Helvetesgapet och Ronja Rövardotters stora hemlighet

Oj oj oj vad ni googlar Ronja Rövardotter! Året runt verkar ni leta efter Vargklämman, Helvetesgapet, Glupafallet och så vidare. Ibland börjar nästan undra om det här är en Ronja-blogg men jag fascineras ju själv över sagan och allra helst alla otroligt vackra platser som den är inspelad på runt om i Sverige. Från Skåne i söder hela vägen upp till nordligaste Jämtland via bland annat Bohuslän, Dalsland och Stockholm.

En av de vanligaste förväxlingarna i filmen handlar om Helvetesgapet. Flera platser har fått göra anspråk på klyftan, vare sig de vill eller inte. Det finns dock bara två platser som på riktigt kan hävda sin rätt till bergsskrevan. Den ena är en inte särskilt naturskön plats på ett tak i Sundbyberg medan den andra är betydligt mer vidunderlig, långt ut i Dalslands djupa skogar. Den bär också på en liten hemlighet som jag avslöjar lite längre ner.

Akta dig…

Så. Ni känner väl till det här citatet? En klassiker för alla oss som sett Ronja och en blivande klassiker för alla er som fortfarande inte sett filmen eller serien.

– …och så aktar du dig för Helvetesgapet!
– Vad gör jag om jag trillar i Helvetesgapet?
– AH DÅ GÖR DU INGET MER! GAAH! AAAAAAAH!

Förväxlingar kring Helvetesgapet

Flera bergsskrevor har genom åren blivit kallade för Helvetesgapet. Kungsklyftan i Fjällbacka är en av dem. Det är felaktigt även om skrevan faktiskt har en roll i Ronja, då som Vargklämman. Slåttdalsskrevan på Höga Kusten är en annan men den har ingenting med Ronja Rövardotter att göra överhuvudtaget.

Det riktiga Helvetesgapet ligger i Dalsland

Helvetesgapet hittar vi nästan mitt i Dalsland, vid utsiktsplatsen Predikstolen i den norra delen av naturreservatet Sörknatten. Här uppe är vyerna magnifika med ett rejält stup ner mot sjön Ärr i förgrunden och skogarna som därefter breder ut sig hela vägen bort till Vänern. Punkten når cirka 130 meter över havet och stigningen från parkeringen är runt 70 meter.

Vår, sommar och höst är förmodligen de bästa tiderna för ett besök men även vintern kan vara en upplevelse. För egen del blev det i början av augusti och vi var i princip själva vid just Predikstolen.

Hitta till Helvetesgapet

Det rimliga är att ta bilen hit och ställa sig vid norra parkeringen av naturreservatet. Från Mellerud är det tre mil och från Åmål är det två och en halv mil. När man kört av E45:an får man räkna med stora delar slingrig grusväg.

Promenaden från parkeringen upp till Predikstolen är skyltad som 700 meter. Större delen av sträckan är lättvandrad grusväg innan man vid en skylt mot Predikstolen samt en infoskylt om Ronja viker av upp i skogen. Sista biten är en stig över lite bergknallar som leder hela vägen fram. Det är alltså en del uppför men fungerar för både vuxna och barn. Fyraåringen i vårt sällskap klarade strapatsen galant.

Väl på plats uppenbarar sig också hemligheten som många inte känner till…

HITTA HIT | Parkering | Predikstolen

Sörknatten Baståsen Naturreservat, norra parkeringen
Skylt om att vandra i Ronja-land
Predikstolen och Helvetesgapet i Ronja Rövardotter

Hemligheten vid Predikstolen – så djup är den

Helvetesgapet må vara en skräckinjagande avgrund i filmen, som framkallar handvett hos tittarna när Ronja och Birk hoppar fram och tillbaka. I verkligheten är den dock bara två och en halv meter djup, vilket ni ser på bilderna här under. Alltihop är givetvis filmat med de finesser som fanns att tillgå i början av 1980-talet och är alltså ett hopplock av skrevan vid Predikstolen och ett tak i Sundbyberg.

På skylten där man lämnar grusvägen upp mot Predikstolen finns ett par bilder som visar hur inspelningen gick till. Där ser man de hjälpmedel som användes och även Kerstisön i bakgrunden långt ut i sjön Ärr, dock något dold idag av de träd som hunnit växa upp.

Om vädret tillåter ska man så klart slå sig ner här, fika en stund och ta in allt man ser. Dalslands prime time, minst sagt. Vi hade lite sämre flyt med vädret och fick snart röra oss tillbaka till bilen i raskt tempo. Fast å andra sidan var det verkligen peak-Ronja Rövardotter den här förmiddagen.

Vad mer kan man begära när ett rejält åskoväder drar in just över Helvetesgapet?

LÄS MER | Här spelades Ronja Rövardotter in

3 KOMMENTARER

  1. Helvetesgapet ligger strax norr om varberg.
    Borrås skåra heter platsen. Kom ihåg när inspelningarna höll på det var mycket skriverier i lokalpressen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.