Skål från Taittinger Champagnebar i Järvsö (av alla ställen)

Efter vår riktigt sköna över-natten-vistelse i Tänndalen rullade bilen vidare mot för mig okänd plats. Marias överraskningshelg, som började på ett stilla hotell i Fjällnäs, skulle fortsätta i sydostlig riktning. Några timmar senare, på det som visade sig vara Hälsinglands oändliga småvägar, landade vi snart på Taittinger Champagnebar i Järvsö.

Ja, kan ni tänka. Här ligger den. Världens nordligaste av sitt slag. Mitt i Hälsingland. Mitt i Järvsö. Inte så långt från mitt i Sverige heller för den delen.

Gårdsbageri och champagnebar

Det är inte bara en champagnebar vi hittar på den här charmiga gården mitt i Järvsö, precis längs turistvägen. Ska vi vara petiga är det Långhans Hälsingegård och här ligger det prisbelönta Järvsö Gårdsbageri, vars surdegsbröd vunnit priser och där det serveras pizzabuffé med bland annat surdegspizza.

Vi har faktiskt stannat till för lunch på just gårdsbageriet så sent som förra sommaren. Där och då blev vi inte superimponerade men med en champagnebar rakt över gården så finns det givetvis skäl att återvända.

Champagnebaren, som är listad på Whiteguide, öppnade 2019 i ladan mittemot butiken och här var vi nu bokade för champagneprovning.

Taittinger Champagnebar i Järvsö

Hur hamnade en champagnebar i Järvsö?

Det kanske låter som ett ordentligt långskott utifrån att Taittingers övriga champagnebarer ligger i Paris, London och New York. Men, eftersom en av sönerna Taittinger, Wladimir till förnamn, faktiskt bor i Järvsö så krymper ju världen en aning. Här bestämde han sig för att kicka igång baren och besöker den själv titt som tätt.

Hitta till Taittinger Champagnebar i Järvsö

Järvsö ligger mitt i Hälsingland och det går alldeles utmärkt att ta regional- och intercitytåg hit, däremot inte snabbtågen. Tar man bilen så ligger stället 15 kilometer söder om Ljusdal, 60 km öster om E4:an i Hudiksvall och drygt 300 km norr om Stockholm. Gården är belägen nästan mitt i samhället och är svår att missa. Peta in adressen i mobilen så blir det ännu enklare, följ bara länken här under.

HITTA HITGoogle Maps

Så går champagneprovningen till

Vi slog oss ner i baren en trappa upp och fick både Taittinger som sådant presenterat, precis som lada och provsmakning. Den här kvällen skulle vi serveras tre olika sorters champagne och vi gick på 6 cl per glas. Allt som allt finns det tio olika champagnesorter här på Taittinger Champagnebar i Järvsö.

Första glaset blev Taittinger Brut Réserve med en touch av grönt äpple och citrus. Ska passa fint till jordgubbar av det vi fick förklarat. Några jordgubbar fanns dock inte att tillgå så vi fick sonika fantisera om det. I andra glaset stod snart en Les Folies de la Marquetterie och bubblade, vilken serverades på Nobelfesten 2019. En lite snällare variant och utmärkt till diverse mat. I det tredje och sista glaset fick vi smaka en 2015 års Brut Millésimé, även det en champagne med anor från Nobelfesten fast år 2018.

Nu ska jag inte ens låtsas vara sakkunnig på området champagne men att få slå sig ner på det här sättet och känna sig fram med olika smaker var en himla fin upplevelse, allra helst i gott sällskap. Vi nöjde oss inte här utan beställde in en charkbricka tillsammans med ett glas Nocturne Rosé, lite som kronan på verket.

Bonustips för nästa nyårsafton

Undrar om inte nyårsafton är den mest champagneintensiva dagen på hela året. Mitt tips till er andra, som vi själva anammar sedan några år, är att korka upp det finaste bubblet redan innan middagen istället för vid tolvslaget. Innan middagen är smaksinnena helt redo för champagneupplevelsen medan de vid midnatt oftast är bedövade av mat, sötsaker och dryck i olika former.

Med andra ord – skåla med finbubblet som välkomstdrink och kör en vanlig tråkig cider vid tolvslaget. Och vill ni ha ytterligare ett bra tips så är det kanske inte helt oväntat Taittinger Champagnebar i Järvsö. Av alla ställen.

5 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.