Status: Funäsdalen

Jag frågade. Ni svarade. Jag skriver.

Ja precis. Jag hade en liten omröstning på Instagram i helgen. Det finns ju ett gäng inlägg i pipen från sommarens upplevelser så jag frågade er (eller ja, ni som följer på Instagram) vad ni helst vill läsa om. Amalfikusten, restauranger i Rostock, Italo-snabbtåget, Pompeji, Vadstena och så vinnaren då – status kring vår lägenhet i Funäsdalen.

Vi har alltså köpt en fritidslägenhet i Funäsdalen (eller fjällstuga som vissa envisas med att kalla det), ett av alla nybyggda områden vid Kåvan. Det har ju gått lite upp och ner kan vi konstatera. Från en planerad inflyttning i december 2022 till en byggherre i konkurs, all cirkus däremellan och det som nu äntligen har blivit vår lägenhet.

För ja, vi står med en så gott som färdig lägenhet, där det fortfarande finns lite att fixa både för oss, våra nya grannar, interiört och exteriört. Men, också en lägenhet där vi nu äntligen flyttat in och börjat göra oss fritidshemmastadda.

Viste-kvarten vid Kåvan, Funäsdalen
Viste-kvarteren i oktober 2023.

Kvarteret Viste

Läget är superbt. Från ytterdörren till Kåvan Express, sittliften som tar dig hela vägen upp till toppen av Funäsdalsberget, är det 180,4 meter. Definitivt slope side. Man kan alltså åka skidor hela vägen fram till dörren oavsett man dundrar in från Nol i Egga (60%-backen!) eller glider ner från barnbacken. För att ta sig ut i liftsystemet så tar man skidorna på axeln och går till liften. Det tar kanske tre-fyra minuter. På nedsidan av lägenheten ligger en stor parkering.

Vi huserar på 80 kvadrat fördelat på två våningar, plus ett litet loft högst upp. Tre sovrum med två 160-sängar och en våningssäng på 120-90. Behöver man fler sovplatser eller vill sprida ut sig så fungerar bäddsoffan i vardagsrummet utmärkt och det finns med andra ord från sju till nio bäddar.

Det finns två badrum med varsin dusch. Vid badrummet på andra våningen ligger bastun, varifrån man har full överblick av parkeringen (och tvärtom). Från vardagsrummet, med full takhöjd och där kaminen står, ser man både Ånnfjället och Blåstöten, två toppar som fortfarande väntar på att bli bestigna av både Maria och mig.

Ja men ni hör ju. Det här har vi längtat efter orimligt länge och nu är vi äntligen på plats!

Viste 3 förresten. Det här är tredje etappen av det som från början var tänkt som fyra (återstår att se hur det blir med sista kvarteret). De två tidigare kvarteren har stått klara i ett-två år. Huskropparna påminner om varandra men planlösningar skiljer sig helt åt (till vår fördel, om jag får vara lite partisk).

Det kvarstår en del

Ja, som sagt. Byggförseningen orsakades alltså (bland annat) av att byggherren gick i konkurs (inte föreningen). Det innebar kortfattat att att vi köpare i somras själva tog över ansvaret för färdigställandet av lägenheterna. Föreningen (det vill säga vi köpare) har gått in och anlitat egna lokala hantverkare plus att vi lägenhetsinnehavare gjort en hel del själva. Själv har jag, med tummen mitt i handen, ägnat mig åt att täta lister med silikon, burit trälister till förbannelse, städat området från byggskräp och kört tonvis med material i både lastbil och släpvagnar, plus allt jobb i vår egen lägenhet.

Det kvarstår en del och vi ägare hjälps åt där det är möjligt, både i kvarteret som sådant och i varandras lägenheter. För Maria och mig finns det en del fix kvar. Badrumsspeglar och hyllor ska ordnas och allra helst kaminen, som fortfarande inte är på plats och än mindre besiktigad så klart. Skenor och gardiner ska upp i ett par rum, några golvlister ska tillkomma, vi ska dra en ljusslang i trappen för att göra den lite trevligare och givetvis inreda loftet på något skönt sätt.

Men. Vi bor där. Och vi älskar det. När mörkret sänkt sig över Härjedalen, höstregnet smattrat mot rutor och tak, Ljusnan brusar ett par hundra meter bort, man fått tända upp lite sköna lampor och njuta av tystnaden så… ja, man kan ju fundera över varför vi inte skaffat lägenhet så här tidigare. Fridens liljor och så vidare.

Vår planer framöver

Egentligen vill vi vara där varje helg. Det är lite som att axlarna sjunker ner lite, trots att det fortfarande finns en del att göra eller att vi kan arbeta därifrån, vilket jag redan testat några dagar. Det är supernice att kliva upp på det uppvärmda golvet, brygga en kanna kaffe, sätta sig i köket och jobba. Då spelar det ingen roll att jag måste byta plats vid köksbordet ibland för att solens strålar inte ska dra rakt in i ögonen. Men okej, det ska nog upp en gardin där också.

Planerna framöver är att dels kunna vara där själva men också att få den såpass klar att vi kan börja hyra ut. Vi ska inte hymla med att få den klar till de mest attraktiva veckorna, förhoppningsvis redan till jul och nyår men framförallt till sportlov och påsk. Sedan kan vi själva vara där och njuta på de lite mer lågsäsongsbetonade tiderna. Jag menar, i september-oktober är ju fjällen magiska med alla sina höstfärger (eller snö, som senast vi var där för någon vecka sedan).

Några av frågorna vi får

Ja men hur gåååååår det? Ja, ni har ju precis fått en mastodontuppdatering.

Har vi förlorat några pengar? Inga direkta summor att tala om även om förseningen inneburit en hel del stök. Magasinering av möbler, och lite sånt. Vi har också lag ner massa tid på ett oräkneligt antal möten med våra nya grannar, mäklare och byggfolk. Den största fördelen är att vi lärt känna de andra köparna, vilket troligen inte hänt om allt flutit på som planerat. En liten vinst mitt i allt kaos.

Var det nära att gå åt helvete? Ja, det var ganska nära utan att gå in på detaljer.

Varför Funäsdalen (och inte Åre)? För att vi själva vill lära oss mer om och utforska Funäsdalen men också att det känns mer ”fjällen” än något annat som vi tittat på. Åre har aldrig varit aktuellt för oss.

Tittade vi på något annat? Ja, Ramundberget men släppte det efter en förlorad budgivning.

Blir det AirBnb? Vi tänker börja med att hyra ut genom en lokal firma i Funäsdalen.

Vem sålde in Viste? Det var Bjurfors Åre som sålde tredje etappen av Viste i Funäsdalen. De har varit sämst.

Om man vill hyra? Håll koll här på bloggen, jag lär börja prata om det när det blir dags.

Så, det var en status kring läget i Funäsdalen. Fler funderingar? Lämna en kommentar så tar vi det därifrån.

Föregående inlägg
Nästa inlägg

6 KOMMENTARER

  1. Men vad härligt att det löst sig och att det mesta nu är i hamn!
    ”Nära att gå åt helvete” är inget roligt scenario. Säger jag av viss egen nylig erfarenhet.
    Håller med om att Funäsdalen är mysigt!

  2. Vad skönt att det inte gick åt helvete och fint att det burit med sig bra grejer som att lära känna grannar. Tycker definitivt det ska kallas lägenhet, ser inte så stuga ut. Fint att ni anlitar lokala hantverkare och lokal uthyrare, det är det många som vinner på i längden. Ska hålla utkik, vore fint att hyra av er någon gång!

    • Det är inte stuga nånstans, helt rätt! 😀 Ja, vi tror och hoppas att det kan återgå till bygden. Vi vet ju att det satsas och då måste ju medlen in. Kan vi som väljer att lite ”kapitalisera” på byn ge något tillbaka så känns det ändå bra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.