Bestiga Vesuvius – 18 tips för att undvika nybörjarfelen

När vi besökte Neapel i mitten av augusti var både Maria och jag sugna på att bestiga Vesuvius. Vulkanen är områdets och en av hela Italiens mest berömda destinationer och berget reser sig mäktigt upp över stans södra delar. Den lurar faktiskt fortfarande på viss aktivitet men någon större oro behöver vi inte känna för att den plötsligt skulle få ett utbrott när man står högst upp på kraterkanten och tittar ner.

Inför vårt besök hade vi gjort cirka noll research och med det följde så klart några rookie-misstag. Det är som vanligt lätt att vara efterklok och med facit i hand har jag nu skrivit en guide till er så att ni slipper göra samma misstag som oss. Upplevelsen att stå där uppe på kraterkanten till en av världens mest kända vulkaner är nämligen häftig och har man möjligheten att göra den mindre stressig så ska man så klart sträva efter det.

Det är okej att vara turist

Kan vi inte börja med att låta oss själva vara turister ändå? När vi reser jorden runt och besöker massa platser så gör vi det ofta som förstagångsbesökare. Som resenärer. Som turister. Som icke-locals. Anledningen är ju enkel. Vi är kort och gott turister och så är det med den saken. Jag kan ärligt talat ha lite svårt för det där påhittade snobberiet med att man ska ”verka vara local” och vara världsvan så fort man reser ut i världen.

Sedan gör det ju inget om man är påläst, allra helst om det underlättar besöket för en själv. Så, med det sagt. Låt oss besöka Vesuvius (för första gången).

Så här tänkte vi först

Vi valde att bestiga Vesuvius på egen hand och rullade upp med hyrbilen på berget utan var sig förhandsbokade biljetter eller koll på parkeringsplats och annat praktiskt. Jag menar, hur svårt kan det vara? Tja, det visade sig att vi gjorde upplevelsen betydligt krångligare än om vi läst på och löst en del på förhand.

Fakta om Vesuvius

Mitt i storstadsområdet kring Neapel reser sig stratovulkanen Vesuvius 1281 meter upp över havet, med bebyggelse i princip runt hela berget. Befolkningsmängden med närmare tre miljoner människor i närområdet och över en halv miljon i direkt fara gör att vulkanen klassas som en av världens farligaste.

Dess mest kända utbrott ägde rum år 79 då flera städer i närheten begravdes i aska, bland annat Pompeji. Sedan dess har det skett en mängd utbrott i olika storlekar och det senaste ägde rum 1944. För 3800 år sedan ägde ett gigantiskt utbrott rum vilket troligen var betydligt kraftigare och farligare än det som begravde Pompeji. Vulkanisk aktivitet har dock ägt rum här så långt som 400.000 år tillbaka.

På Vesuvius norra sida hittar vi en bergskam som är resterna av berget Somma, vilket troligen var cirka 2000 meter högt men som kollapsade i ett vulkanutbrott för cirka 17000 år sedan. Ur dess kaldera har sedan Vesuvius nu berömda topp, Gran Cono, växt fram och formerna vi ser idag är tydliga rester av utbrottet år 79. Sommas högsta topp mäter 1132 meter över havet och kallas Punta del Nasone.

Hitta till Vesuvius med bil

Vesuvius ligger söder om Neapel och från flygplatsen får man räkna med 40-60 minuter i bilen beroende på trafik och om man väljer motorvägar eller småvägar utan biltullar. Bilresan upp på berget är både rolig att köra och otroligt vacker. Massor av höjdmetrar, skarpa kurvor och magiska vyer över Neapel. Årets kanske bästa timme i bilen om ni frågar mig!

Parkera vid Vesuvius

Det är Parcheggio Vesuvio man ska köra till så knappa in det i mobilens eller bilens kartapp. Parkeringen är belägen 800 meter över havet på bergets västra. Väl där uppe delar sig vägen och har man vanlig personbil eller husbil ska man hålla höger. På den här smala vägen är det sedan bara att parkera där det finns plats. Vissa är inrutade, andra inte men det verkade inte spela någon större roll.

Parkeringen kostar € 6 och betalas på Parkingsuvio.it. Lite märkligt att det är onlinebetalning kan jag tycka eftersom det råder i det närmaste obefintlig täckning här uppe. Man kan förvisso betala innan men då vet man å andra sidan inte om det ens finns platser att ställa sig på.

Räkna med att det är trångt under högsäsong och att det är både bilar och husbilar som härjar här, vilket märktes när vi på utvägen fastnade bakom två husbilar som inte lyckades mötas.

GOOGLE MAPSParcheggio Vesuvio

Kostar det att bestiga Vesuvius?

Ja, det kostar € 10 per person och det krävs biljett för att bli insläppt på området.

Så köper du biljett till Vesuvius

Vivaticket.com är officiell återförsäljare av entrébiljett. För att köpa biljett måste du först skapa ett konto på sajten men sedan är det fritt fram. Biljetterna får du på mejl och QR-koden blippar du i spärren vid entrén. Det går utmärkt att köpa flera biljetter i ett köp, man får då en PDF med flera QR-koder.

Det går inte att köpa biljetter i någon lucka på plats eller dylikt. Det är förköp online som gäller.

Mobiltäckning och wifi

Från parkeringen upp till entrén är det i det närmaste obefintlig mobiltäckning. Väl vid entrén finns det dock en wifi-zon vilket är smart för de (oss) som behöver fiska sista-minuten-biljetter. Där finns en skylt med QR-koder för att ansluta till wifi och köpa biljetter. Smart! En bit upp på berget dyker täckningen upp men den är som regel ganska kass. Det går att ringa men räkna inte med någon snabbare surf.

Begränsat med biljetter

Det finns ett begränsat antal biljetter tillgängliga per dag så har man otur är det fullbokat. Förhandsbokningen gäller för en specifik dag och tid med ett spann på 40 minuter före och 100 minuter efter. Det vill säga, bokar du för klockan 13 så kan du passera biljettspärren mellan 12:20 och 14:40 på den aktuella dagen.

Sista-minuten-biljetter – vår lösning

Ska man bestiga Vesuvius och det är fullbokat så ska man hålla koll på sista-minuten-biljetterna. De släpps på Vivaticket en timme innan planerad tidsslott (det vill säga 12:00 för 13:00-tiden) och kan bara köpas online. För att köpa måste man ha registrerat ett konto hos Vivaticket, vilket gör det hela ganska tålamodsprövande i mobilen. Det var så här vi lyckades komma över två biljetter, efter lite om och men.

Vandra Vesuvius med guide

En enkel variant om man ska bestiga Vesuvius är att köpa ett komplett paket med biljett, transport och guide. Då blir det som regel ett högre pris men då är allt å andra sidan kirrat och klart. Är du sugen på det så har jag googlat åt er men i övrigt tar jag inget ansvar för vad ni bokar.

Promenad från parkeringen till entrén

Från bilparkeringen till entrén är det från 2-3 kilometer och cirka 200 höjdmeter att promenera, beroende på var man lyckas hitta parkering. Det finns en markerad vägren åt gångtrafikanter men håll ögon och öron öppna för här passerar det fullstora bussar som håller hög fart.

GOOGLE MAPS | Promenadsträckan

Shuttle från parkeringen till entrén

Vill man hellre ta en buss upp från parkeringen är det fullt möjligt. Under högsäsong går bussarna frekvent och biljetter köps kontant på plats för € 3 per person.

Många vill bestiga Vesuvius

Det är många som vill vandra på Vesuvius och trycket under högsäsong är hårt. Det märks både vid parkeringen och uppe vid entrén när busslaster lämnar och hämtar turister. Det är i sig ytterligare ett skäl till att planera besöket genom att boka biljetter på förhand. Den läxan lärde vi oss förhoppningsvis här.

Det är promenad upp på toppen

Leden från entrén upp till första delen av kraterkanten är bara 900 meter enkel väg. Vi pratar promenadvänligt, om än frisk lutning och rullgrus som gör det lite tyngre än en vanlig gångväg. Det är helt fritt från klättring och det krävs ingen typ av skyddsutrustning för att gå hela vägen upp. Jag såg folk med kryckor ta sig upp men att köra en barnvagn eller rullstol kommer bli jobbigt.

Vandring längs kraterkanten

Väl uppe på kraterkanten vandrar man längs denna i drygt 700 meter innan man vänder och går tillbaka. Det är ordentligt ordnat med trappor, staket och varningsskyltar. Det är brett och fint här uppe så det ingen större risk för trängsel mer än i de få trappor som finns.

Bra skor på fötterna

Se till att ha ett par sköna och täta skor på fötterna så att du slipper få rullgruset in bland tårna. Vandringskängor? Icke nödvändigt.

Njut av utsikten!

Om du nu har ägnat dagen åt att bestiga Vesuvius så ska du så klart njuta av utsikten uppe på nästan tolvhundra meters höjd. 360-gradersvyn är fantastisk och man ser allt från Somma-ryggen i norr, Neapel i nordväst, Pompeji i söder och Sorrentohalvön som sträcker sig ut i havet ytterligare en bit åt samma håll. Även Capri syns i söder precis som ön Ischia rakt västerut.

Ta med vatten

En varm sommardag är vatten otroligt viktigt. Det finns dryck och snacks att köpa i serveringarna på berget men det är alltid en bra idé att ha med en egen laddning.

Mat och dryck längs vägen

Det finns flera ställen att köpa dryck och snacks på. Alldeles utanför entrén finns det en liten butik där man kan köpa kaffe, vatten, snacks och souvenirer och så finns det en likadan precis innanför spärrarna. Uppe längs kraterkanten finns det ytterligare tre (!) där det även går att köpa vin och enklare tilltugg. Tips: se till att ha kontanter.

Förbjudet att flyga drönare

Från entrén och uppåt råder det drönarförbud, vilket är tydligt markerat med skyltar.

Fler frågor?

Med allt det här sagt så hoppas jag att ni nu har betydligt mer på fötterna än vi hade den där dagen vi skulle bestiga Vesuvius. Har du fler frågor? Lämna gärna en kommentar. Lycka till!

6 KOMMENTARER

  1. […] En guide till Neapel känns kanske inte på riktigt om man inte inkluderar Vesuvius och Pompeji. Well. Sorry (not sorry) men jag kommer att exkludera dem i den här guiden. Anledningen är enkel då dessa upplevelser i sig kräver en rejäl insats i framförallt tid. Vi la fyra timmar bara på att gå runt inne på Pompeji och lika lång tid på Vesuvius sluttningar, en topptur som jag bloggat om här. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.