Vi åkte på skördefest i Östjämtland

Söndagens äventyr måste ha blivit tredje året på rad som Maria och jag stack iväg på Skördefesten i Jämtland, som äger rum i septembers första halva varje år. Första året hängde vi runt Storsjön, förra året hittade vi både Fru Julianas gårdscafé och Färjestans gård och i år rullade ytterligare en bit åt samma håll, bort mot Jämtlands östra delar. Det här är platser som vi normalt sett inte hänger i mer än när vi passerar på vägen ut till östkusten så vi åkte faktiskt på för oss nya vägar och hittade ut till riktigt fina platser.

Jämtlands vingård och utställare

Om vi var segstartade förra året och bara hann med ett ställe första dagen så hängde vi på låset i år. Jämtlands Vingård och dess utställare hade knappt börjat packa upp sina varor när vi ramlade in strax efter tio. Vi var dessutom ensamma som besökare vilket gav oss fina pratstunder med både utställare och Jan-Anders, som i början av 90-talet var den som startade det som idag är Jämtlands Vingård.

Här fanns även Strömgården 1884 på plats och från dem köpte vi bland annat ett schweiziskt söndagsbröd, butterzopf. Vi la även beslag på lite ostar från Åsbergets gårdsmejeri innan vi insåg att dagsbudgeten för årets skördefest i det närmaste var slut. Alltså, det är svårt att hålla sig när det finns så jäkla mycket trevligt mathantverk att köpa.

Rö’grinna gård i Hammarstrand

Nästa stopp blev Rö’grinna gård precis utanför Hammarstrand. Idylliskt så det räcker och blir över, allra helst den lilla äppelträdgården på baksidan av ladan. Här gick hönsen fritt och det var bara att slå sig ner för en lunch eller fika, vilket var precis vad vi gjorde. Då kom Elisabeth och Lars, ägarna till Rö’grinna, och satte sig så där spontant och där blev vi sittandes. Samtalet handlade om allt från äppleodlingar, småskalig verksamhet kontra storskaligt, matbloggande och EU-finansierade odlingsexperiment. Vad härligt det är ändå med sådana här samtal, som ger en djupare förståelse kring allt engagemang som behövs för att ett sånt här ställe ska fungera.

Sista anhalt på Strömsnäsgården

Söndagens sista stopp blev på Strömsnäsgården strax utanför Stugun. Här handlade det mest om loppis och fika så vi slog oss ner för varsin kaka (ryttarkakan alltså, shit!) medan molnen drog in över våra huvuden. Vi blev sittandes en stund innan vi hälsade på en killing, spanade lite loppisgrejer utan att köpa något för att sedan rulla hem mot Östersund igen.

En himla fin dag bortåt Jämtlands östra delar och vi hade ett par påsar med nyinköpta lokalproducerade varor med oss hem. Mjöd, getostar av olika slag, både tunnbröd och flätbröd, amaretti, chräbeli, hjortronsav, torkad svamp och rybsolja.

Tack för det! Höst i Jämtland ändå, fina grejer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.