Budgetresa – buss från New York till Washington D.C.

Att vi skulle inleda vår USA-resa på Manhattan visste vi redan från dagen vi bokade flygbiljetterna. Att vi däremot skulle åka buss från New York till Washington var något som vi bestämde oss för bara några timmar innan avgång. Alternativen var flera och vår sena bokning handlade mest om att vi ville ha några dörrar öppna, beroende på dagsform, väder och känslor. Plan A var att ta tåget. Plan B? Det hade vi inte ens någon.

När vi väl bestämt oss drog vi in på Amtrak för att boka tåg men backade försiktigt ut igen när priserna rusat till helt orimliga nivåer. Att ge upp en förstaklassbiljett kan vi absolut göra om priserna drar iväg. Men, när till och med en vanlig standardbiljett i boskapsvagnen skenar till närmare fyratusen spänn för två personer så säger vi tack men nej tack.

Alternativet? Buss från New York. Det var inget som vi ens reflekterat över tidigare men efter en väldigt kort research framstod det snart som ett fullgott alternativ. Fyra timmars långfärdsbuss non-stop med wifi och eluttag borde ju rimligen fungera helt okej. Eller?

Finns flera bussalternativ

Vi googlade lite snabbt och landade snart på två alternativ. Flixbus, som gav sig in på den amerikanska marknaden 2018, samt Greyhound. Skillnaden? I princip ingen eftersom Flixbus 2021 köpte upp Greyhound. Det visste vi inte när vi bokade men hos Flixbus stod även Greyhounds bussrutter och priser angivna, vilket med facit i hand var helt rimligt.

Det ska väl också tilläggas att det finns fler operatörer som kör buss från New York till DC med både liknande och bättre bussar.

Bokning och prisläge

Den avgång som passade vår klocka och plånbok bäst var en Flixbus klockan 10:30 från deras egen lilla depå vid Madison Square Garden. Notera att det här bara är en liten öppen yta och ingen bussterminal. Café. Ja, det finns gott om dem i kvarteren runtomkring. Regnar det? Jahapp, vad trist. Kissnödig? Tråkigt, men det finns gratistoaletter på Penn Station på andra sidan gatan.

Kortköpet gick snabbt och vi betalade US$ 52 per person, drygt 560 SEK (oktober 2023). En fjärdedel av tågpriset och bara en trekvarts längre restid. Det går att komma ännu billigare undan, runt $33 verkar vara deras startpris. Helt klart överkomligt.

Så mycket bagage får du ta med

I grundpriset ingår ett större kolli på 22 kilo och ett handbagage på 11 kilo. Det går att köpa till mer bagage om man önskar, startpris på US$ 20. Väskor kan man förvara antingen i bagageutrymmet eller inne i bussen, beroende på hur mycket man släpar på. Vi körde bara varsitt handbagage på typ 7-8 kilo som rymdes på hyllorna ovanför sätena inne i bussen. Enkelt och smidigt.

Ombord – säten, laddning & wifi

10:30 rullade vi punktligt ut från parkeringsplatsen och påbörjade vår drygt fyra timmar långa resa mot Washington D.C. När man bokar biljett online kan man köpa till sätesval för $5, vilket vi avstod. Vi fick platserna 11 C och D, i bussens bakre halva. Eftersom den inte ens var halvfull hoppade jag snart fram en rad och tog ett eget dubbelsäte.

I övrigt är det inga särskilt exklusiva faciliteter ombord. Sätena är högst alldagliga med bälte, armstöd och fotstöd. Det går att fälla sätet några grader bakåt. Det finns även en liten krok att hänga jackan på men i övrigt är det högst avskalat. Inga bord eller mugghållare till exempel. Nu brukar ju bord av den här typen ändå fungera ganska dåligt för att ha en dator på så i mina ögon var det ingen större förlust.

Mellan sätena finns det strömuttag. Se till att ha adapter, det är givetvis amerikanska strömuttag vi pratar om här.

Det ska enligt Flixbus finnas wifi ombord. Av recensioner att döma verkar det vara högst random och på den här bussen fanns det ingen antydan till trådlös uppkoppling. Chauffören visste inte heller något så det blev offlineläge hela vägen. Även om vi klarade oss bra tack vare nedladdade poddar och att jag själv klippte lite film så är det ju ganska dåligt att marknadsföra något som ändå inte verkar vara standard. Helt klart poängavdrag.

Ett kort halvtidsbreak

Efter två timmars bussåkande hade vi kört förbi Newark (och flightspottat lite!), Trenton, nosat på utkanterna av Philadelphia vilket följdes av en kvarts paus på Biden Welcome Center strax söder om Wilmington. Eftersom det inte fanns något att köpa ombord passade vi på att köpa oss varsin kaffe på Dunkin Donuts som vi tog med på bussen. Tipset är alltså att köpa med sig lite tilltugg om ni ska göra en liknande resa. Lite orutinerat av oss, helt klart.

Så fort chauffören räknat in oss så rullade vi vidare för de två återstående timmarna mot D.C. Vi passerade både högt över Susquehanna River och Baltimore lite på håll innan vi tillslut rullade in i Washington.

Allt som allt – buss från New York till Washington

Så, att åka buss från New York till Washington blev lite av en plan B för oss. Å andra sidan en väldigt prisvärd sådan. Det fanns ingen större anledning att lägga fyra gånger pengarna bara för att åka på en räls mellan städerna.

Visst, sätena var inte särskilt speciella, det fanns ingen servering eller ens snacksbar att handla från ombord och wifi lyste med sin frånvaro. Å andra sidan gjorde vi en kort paus efter halva resan där vi kunde köpa kaffe (eller vad man nu kände för, det finns flera restauranger på Biden Welcome Center). Det handlade ju i slutändan mest om att ta sig från punkt A till punkt B, vilket Flixbus ordnade med glans.

Med facit i hand, hade jag bokat resan igen om jag behövt? Ja, absolut om prisläget kontra tåget var det samma. Fyra timmar kändes dock som lite av ett tak utifrån standarden på bussen. Det var ärligt talat ganska skönt att kliva av på Union Station i D.C. och låta rumpan få vila, fast kanske allra skönast var det att ha en helt ny stad framför våra fötter!

Union Station förresten. Vilken läcker station! Den ska ni besöka om ni är i Washington, även om ni inte har något direkt ärende just dit.

Hur har ni gjort? Har ni tagit er med buss från New York eller har ni gått på andra färdsätt?

BLOGGFler inlägg om New York

2 KOMMENTARER

  1. Kul att läsa! Åkte buss (Greyhound) mellan NY och Rochester när jag skulle jobba en sommar i USA och tyckte att jag var världens coolaste. Har för mig att jag nynnade på ”tre män sitter i en Greyhound bus” när jag klev på… 😂)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.