Om jag drev hotell (då hade ni velat bo där)

För ett tag sedan läste jag ett roligt hotellinlägg hos resebloggarkollegorna på 4000 mil. Kort och gott – hur skulle ett hotell se ut om de själva stod bakom. För ja, med ett antal hotellnätter per år så hittar man ganska snart sina favoriter, både som helhet och med detaljer man gillar lite extra. Och några saker som man ibland saknar eller till och med helst duckar för.

Så, hur skulle ett hotell som jag styrt upp se ut? I det här inlägget plockar jag russinen ur kakan plus några ”egna” hittepå. Det bästa av det bästa alltså och de detaljer som jag går igång på när det kommer till allt från incheckning till eluttag.

Bokningsklasser

På mitt hotell kör vi olika nivåer av bokningar, beroende på vad man är ute eftersom gäst. Alla käkar inte frukost så då kan man få ett lägre pris, vilket också underlättar planeringen i köket med minskat matsvinn och lägre kostnader.

 • Sov gött! Endast rum. Man avstår alltså frukost, gratis kaffe i lobbyn och alla övriga förmåner. Inget fel i det här eftersom utomordentligt trevlig service och sköna rum alltid är inkluderat.
 • Sov riktigt gött! Inklusive frukost och kaffe i lobbyn.
 • Sov fantastiskt gött! Inklusive frukost, kaffe i lobbyn, tillgång till gymmet ett par kvarter bort samt en välkomstgåva levererad till rummet när du och ditt resesällskap väl kommit på plats. Kan vara ett glas bubbel, snacks eller dylikt som gästerna väljer vid bokningen. Vi kör senarelagd utcheckning också, för den som vill sova länge.

Incheckning, reception & QR-koder

En alltid bemannad reception är så klart viktig och här möts man av en livs levande person som hjälper till med incheckningen. Även om själv-service och skärmar där gästen själv kan checka in är trevligt så jobbar vi här med det personliga bemötandet. Det ger dessutom gästen möjlighet att lämna önskemål och så kan vi på hotellet erbjuda uppgraderingar och mersälj.

Vid incheckningen ser gästen på en skärm vad som är bokat, om det är betalt på förhand, eventuella extratjänster och dylikt. Displayen är insynsskyddad och har en högst begränsad betraktningsvinkel så att folk i eventuell kö inte kan se gästens personliga information.

På skärmen får gästen en QR-kod som denne scannar med mobilen. Då startar hotellets egen app upp (om hen har denna sedan tidigare) eller en webbsida. Där tilldelas man sin NFC-baserade rumsnyckel vilket betyder att man alltså blippar mobilen för att öppna rummet (likt det Strawberry börjat rulla ut alldeles nyligen). Alla som bor på rummet kan skanna QR-koden och få en nyckel. I och med incheckning får man i samma stund tillgång till rummets säkra wifi-anslutning. Mer om det lite längre ner.

Nyckelen kan läggas till i Apple Wallet och liknande tjänster för snabb åtkomst direkt från mobilens låsskärm. Inga fysiska nycklar och inga plastkort alltså även om det senare så klart finns som backup för gäster som fortfarande kör med Nokia 3310.

Torsborgs Gård, Simrishamn
Allmän yta på Torsborgs Gård, Simrishamn

Att komma till rummet

När gästen blippat sin rumsnyckel i hissen (för att få access till andra våningar) och anlänt sitt våningsplan kommer en guide upp på mobilens låsskärm. Allt för att man lätt ska hitta sitt rum. Tänk er lite som att leta efter föremål med Apple AirTag. Väl vid dörren blippar gästen sin mobil för att låsa upp. Utanför dörren sitter också en liten display som visar om man vill ha städat eller om ”stör ej” råder. Det här styr man via en liten touchskärm inifrån rummet eller via mobilappen.

Dörren förresten. Den är ganska tung och ljudisolerad men till skillnad från 99% av alla andra hotell så stängs den med en soft smäll. Tänk er lite som när man stänger en dörr på en sprillans ny bil i en bilhall. Det betyder att andra gäster slipper att vakna av att du lämnar ditt rum.

När man kommer in i rummet är hallbelysningen redan tänd. Resten av rummet går att tända med klassiska lampknappar. All ström styrs av närheten till mobilerna som har rumsnyckeln. Så länge de är i rummet så är ström och eluttag aktiva. Lämnar man rummet blir det time-out på ett par minuter innan strömmen kopplas bort (jämfört med andra hotellrum där strömmen klipps så fort man rycker sitt nyckelkort). I rummet finns så klart ett master-eluttag som alltid är aktivt, så att man kan ladda i alla fall något när man själv inte är på plats.

Rakt innanför dörren finns en hall som är tillräckligt bred för att rymma en person och en resväska plus skohylla, skohorn och en klädhängare. Beroende på vad man valt för typ av rum så kan det vara antingen en queensize-säng eller två enkelsängar.

Tack vare golv-till-tak-fönster är det ett fantastiskt ljusinsläpp. Glaset i sig är smartglass som gör att man kan titta ut utan att någon kan titta in. Även om det går att släcka hela fönstret för att mörklägga rummet så finns det också mörkläggande gardiner. De fyller nämligen syftet med att få en behagligare ljudkuliss och dämpa eko. Taket består av ett material som också fångar upp ljudet, vilket gör rummen behagligt tysta.

Viktiga detaljer på rummet är skohorn, schampoo och tvål, fuktkräm, galgar, strykjärn, strykbräda och en högtalare så att man kan poppa lite musik om man känner för det.

Fluffiga täcken & kuddar

Jag frågar inte ens för jag vet att det hänt – du ska gå och lägga dig men det är ett smärre träningspass att få loss det hårt spända täcket för att ens kunna krypa ner i sängen. Vansinne. På mitt hotell möts du av mjuka, fluffiga täcken och en uppsättning kuddar som gör att i alla fall tre typer av huvuden kan ligga skönt. En kudde på sängen, de två andra i smarta förvaringsskåp i rummet.

Fluffig hotellsäng
Fluffigt och fint på Puro Warszawa.

Badrum med cirkulärt duschsystem

Visst avskyr vi alla inglasade badrum eller dörrar till toaletter som inte kan stängas helt eller ens går hela vägen ner till golvet? På mitt hotell kör vi en variant. Först och främst är badrum och dörr tillräckligt ljudisolerat för att eventuellt resesällskap ska slippa höra ljudet av när man gör tvåan. Även de mest svetsade förhållandena kommer att uppskatta det här.

Badrummet i övrigt är delvis inglasat för att skapa en öppen känsla i hotellrummet. Men även här är det smartglass-lösningen. Det vill säga, så fort dörren stängs och man sätter det som upptaget så släcks glaset så att man inte har vare sig insyn eller utsyn. Den här varianten finns redan på offentliga toaletter i exempelvis Japan.

I övrigt har hotellet duschkombination med både ett vanligt munstycke och takdusch. Duschen i sig är ett modernt cirkulärt system där vattnet renas i realtid, vilket sparar både vatten och pengar. Vill ni se hur det fungerar, klicka in här för en film.

Toalett med glasdörr
Inte på mitt hotell.

Alla dessa eluttag

Vid varje sänghylla finns det förutom ett vanligt eluttag även trådlös laddning för mobilen. Perfekt för den som glömt sin laddare eller inte vill ha den inkopplad i eluttaget över natten. USB-uttag har vi dumpat (säkerhetsskäl) och istället kan man låna ”strömplupp” i receptionen, vilket noteras digitalt och ploppar upp på skärmen när man checkar ut.

Möbler, arbetsytor & belysning

Förutom en skön fåtölj att luta sig tillbaka i så finns det även ett skrivbord tillräckligt stort att rymma en bärbar dator plus ytterligare några decimeter för att få plats med säg en tallrik, papper eller annat man har med sig när man arbetar. Stolen är anpassad för att kunna sitta en längre stund. Ovanför skrivbordsytan finns det två eluttag för att enkelt kunna ladda åtminstone dator.

Vid sängarna finns det små praktiska hyllor där man kan förvara klockor, mobiler och annat medan man sover.

Belysningen i rummet består av undangömda LED-lister och om man vill går det aktivera så kallat moodlight, som anpassar sig utifrån tid på dygnet. Det finns idag till exempel på flyg och tåg.

Upperud 9:9
Skön fåtölj på Upperud 9:9 i Dalsland

Wifi, TV och ljud

Varje rum har ”egen” uppkoppling fristående från andra rum. Den är givetvis VPN-säkrad så att gästerna kan surfa tryggt och säkert. Normalt sett ansluts mobilen direkt när man får rumsnyckeln men för datorer och annat finns koder angivna på rummet, klart och tydligt. TV:n går på samma nät och det fungerar sömlöst att casta från sin egen mobil. Perfekt om man vill använda egna konton för att strömma film, serier, Play-tjänster eller annat.

TV:n hänger på väggen och i såpass höjd att man kan sitta i fåtöljen och titta bekvämt utan att behöva vrida huvudet upp i taket. Fjärrkontrollen är undangömd. Istället styr man TV:n med hotellappen och på så sätt har vi eliminerat ytterligare en bakteriehärd. Har man en Nokia 3310 kanske man inte tittar på TV ändå.

På skrivbordet står det också en liten högtalare som man ansluter över bluetooth. Perfekt för den som vill lyssna på egen musik eller poddar.

Kaffe på rummet? Nix!

På rummet finns ingen vattenkokare (gästerna får sonika tvätta sina underkläder på annat sätt). Istället finns en ordentlig kaffemaskin nere i lobbyn, tillgänglig med den digitala rumsnyckeln. Här finns också riktiga muggar med lock så att man kan ta med sig kaffet upp på rummet utan att det hinner kallna längs vägen. Engångsartiklar jobbar vi inte med.

Loungen

Vill man inte ta kaffet på rummet så är loungen det perfekta stället att sitta på. Här finns allt från öppna ytor med arbetsbord, laddmöjligheter och full sula på det trådlösa nätverket till sköna soffor och fåtöljer i en djuddämpad och avkopplande miljö. Precis som en lounge ska vara. I den här delen avstår man telefonsamtal och möten, då hänvisas man istället till delen närmare restaurangens sköna sorl.

Frukost & restaurang

Frukosten förbokas för att minimera matsvinnet. Framåt lunch serveras en ”secondary breakfast” till ett riktigt bra pris (för den som inte har det inkluderat vill säga), lite som korta-datum-hyllan i mataffärerna där överbliven mat från morgonens eller gårdagens frukost säljs. Perfekt för alla morgontrötta med andra ord eller för de som kom på att de faktiskt vill ha frukost ändå. Har man aktiverat notiser i hotellets app och bokat rum utan frukost får man en pling om frukosterbjudandet.

Restaurangen kör en avskalad meny för att hålla så hög klass som möjligt på det som serveras. Den byts med jämna mellanrum så att återkommande gäster ska fortsätta äta på hotellet.

Solpaneler och cirkulära system

På hotellets tak sitter det solpaneler för att dra in så mycket egen energi som möjligt. Vi jobbar också med cirkulära system så mycket det går där duscharna jag nämnt är ett av flera exempel. Sopsorteringen är en del men framförallt tar vi tillvara på det mesta av det komposterbara materialet som sedan kan användas i till exempel…

…ett eget växthus

På sidan om hotellet finns det ett eget litet växthus. Precis som hotellets tak sitter det här solpaneler för att kunna generera så mycket egen energi som möjligt. Här odlas grödor men teknisk lösning och vad som fungerar för respektive säsong tänker jag överlåta till någon annan.

Personliga favorithotell då?

Ja men där har vi väl ett ganska komplett hotell i en fantasibeskrivning. Som sagt. Plockat det bästa av från mina egna favoriter plus lite hittepå längs vägen.

Vilka hotell gillar jag då av de som faktiskt finns? Ja, av det senaste årets upplevelser har de här fyra utmärkt sig lite extra.

 • Puro, Warszawa. Detaljerna och de praktiska lösningarna i det ljusa rummet had me att hello nästan direkt. Senaste årets bästa hotell!
 • &hotel, Stockholm. En liten favorit sedan flera år. Vinner på små men praktiska rum som passar mig som ensamresenär perfekt. Frukosten är en klar bonus.
 • Eden Park, Stockholm. Nyupptäckt som håller hög nivå på både rum, gym, service och en riktigt bra frukost.
 • Högbonden Fyr & Vandrarhem, Höga Kusten. Mest för läget så klart och höststormen bidrog absolut till känslan när vi kröp ner under täcket och hörde regnet piska mot rutan.
Högbondens Fyr & Vandrarhem, Höga Kusten
Högbonden, Höga Kusten

6 KOMMENTARER

 1. Kul inlägg, kan hålla med om mycket, men inte allt :-).
  Absolut inte fast dusch där jag ska bo, men badkar, med småförpackningar, för det finns ju inte ett hotellrum med fast monterade storbehållare som monterat dem så de nås när man badar.. ingen fjantig glasskiva så man måste vara akrobat för att tappa upp ett bad.. med risk att bli dränkt av takduschen..

  Världens mest genomtänkta hotell stötte jag på i Krakow, Mercure Stare Miasto (vid stationen o gallerian, inte mitt I Gamla stan).

  Stora siffror med rumsnummer. Badkar med tydliga knappar för badkar dusch.. kant man kan ställa kopp på.. spotlights med dämpad belysning i badrummet om man vill.
  Riktiga tekoppar…te ska inte drickas ur fjantiga kaffemuggar…hade väl även gott fruktte o inte bara trist Earl Grey.. utsikt mot bakgård.. med väggmålning som franskt café. Förstoringsglas i badrumsspegeln.

  Blev lite golvad av det hotellet.

  Städning ska alltid ingå om man inte uttryckligen frånsäger sig det. Man ska inte behöva be om det när man checkar in.

  Brottningsmatchen med lakan o täcken har jag heller aldrig förstått :-).

  • Man måste inte hålla med om allt. 😉

   Alltså. Jag vet många som föredrar badkar men som duschare är badkar värdelöst. Att stå i dem är förenat med livsfara. Och på tal om te. Det finns ju koffeinfritt kaffe (om det finns kaffe på rummet alltså) men aldrig rooibos-te. Varför? Städningen spelar faktiskt mindre roll för mig. Om jag ska bo på hotell i tre-fyra nätter brukar jag hänga upp ”Stör ej”. Tycker det känns helt meningslöst att någon ska vara på rummet och rota runt och städning varje dag behövs verkligen inte. Det enda jag kan tänkas behöva är en ny handduk men knappt det.

   • Tillägg efter att ha funderat lite. Ladda mer hotellets app skulle jag kunna göra om jag var en återkommande gäst, men i regel hatar jag att vara tvungen att ladda ner en app. De ska vara ett val från min sida, för att jag vill och ser ett mervärde.
    Om jag kom fram helt slut efter en vandring på förmiddagen och sedan 5 timmars tågresa på det (som det gärna blir för mig på resa) skulle jag bli rätt arg om jag var tvungen att göra det för att överhuvudtaget komma in i rummet.
    Nu idag är vi på väg till Bern och av hotellet där fick jag just ett sms med en kod i stället för nyckel. Det känns mer smidigt om man vill slippa nyckeln.

    • Klok tanke. En elektronisk nyckel är ju fint tänker jag men visst, att påtvingas en app är väl kanske inte en optimal lösning så därför landar man på en webbsida om man inte har appen (för en webbsida fungerar för alla som har en smartphone). Att få en nyckel direkt på låsskärmen är ju nice, precis som man får boardingkort/tågbiljett i Apple Wallet (och liknande appar på Android). Kod, jag vet inte. Man vill väl ha det kontaktlöst? 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.