Cykla i norra Tyskland – 9 fina guldkorn längs Östersjön

Det kallas för Tysklands riviera och efter en helg med 20 mil på elcykel längs Östersjöns stränder, kurorter och matupplevelser så kan jag verkligen förstå varför. I slutet av juni hade vi möjligheten att upptäcka platser som Wismar, fiskrökerier, milsvida stränder, ett och annat väderomslag och den tyska nordkusten som faktiskt överraskade redan från minut ett.

Ja men så här. Tyskland har på något sätt alltid funnits med på kartan. Från bilsemestrarna när jag var liten där vi upptäckte campingplatser i massa tyska småstäder, vacker natur och autobahns effektivitet. Till dagens nyfikenhet där vi sonika vill fortsätta fördjupa oss i ett av våra närmaste grannländer. Så ja, det finns många anledningar till varför vi alltid har ett öga åt det här hållet när vi tittar på nya resor. Nordkusten längs Östersjön stärkte den känslan ytterligare.

Hur kan man ta sig runt?

Bil, tåg, buss, till fots eller cykel spelar egentligen mindre roll här uppe. Bilen underlättar för att snabbt ta sig mellan olika platser. Cykel gör sig bäst för att komma nära naturen och på vissa ställen är det promenader som gäller. Vi själva rullade ut på elcyklar och här delar jag nu nio guldkorn av det vi hann upptäcka från en torsdag till lördag.

Elcykel i norra Tyskland

1. Gamla svenskstaden Wismar

Ett litet återbesök i Wismar sitter aldrig fel men jag skulle ju ljuga om jag sa att jag kände igen mig från senaste besöket (1991…). Stan var startpunkten för vår cykelhelg och inleddes med en guidad tur i det som mellan 1632 till 1803 var i svensk besittning.

Det märks också när man går runt i stan och fördjupar sig lite i historien bakom platser, byggnader och händelser. Varje år, i mitten av augusti, firas till exempel Schwedenfest till minne av när Wismar på fredlig väg helt övertogs av hertigen av Mecklenburg-Schwerin och den svenska eran i staden därmed tog slut.

Precis som i många andra tyska städer finns det lämningar och minnen från andra världskriget. Av Marienkirche återstår till exempel bara tornet, då resten av kyrkan ”av misstag” bombades under våren 1945. I Wismar startade också den stora varuhuskedjan Karstadt och här finns även en mer eller mindre berömd gris-bro, namngiven efter att bönderna förr i tiden tog sina grisar in till marknaden i Wismar just över den här bron.

GUIDEMin guide om Wismar

2. Fiskrökeriet i Rerik

Ett av helgens första stopp ägde rum lagom till lunch på Erlebnisräucherei Scheller i Rerik, ett fiskrökeri där vi fick se hur en omgång fiskrökning går till. I det här fallet sker det över bokträ och efter en fotbollshalvlek över röken så var fisken färdig att serveras. Jag testade bland annat ål för första gången och den smakade oväntat bra.

Rökeriet drivs av familjen Scheller och är just nu inne på fjärde generationens mathantverk. Fisken de röker fångas av dem själva ute på Östersjön och utbudet varierar från rödspätta, torsk, piggvar, sej, ål och sill. Lite på sidan hyr de också ut sin lägenhet som semesterbostad. Rerik kändes som en väldigt lugn liten ort alldeles vid havet så läget känns verkligen ypperligt.

HITTA HITGoogle Maps

3. Kühlungsborn (och piren)

Kühlungsborn, ibland kallad Kronjuvelen på Tysklands riviera, är en kurort med runt 7000 invånare som sträcker sig nästan sex kilometer från dess västra ände till marinan i dess ostliga. I den östra delen hittar vi den långa piren som sträcker sig 240 meter ut i havet.

Villorna och hotellen som kantar vägarna genom samhället skvallrar ganska gott om epoker av rika badgäster som huserat här sedan slutet på 1800-talet. En plats för rekreation och avslappnad livsstil och stränderna bjuder verkligen in till en riktig sol- och badsemester för den som är sugen på en vistelse av den typen. Annars finns här fina möjligheter till både kortare cykelturer och promenader längs stråken.

Området kallas som sagt för Tysklands riviera av flera anledningar. Kühlungsborn är en av dem.

4. Skogarna i Rostocker Heide

Alldeles söder om Graal-Müritz och en dryg mil norr om Rostock breder Rostocker Heides ut sig. Det här är ett stort område bestående av lummiga skogar, stora hedar, sanddyner och våtmarker och som täcker nästan 6000 hektar. Utöver det här så finns det så klart gott om välmarkerade vandrings- och cykelleder av olika sorter och kvaliteter. Några stråk är asfalt, andra är grusvägar och stora delar stigar.

Tipset om Rostocker Heide kan tyckas ganska generellt, det är ju ett ganska omfattande område, men mitt förslag är att ha med sig en karta och/eller följa skyltningen runtom i området. Det finns stigar till torn för fågelskådning så väl som grusvägar fram till havet, som utsiktsplatsen Steilküste. Lyssna också på alla sköna ljud, för i det här naturskyddade området finns unika arter både när det kommer till fåglar och vilda djur.

5. Fyren i Bastorfer

När jag först hörde talas om Bastorfs fyr (Leuchtturm Bastorf) såg jag framför mig en häftig plats vid någon av de milslånga stränderna (vilket i och för sig känns som en märklig plats för en fyr). Väl på plats, bara en kort sväng utanför Kühlungsborn, så var det raka motsatsen. Den här fyren ligger nämligen drygt två kilometer in på land, belägen på kulle knappt åttio meter över havet. Med sina blott 20 meters höjd landar ljusöppningen in som Tysklands näst högst belägna samtidigt som fyren som helhet är en av landets minsta.

När bygget invigdes 1878 nådde ljuset 18 nautiska mil ut till havs medan den idag syns på 25 nautiska mils håll, cirka 47 kilometer. Även om man har fin vy redan på marken så går det att ta sig hela vägen upp till utsiktsplattformen. Som regel håller den öppet året runt.

HITTA HITGoogle Maps

Fyren i Bastorf

6. Graal-Müritz med rhododendronparken

Precis norr om Rostocker Heide hittar vi kurorten Graal-Müritz. Känd för sin luft- och vattenkvalitet lockar samhället besökare året runt, även om peaken ligger kring sommarsäsongen när den nästan fem kilometer långa stranden bjuder in till sol och bad. Ja, lite som resten av kuststräckan här i norra Tyskland. Även Graal-Müritz, likt Kühlungsborn, har en pir som sträcker sig kring 250 meter ut i havet.

Passa även på att besöka rhododendronparken i de västra delarna av samhället, vilket är Tysklands enda av sitt slag. Förutom att lära sig uttala namnet korrekt så är det en lugn och behaglig park att promenera runt i, allra helst i maj-juni när blomningen är i full gång. Här finns även en liten scen där det anordnas event av olika slag.

7. Stränderna längs hela kuststräckan

Förutom några få ställen så är den sju mil långa kuststräckan från Rerik i sydväst upp till Ahrenshoop i nordost en enda lång strand. Den fortsätter också vidare i ytterligare fyra mil hela vägen bort till nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, norr om Stralsund.

Det går alltså att hoppa av cykeln nästan var som helst om man är sugen på bada i Östersjön. Vissa platser är mer besökta än andra, allra helst kring samhällena som Graal-Müritz och Kühlungsborn. Vissa platser är mer öde än andra som de längs Rostocker Heide, dolda av de djupa lövskogarna.

På många ställen finns det små vågbrytare tätt utlagda utlagda från stränderna. Tack vare dessa får strändernas sand ligga kvar även de dagar som det stormar som mest.

Graal-Müritz - långa stränder

8. Ahrenshoop och konstutställningarna

Skagen som konstnärsstad har nog de flesta hört talas om. Ahrenshoop då? Kanske inte lika många. Det här lilla samhället hyser ändå samma tacksamma förutsättningar kring ljus och natur som motsvarigheten i Danmark. När Skagen till stor del omges av två olika hav har Ahrenshoop också vatten på åtminstone två sidor. Östersjön på ena sidan och den grunda lagunen Saaler Bodden på den andra. Ljusförutsättningarna ska med andra ord vara goda vilket är skälet till att det här har blivit ett konstnärscentrum i norra Tyskland.

Det är alltid nära till konsten i Ahrenshoop. På vår expressrunda genom samhället, som fick kortas ner en aning på grund av ett hällande regn, fick vi ändå små glimtar av vad området har att erbjuda, både vad gäller konst och natur. Lunchen på Café Namenlos var också väldigt trevlig och hotellet med samma namn ligger precis längs havet.

Konstnärsintresserad eller inte. Ahrenshoop ligger vackert och kändes lite lugnare än både Graal-Müritz och Kühlungsborn.

Hamnen i Ahrenshoop

9. Färjeöverfarten i Warnemünde

Den är vare sig pittoresk eller mysig men den fem minuter långa färjeöverfarten i Warnemünde ändå lite charmig på ett urbant sätt. Framförallt så medför den två väldigt bra grejer. Dels kortar den resvägen rejält, du sparar till exempel 25 kilometer om du ska cykla (eller ta bilen) från Kühlungsborn till Graal-Müritz. Överfarten kostar € 1,20 för cykel (fler priser här).

En annan kul grej är att den ligger granne med terminalen där kryssningsfartygen ligger i hamn. Har man tur, vilket vi hade, så kan man alltså få en nära-kryssningsfartyg-upplevelse.

Sådär. Tysklands norra delar erbjuder ännu mer. Bara Rostock är ju en upplevelse i sig, som för vår egen del står kvar på att-upptäcka-listan. Hoppas att ni från det här ser den tyska Östersjökusten med andra ögon!

Resan gjordes tillsammans med tyska turistbyrån. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna.

Färjeöverfarten mellan Warnemünde och Hohe Düne

5 KOMMENTARER

  1. Det lät verkligen lockande..tänk vad det finn mkt trevligheter tt hitta på! De flesta av dessa städer var okända för mig Tack den trevliga berättelsen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.