Göra i Vadstena – 14 vackra sevärdheter på promenadavstånd

I somras fick vi ett litet infall på vår roadtrip genom Sverige. Utan några direkta tider att passa och utan något boende för natten bokat började vi fundera på vad man kan göra i Vadstena en sensommareftermiddag. Ingen av oss hade någon större erfarenhet av stan. Maria hade som hastigast cyklat igenom på Vätternrundan för massa år sedan medan jag själv bara susat förbi på E4:an massa gånger, en mil eller två söder om stan.

Med det sagt hade vi alltså vare sig planer eller idéer mer än det som Vadstena omnämns som i det stora hela. Klostret, slottet och en rik historia som sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden. Så, vad kan man göra i Vadstena? Det försökte vi ta reda på.

Det här är Vadstena

Jag tror nog att de allra flesta känner till Vadstena och dess historia på en ganska generell nivå. Klostret, Heliga Birgitta, slottet och… ja, typ det. Här har det hittats lämningar från järnåldern och troligen fanns det en större gård här kring år 1000, eller rentav tidigare. För pilgrimsvandrare var Vadstena en av hållplatserna under 1100-1200-talet, här grundades klostret på 1300-talet och Gustav Vasa uppförde slottet på 1500-talet.

Bebyggelsen är låghus både från medeltiden och mer sentida som 1700- och 1800-talen. Många av de allra äldsta byggnaderna är bevarade och öppna för oss historietörstande turister, antingen i form av museum eller som vandrarhem och restauranger. Vadstenas rådhus är också Sveriges äldsta, uppfört på 1400-talet.

Det finns ju så klart mängder att lära sig men om man inte har tid för guidade turer och liknande så går det precis lika bra att upptäcka stan mer exteriört och till fots. Det fick bli vår melodi i och med snabbvisiten vi planerade in på en kvart. Så, vad finns det att göra i Vadstena om man inte löser entréer och annat?

Småbåtshamnen i Vadstena

1. Slottet

Vi river väl av Vadstenas kanske näst högsta höjdare direkt – slottet. Komplett med nästan allt, så som vallgrav, en stor innergård och pampiga torn. Slottet började byggas som en försvarsanläggning 1545 och det var Gustav Vasa som stod bakom projektet. När det stod klart 1620 hade det dock fått ett något annorlunda skepnad och betydelse när Vasas son Johan III satte en renässansprägel på bygget.

Här fanns också en skyddsvall som på 1800-talet togs bort och vars innehåll istället användes till bygget av hamnpiren (idag är skyddsvallen återuppbyggd). Det man kanske inte kan tro när man ser slottsgården i nuvarande skick är att den i början av 1900-talet var fullt bevuxen av stora lummiga träd. I övrigt har Vadstena slott även varit både spannmålsmagasin, textilväveri och sedan 1889 Landsarkiv.

2. Telefonkiosken i Slottsparken

I slottsparkens östra ände, knappt hundra meter från Stora Torget, står en gammal Rikstelefon bevarad. Den här typen av telefonkiosker kallas för Pagod och ritades av Hjalmar Cellon år 1901 när man skulle ta fram en standardiserad kiosk. Första exemplaret landade i Kungsträdgården i Stockholm och idag finns ett antal utplacerade i bland annat Nynäshamn, Gävle, Nora, Strängnäs och så klart i Vadstena.

Det röda nätet nedtill är faktiskt ett skydd mot hundar.

3. Fyren i gästhamnen

Längst ut på piren vid gästhamnen, bortanför slottet från telefonkiosken sett, hittar vi en sju meter hög fyr. Den restes 1889 och har bänkar runtom så att man kan sätta sig och spana ut över Vättern. Piren ut till fyren är en halv kilometer lång och är lite som en skön allé nästan hela vägen ut. Helt klart promenadvänlig!

4. Strandpromenaden på 0-3 kilometer

Från fyren längst ut på piren kan man följa vattnet hela vägen förbi Vadstenas centrala delar bort till Tycklingebadet, strax norr om stan. Sträckan är bara tre kilometer lång och vill man bara hålla sig inom tätbebyggt område så vänder man vid Vätterngården, då är det bara två kilometer.

Inga direkta avstånd att prata om med andra ord och det är både vackert och promenadvänligt (eller jogga, om man känner för det).

5. Stora Torget

En av våra första upptäckter i Vadstena blev Stora Torget. Ett inte jättestort torg men en skön öppen yta omgiven av gamla byggnader åt nästan alla håll och från alla århundranden från 1400-talet till vårt nuvarande sekel. Väldigt vackert förutom vår samtida Coop-butik som bryter av mönstret på ett mindre smickrande sätt.

Vid utgrävningar här har man hittat gamla gator från tiden från när Rådhuset byggdes, vilket det finns informationsskyltar om.

6. Apoteket Örnen

En butik som däremot smälter in i miljön är Apoteket Örnen, inhyst i en fastighet som uppfördes 1705 och som så långt tillbaka som 1830 också varit just apotek. I en överenskommelse mellan Apoteksbolaget och Riksantikvarieämbetet framgår det att huset ska bevara sin inredning och ja, man kan faktiskt gå in här utan att handla (även om vi gjorde några stödköp inför vår stundande resa till Italien).

7. Rådhuset

Som Östersundsbo, med ett fantastiskt vackert rådhus, så blir man ju lite nyfiken på andra städers diton. Vadstena kan stoltsera med Sveriges äldsta, byggt redan på 1400-talet. Det har förändrats smått genom åren som att torvtak blivit tegel och senaste genomgripande restaureringen skedde 1958.

8. Ruinparken med Talehuset

En självklar stadsdel att göra i Vadstena är klosterområdet. Med sin storlek och 1300-talsanor kan man förmodligen upptäcka bara den här delen under flera timmar utan att bli klar.

Så länge stannade inte vi, vi ramlade däremot nästan bokstavligen ner i ruinparken och det gamla Talehuset. Den här byggnaden fungerade som kommunikationscentral mellan munkar och nunnor då de normalt sett levde åtskilda liv. Här fanns även en så kallad snurrtunna och en draglåda. Med hjälp av dessa kunde de byta saker mellan varandra, utan var sig kroppsliga eller synliga beröringar, och idag finns de återskapade för oss besökare. I samma huskropp fanns även både bryggeri och bageri.

9. Klosterkyrkan

Det här är kanske hela Vadstenas största besöksmål och ska man göra det ordentligt så är det guide som gäller. Jag känner så här efteråt att vi borde lagt lite mer tid på framförallt klosterkyrkan och det enkom är för mig ett skäl att besöka Vadstena igen. Här inne finns bland annat Birgittas relikskrin precis som Hertig Magnus gravmonument. Kyrkans torn syns dessutom nästan var du än är i Vadstena.

10. Kungapalatset

Det här palatset uppfördes på 1260-talet av kung Valdemar och var för sin tid oerhört lyxigt. Det var under en period utgångspunkt för Heliga Birgittas planer för klosterordern. Efter genomförandet av reformationen 1527, då alla kloster stängdes, blev det här en centrum dit krigsskadade soldater kom efter att ha härjat på slagfälten runtom i Europa, ett så kallat ”krigsmanshus”. Det har även varit fängelse och mentalsjukhus sedan dess.

11. Munkklostret

Exteriört är det inget som längre skvallrar om att det varit ett munkloster och efter klostrets stängning har även det här varit både krigsmanshus och sjukhus. Idag är det restaurangverksamhet och hotell.

12. Birgitta-statyn vid Mariagården

Det finns flera statyer av Heliga Birgitta, både i och utanför Vadstena. Den vi upptäckte på vår joggingrunda stod utomhus vid Mariagården (Klostergatan).

13. Strosa (eller jogga) längs Storgatan

Även om man inte är galen i shopping så är Storgatan rakt genom stan värt ett besök. Otroligt pittoresk med sina gamla hus och affärer av olika sorter. När vi joggade igenom framåt åtta på kvällen var det mesta stängt men annars hade vi nog traskat in i både en och två affärer. Juletid pyntas gatan upp och av bilder jag sett så ser det enastående idylliskt ut!

14. Slottsvallens Äventyrsgolf

Alla svenska småstäder har väl en ”minigolfbana”, som på senare år mer fått epitetet ”äventyrsgolf”. Lite mer spejsade är de ju helt klart och i fallet Vadstena står det miniatyrversioner av stans kända byggnader ut med hålen. Vacker är den men vi hann tyvärr inte spela.

MARIAS BLOGG7 tips om Vadstena

Mer att göra i Vadstena?

Som sagt, vi nosade på ytan och jag skulle personligen kunna återbesöka stan och gå guidade turer, allra helst på klosterområdet. Andra saker man kan göra i Vadstena är att spela golf på Vadstena GK, dra till Vätterviksbadet (som även har ett nakenbad) norr om stan och kanske äta på omtalade Ladugård 206, som tyvärr var stängt när vi var där.

Så, hoppas att det här gav inspiration till att besöka den här historiska stad. Ni som redan är proffs – vad har ni för tips på saker att göra i Vadstena nästa gång jag åker dit? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

KÄLLOR | Wikipedia, UpplevVadstena, Vadstena slott

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.