Lufthansa Lounge på Malpensa (Milano, MXP)

Under året som gått har jag flugit ett par gånger från Milano. Båda gångerna har det funnits gott om tid att spendera på flygplatsen, vilket gjort att vi ramlat in både för frukost, lunch och senlunch. Ett trevligt ställe som vi upptäckt i väntan på flyget är Lufthansa Lounge på Malpensa och här tänker jag kort och gott gå igenom loungen så ni också får en känsla för vad det handlar om.

Uppdaterat i november 2023

Det här är Milano Malpensa (MXP)

Milano Malpensa (MXP) är en av tre flygplatser kring Milano (de andra är Linate och Bergamo). Det är den största i norra Italien, den näst största i landet och serverar områdena Lombardiet, Piemonte och Ligurien plus Ticino i Schweiz. Malpensa är störst i landet på frakt och världens nionde främsta flygplats när det kommer till antal direktlinjer till olika länder. Man tar sig enkelt till Malpensa med antingen buss, taxi eller snabbtåg.

Nu för tiden slipper man också packa upp datorer och vätskor ur sitt handbagage i säkerhetskontrollen. Nya härliga tider och snabbare processer med andra ord och sånt gillar vi så klart.

Så kommer du in i Lufthansa Lounge på Malpensa

Loungen är skyltad redan från säkerhetskontrollen och ligger vid rulltrapporna ner till A24-30-gaterna. Den gula bågen runt entrén gör att den är lätt att se. Väl innanför har man 500 kvadratmeter att spela på och faktum är att loungen öppnade portarna så sent som 2019 och då med ett nytt loungekoncept för Lufthansa Group.

För att ta sig in i Lufthansa Lounge på Malpensa ska man primärt resa med Lufthansa och ha en biljett i business class. Du kommer också bli insläppt om du har Senator-status eller högre i Lufthansas Miles & More, även om du reser ekonomi. Är du Star Alliance Gold fast i ett annat bolag, till exempel SAS EuroBonus, kommer du också in även om du reser i ekonomiklass. Har du ditt EuroBonus-nummer kopplat till flygningen är det bara att blippa boardingkortet. I annat fall kan du behöva visa ditt SAS-kort vilket finns i SAS-appen.

Har du ett Priority Pass? Då kommer du att få vända i dörren.

BLOGG | Fler besökta lounger

Sittplatser och arbetsytor

Rakt innanför dörren är välkomstdisken till höger och där blippar man boardingkortet. Precis där efter har man toaletterna på högerhanden, vilka varit riktigt fräscha under våra timmar på plats. Till vänster finns det stora arbetsbord med eluttag och fint ljusinsläpp. Ytterligare några meter in finns ett litet hål i väggen där man kan sitta lite mer avskilt.

Stolarna vid arbetsborden är stoppade vilket så klart är bra. Det jag upplevde med just de här platserna var att de ligger mitt i strömmen av besökare, då alla som kommer in eller lämnar loungen passerar här. Ja, plus springet till toaletterna som är belägna mittemot. Optimalt om man vill ha nära till både kaffemaskin och toaletter (vilket ofta har en koppling) men sub-optimalt om man vill ha lugn och ro. Vi promenerade därför så långt in i loungen som vi kunde komma. Och lugn, det finns en kaffemaskin även där.

I övrigt finns det gott om sittplatser i form av både riktiga matbord och sköna fåtöljer. Väggen längst in där vi satte oss var en stor upplyst ”bokhylla”. Ganska mysigt faktiskt och där valde vi att sitta vid båda våra besök.

Lufthansa Lounge på Malpensa har gratis wifi (och man ska så klart använda VPN i så fall!) som fungerar snabbt och bra. När det under våra timmar här var som mest folk, kring frukostrusningen, mätte Bredbandskollen drygt 20 mbit nedströms och nästan det dubbla uppströms vilket får anses vara fullt acceptabelt.

Mat och dryck i loungen

När vi vid ena besöket ramlade in vid sjutiden på morgonen var frukosten serverad och klar. Här fanns yoghurtförpackningar, müsli, fruktsallad, juice av olika slag plus både färdiga mackor, smördegsplattor med ost och skinka samt frallor att fixa själv. Jag började med ett par koppar kaffe och jäklar alltså, kaffemaskinerna här skojar man inte bort. Riktigt god café creme, så jag gjorde två sådana innan jag gick in på yoghurt och müslin. Smördegsmackorna hoppade jag över men Maria hälsar att de var helt okej.

Våra besök har även sträckt sig över lunch. Här fanns då både ris, potatismos, biffsås och grönsaker precis som färdiga färska sallader. Inget märkvärdigt men helt okej. Ska man ha smaksensationer är det nog en annan lounge på Malpensa som man ska sikta på (Emirates har en men den har jag inte testat).

Alkoholhaltiga drycker finns också i form av både öl på fat, viner på flaska och även starksprit i ett antal sorter. Det går även att be bartenders bakom disken att ordna drinkar, vilket ändå är ett trevligt inslag. Kort och konkret så tycker jag att det är ett bra matutbud i Lufthansa Lounge på Malpensa.

Allt som allt – Lufthansa Lounge på Milano Malpensa

Jag måste säga att den här loungen levererar en riktigt bra upplevelse. Då har jag ändå testat den både i rusningstrafik och när det varit lite lungare (och nu vet nog vilken tid jag föredrar). Det jag uppskattade mest var sköna sittplatser, bra med tilltugg men framförallt att den känns fräscht.

Det märks att Lufthansa Lounge på Malpensa är ganska ny och fortfarande ganska oanvänd (efter att den under pandemin stod tom under nästan två år). Stolar, bord och annat kändes nästan som oanvänt. Utöver det här så var personalen trevlig och de höll ordning, städade snabbt undan på platserna och hade ett skönt bemötande. Tyskt ordningsmantra på italiensk mark. Den såg man ju kanske inte komma när man klev in här första gången så ja, en glad och trevlig överraskning.

Med allt det här sagt då? Tja, ska du flyga från Milano Malpensa? Sitter du med rätt flygbiljett (det vill säga business eller finare) alternativt är Star Alliance Gold eller högre? Då vet du vad du ska sikta på. Gå mot gate 24-30, leta efter den stora gula entrén och blippa in dig för några timmars skönt loungehäng.

Varsågod för tips.

HOS LUFTHANSA | Deras egen loungesida

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.