platser där Ronja Rövardotter spelades in

Som en raket stack det här inlägget iväg i statistiken nästan direkt vid publicering och det är ju inte så konstigt. Förutom att inlägget i sig är tidlöst så är ju Ronja Rövardotter nästintill helig. Platserna där film och serie spelades in känns verkligen valda med omsorg. Otroligt vackra och många gånger lättillgängliga. Vill ni ha mäktiga naturupplevelser så är det en roadtrip i Ronja-land (det vill säga Sverige) som ska stå på agendan för sommarens hemester!

Det med här sagt så tycker jag att vi alla drar ut och firar Sverige och våra 500 år! Grattis och tack alla er som hittar hit och låter er inspireras av vad vårt land har att erbjuda. Jag tänker resa vidare, upptäcka mer och blogga om det. Allt för konsten, eller vad är det man säger?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.