Radisson Blu Rostock – årets hittills bästa hotellupplevelse

Det där med hotell. Jag kan vara oerhört ambivalent kring vad jag uppfattar som ett bra ställe. Ena dagen ett praktiskt litet krypin på åtta kvadrat. Andra dagen ett charmigt boutiquehotell. Tredje dagen en konferensanläggning i skärgården. Och fjärde dagen ett nyrenoverat komplex mitt i stan. Det senare exemplet tänker jag berätta om nu och om hur nätterna på Radisson Blu Rostock förmodligen landar in som mina bästa på hela året.

Det slår aldrig fel. Varje gång det ska bokas hotell så sitter jag och grottar ner mig i priser, lägen och bilder. ”Hm, visst borde den där gatan ligga lite bättre till än den andra?”, ”Rummet ser inte ut att ha skohorn, glöm det!” eller ”Regndusch, let’s do this!”. Ibland bokar man inte ens själv och då sparas det massor av tid med den lilla detaljen att man inte själv bestämmer utan får ta det som ges.

Det här är Radisson Blu i Rostock

När vi i somras ägnade en långhelg åt att cykla i norra Tyskland bodde vi tre av nätterna på Radisson Blu Rostock. Det här är ett stort och nyrenoverat hotell med 251 rum, beläget mitt i den gamla delen av stan. Ja, ganska långt ifrån ett familjärt litet boutiqehotell. Lika långt är det till känslan av storskaligt all-inclusive och bamseklubb.

Utsidans tegelfasad varvas med mäktiga panoramafönster från markplan upp till taket, sju våningar upp. Just taket återkommer jag till lite senare här, precis som golv-till-tak-fönstren. När man kliver in i lobbyn möts man av modern interiör i en avskalad skandinavisk tappning, som jag själv gillar väldigt mycket. Här ligger också en bar som ser inbjudande ut tillsammans med entrén till restaurangen KAI40.

Hur som helst. Incheckningen går smidigt och vi beger oss upp mot rummet ett antal våningar upp.

Premium Room med hamnutsikt

Vi har fått ett Premium Room och när vi drar bort mörkläggningsgardinerna breder en urbant vacker vy ut sig. Nedanför hotellet rullar spårvagnarna förbi och bortanför ser vi hamnen och några lyftkranar. Stora fönster från vägg till vägg ger ett härligt ljusinsläpp och det är lätt att slå sig ner i fåtöljen och bara spana ner på trafiken som rullar förbi där nere på Rostocks gator.

Den skandinaviska interiören går igen även på rummet med enkla men sköna detaljer både vad gäller ljuskällor och inredning. Sängen är magnifik och vi somnar som små barn efter långa dagar på cykelsadeln. Wifi-anslutningen är också supersnabb så att backupa systemkamerans bilder till molntjänsten jag kör går precis lika bra som hemma. Lättåtkomliga eluttag både vid sängen och skrivbordet är två andra praktiska detaljer jag noterar, inklusive en matta under sängen som man sätter fötterna i när man vaknar på morgonen. Regnduschen gör sedan rummet komplett och så mycket mer än så behöver jag knappast tillägga.

Kort och gott ett rum helt i min smak. Rymligt med de detaljer som jag behöver och går igång på. Stilrent, praktiskt och snyggt förpackat.

Gym, relax & spa på takvåningen

Högst upp på Radisson Blu Rostock, på sjunde våningen, hittar vi Sauna and fitness deck, vilket i praktiken ett gym tillsammans med bastu och relax/spa.

Gymmet ligger direkt vid hissen och även om det inte är särskilt stort så är det välutrustat och ljust. Löpband, rodd och crosstrainer kan varvas med fria vikter, mattor, bollar och allt möjligt man kan tänkas behöva. Så ja, man kan få träningsvärk även här och man får det dessutom med en härlig utsikt över Rostock.

Granne med gymmet ligger relaxavdelningen som omfattar både bastumöjligheter och en tyst avdelning. Personlig bastufavorit blev den finska 90°-bastun med ett stort och härligt fönster som vätter ut mot hamnen. Mitt stora bastuproblem är när de är instängda och mörka utan fönster. Ett icke-problem på sjunde våningen. Utsikten genom det stora fönstret är riktigt fin!

I samma del av våningen ligger också relaxen, med mysiga fåtöljer och en skön atmosfär. Är det väder så finns det även en utomhusterrass. På det hela taget var takvåningen en riktigt trevlig upplevelse, allra helst efter tredje dagens cykling när vi efter hällregn och huttrande kom till bastun och kunde tina upp.

Frukost, restaurang & takbar

Radisson Blu Rostock har en restaurang och två barer. KAI40 är restaurangen som ligger på markplan och fungerar även som frukostmatsal. Eftersom vi åt ute på stan varje kväll var det bara frukostupplevelsen vi fick här. Eller ja, bara och bara. Den var bra. Riktigt bra! Då väger jag in flera faktorer som att hotellet trots allt har 251 rum och att det vid våra frukostar var en hel del folk. Ändå behölls känslan av en hyfsat genuin servering kontra andra hotell i samma storlek som lätt går bort sig i storköksdjungeln. På borden fanns ett brett utbud av allt från bröd, smoothies, müsli, juicer, kaffe och allt man kan tänkas behöva.

Tyvärr hann vi aldrig testa de två barerna. En av dem ligger i lobbyn på markplan medan KAI40 Rooftop Bar är belägen på våning sju, samma som gym och relax.

Radisson Blu Rostock – allt som allt

Det ser kanske lite halvtråkigt ut på utsidan med tegelväggar varvat med panoramafönster. Kanske får det globala varumärket alla boutiquehotellentusiaster att vackla. Kanske faller dess avskalade interiör inte alla i smaken och möjligtvis ser rummen i mångas ögon ganska strama ut. Och så är det ju, alla tilltalas inte av den här typen av hotell.

Men, nu är ju det här ett högst subjektivt blogginlägg och frågar ni mig så var Radisson Blu Rostock årets skönaste hotell (och det kan jag nog säga redan nu eftersom jag inte har några fler spektakulära boenden inbokade innan nyår). Nej, inte charmigaste, mest personliga eller lyxigaste. Utan bara det skönaste, plus ganska praktiskt mitt i allt.

Bra läge med promenadavstånd till gågatan, fantastisk sovkvalitet, rymligt rum (behöver inte nödvändigtvis vara ett krav), regndusch, snabbt wifi, kalasfrukost samt ett riktigt fräscht gym med en snygg och genomtänkt relaxavdelning högst upp i huset.

Ja men alltså luftigt, loungeigt och avslappnat. Vad mer behöver man?

Resan gjordes tillsammans med tyska turistbyrån. Åsikter, reflektioner, bilder och texter är alltid eget material och inlägget har ej granskats av tredje part innan publicering.

Utsikt från Radisson Blu över Rostock

2 KOMMENTARER

  1. Härligt hotell. Jag bodde en natt på Radisson SAS Riverside på Lindholmen, otroligt fint hotell. Skybar med utiskt över Göteborg.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.