Testat: Lounge Italo Club på Rom Termini

På Italienresan tidigare i sommar, där vi upptäckte både Neapel och Amalfikusten, hade vi bokat hemresa från Milano. Inte för att det på något sätt skulle vara billigare eller mer praktiskt utan enbart för att vi gillar sättet att resa på. Åka till en plats och hem från en annan och se lite däremellan. Från Neapel till Milano valde vi att ta Italos snabbtåg och med vår Club Executive-biljett i mobilen fick vi tillgång till Lounge Italo Club på Roma Termini.

Även om Italo kör direkt mellan Neapel och Milano så valde vi att göra en stopover på fyra-fem timmar i Rom. Jag menar, den staden fungerar ju alltid. Promenadavstånd till mängder av sevärdheter, allra helst när man kommer till Roma Termini mitt i stan.

Vi ville även testa Italos olika klasser. Från Neapel till Rom körde vi billigaste snikbiljetterna medan vi från Rom till Milano slog till på deras näst bästa biljettyp, Club Executive, vilket bland annat ger tillträde till deras lounger.

Dryden framför Italo AGV i Neapel

Det här är Italo

Italo är ett varumärke ägt av Nuovo Trasporto Viaggiatori, vilka kör tåg över hela Italien. AGV-tåget som vi åkte med är snabbtåg som på sina håll gör 300km/h. Deras närmaste (enda?) konkurrent på området är det statligt ägda Trenitalia, vars Frecciarossa vi testade till Paris för ett tag sedan.

Hitta till Lounge Italo Club i Rom

Italo har lounger på flera olika stationer i Italien. På Roma Termini är den belägen en trappa upp ungefär mitt i stationen och den är skyltad, om än något diskret. Entrén är stora glasdörrar och väl innanför dörren så visar man biljett och legitimation.

Access och tidsbegränsning

Det enklaste sättet är att ha en Club Executive-biljett, alternativt en Salotto (snäppet ovanför Executive). Enligt italos sajt fungerar det även med med Italo Più Privilege och Platinum card. Kanske inget som vi skandinaver normalt sett kanske stoltserar med. Även diverse företagsbiljetter fungerar, men det är väl samma där tänker jag.

Reser man med de enklare biljetterna, som Smart och Prima, så kan man köpa sig access hit. Värdet i det återkommer jag till.

Det finns även en tidsbegränsning för Lounge Italo Club. Vi försökte komma in fem timmar innan avgången till Milano, mest för att få oss en snabb kopp kaffe innan vi fortsatte ut i Roms myller men nej, här kommer man in tidigast tre timmar innan avgång. Det gjorde faktiskt inget, vi hittade en riktigt skön kaffebar alldeles i närheten av Roma Termini.

ITALOS LOUNGER | Turin Porta Susa, Milan Centrale, Venice S. Lucia, Florence Santa Maria Novella, Rome Termini, Naples Centrale.

Snacks, dryck och arbete

Någon timme innan avgång kom vi tillbaka till loungen och kunde slå oss ner och invänta vårt (vad det skulle visa sig försenade) tåg. Det finns en liten kaffe- och snackbar i loungen. Den servas av en person vars enda (?) uppgift är att hjälpa oss som vill ha lite kaffe eller tilltugg. Det gjorde hon med bravur men jag hade kunnat trycka på kaffeautomatens knapp helt på egen hand.

Jag tog också… eller ja, blev serverad en focaccia som kan ha varit en av de torraste jag ätit. Eventuellt någonsin. Hur kaffet smakade beror nog på vem du frågar. I mina ögon inte någon nämnvärt toppklass och det var ändå snälla ord om man jämför med vad Maria tyckte.

Loungen är inredd i Italo-röda soffor, med låga ryggstäd som är helt omöjliga att sjunka ner i utan att gå av. Överväger du att ta upp en dator för lite jobb så visst, men om du träffar på en medarbetare från Arbetsmiljöverket så blir det högst troligen en orosanmälan innan du ens hunnit sätta dig upprätt.

Längs ena väggen finns det ett långbord med tre arbetsplatser. Eluttag, nätverksuttag och plaststolar man troligen inte sitter på allt för länge (som mest tre timmar faktiskt). Wifi finns och det fungerade okej. Eluttag finns det också lite här och där och de… tja, de laddar. Fair enough.

Ljudnivån i loungen var bedrövlig. Dels innebär ju stengolv att allt ljud studsar runt och det var dessutom cirka noll isolerat från övriga stationen. Ska du hit – ta med brusreducerande lurar.

Allt om allt – Lounge Italo Club på Roma Termini

I ärlighetens namn så är Lounge Italo Club, åtminstone på Roma Termini, en ganska… väldigt svag upplevelse. Personlig service vid kaffeautomaten, visst, men så mycket mer än så kan man faktiskt inte stoltsera med. Loungen är högst spartanskt inredd och påminner mer om ett väntrum på random hälsocentral än något man har access till med en dyr tågbiljett i första klass, plus den bisarra ljudmiljön. Att fototapeten utanför toaletten är det ballaste med hela loungen säger väl det mesta.

Reser du Smart eller Prima och har möjlighet att betala för inträde så är mitt råd att inte lägga någon större energi på den här loungen, trots sitt något blygsamma pris på €12. Lägg hellre tiden och pengarna på en skön kaffebar i närheten av Roma Termini istället. Det är betydligt charmigare än det här. Sorry… not sorry.

Har du ändå access och någon timme att slå sönder på Roma Termini så för all del, kör hårt. Förvänta dig inga underverk bara.

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.