Några vykort från östkusten (USA:s alltså)

Så kom då äntligen resan vi både bokat i god tid och styrde upp i sista minuten. Vi har varit på USA:s östkust och träffat på både New York i ett par dygn och Washington under lite mer än den dubbla tiden. Och vilka dagar vi har haft!

Efter att ha landat på JFK en sen söndagkväll var vi helt inställda på en-två timmar för att köa oss igenom immigration och annat administrativt. USA ni vet. 21:47 reser vi oss ur våra säten på rad 1. 21:53 är alla kontroller passerade och vi är på väg mot flygplatståget för att ta oss in till Manhattan. Fem-sju minuter. Utan tvekan ett personbästa, troligen ganska svårslaget också.

Två dagar i New York

Våra två dagar i New York fyllde vi med lite av varje, kanske lite hetsigt emellanåt för att få in så mycket som möjligt (haha, lycka till!). Vi lyckades ganska bra. Champagne på The Plaza, ett sedvanligt besök på Apple Store vid 5th Ave, Battery Park, Ground Zero, den blomsterprydda Vänner-lägenheten, Burger & Lobster, stans senaste och högsta utomhusutsiktsplats i Edge, några hundra meter på High Line, en soft promenad i Central Park, Buddakan och en kvällspromenad från Brooklyn Bridge Park tillbaka till Manhattan.

Plus allt det man ser när man tar sig mellan alla olika platser. Man kan väl knappt gå ett kvarter på Manhattan utan att säga ”Ja men just det, här är ju <insert random känt ställe>!

Fyra dagar i Washington

Om det var lite småhetsigt i myllret på Manhattan så slog vi definitivt av på takten i Washington. Hotellet bokade vi dagen innan vi åkte ner. Sedan la vi upp några dagsplaner och betade av del för del i ett behagligt strosande tempo. Vi har pausat för kaffe och luncher och vi har stannat till på platser som vi inte haft med på agendan.

Trots det (i vårt tycke) avslagna semestertempot så hann vi med mycket. Främst… ja, memorials. Jag vet ärligt talat inte hur många vi har sett eller hur många det finns men vi har gått förbi många. Amerikanarna är, inte helt obekant, väldigt stolta över sin förhållandevis korta historia och vad de åstadkommit (på gott och ont). De är snabba på att hylla sina insatser och då framförallt i krig.

National Mall är minnesplatsernas epicentrum och efter fyra dagar konstaterade vi att tre av dem mer eller mindre ägnades åt något just i eller alldeles bredvid det här området.

Det ser kanske inte mycket ut för världen om man kör en sväng på Google Maps men live och exklusivt så är det något större. Från Kapitolium i öster till Lincoln Memorial i väster är det 3,5 kilometer. Lägg till allt att se, göra och uppleva däremellan så är det inte direkt jogging i fyraminuterstempo man lär hålla (även om vi mötte mängder av löpare i området).

I övrigt fick vi in två timmar på Air and Space Museum, fyra timmar (!) på Arlington, 9/11-parken vid Pentagon, NHL-hockey och (så klart) ett besök i vad jag nu betecknar som Apples häftigaste butik, den i Carnegie Library.

Vad gäller de mer detaljerade detaljerna återkommer jag. Det antar jag att ni redan har förstått.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.