Tut i luren – grattis Vallsundsbron på 25-årsdagen!

Flugit över. Åkt båt under. Kör bil på. Cyklat på. Gått på. Gått under. Joggat över. Joggat under. Åkt skridskor under. Sett på nära håll. Sett på långt håll. Och nästan var man än är längs vattnet kring de centrala delarna av Östersund och Frösön så finns den där. Vallsundsbron. Just 16 september 2023 är det läge för ett stort tut-i-luren eftersom bron denna dag fyller 25 år!

Den här bloggen gillar broar av olika slag, det är sedan gammalt och med det sagt så får det bli ett eget litet hyllningsinlägg och ett gräv i bildarkivet. Jag har nämligen lyckats fånga den i olika vackra skepnader genom åren plus att jag hade med den i en logotype jag skapade för ett lokalt löpevenemang mid-00-tal.

Det här är Vallsundsbron

Vad handlar det om då? Jo, en bro på 1504 meter lång och som har en segelfri höjd på 18 meter. Vallsundsbron var på tapeten redan på 1930-talet men det var först 60+ år senare och en väldans massa turer fram och tillbaka som den tillslut kunde invigas den 16 september 1998. Den var alltså inte ens fyra år när jag själv flyttade upp till Östersund i mars 2002.

Ja, jag gillade broar redan då och blev nog lite kär ganska omgående. Inte så svårt. Den såg fantastiskt fin ut på kvällarna där den låg, och fortfarande ligger, som ett pärlband rakt över sjön från Frösön i norr till Annersia och fastlandet i söder.

Jag tänker inte tråka ut er med alla politiska turer fram och tillbaka utan konstaterar gott att jag är glad att den finns, att vi slipper massa onödiga färjor, att den fortfarande är vacker och ett ganska säreget inslag i Östersunds stadsbild.

Grattis på 25-årsdagen, Vallsundsbron!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.