The one where we lost a friend

Hösten 1999. Jag har precis flyttat in i en studentkorridor i Härnösand. I min nya stad, sjuttio mil hemifrån, samlas vi framåt kvällarna i soffan framför den gemensamma TV:n. Den som har lagt vantarna på fjärrkontrollen är den som har ”makten”.

I brist på kabel-TV i mitt barndomshem öppnade en ny värld upp sig. Mycket var rent skräp, annat gick att leva med. Ibland var det nån med makten som tyckte att vi skulle se Jerry Springer, Ricki Lake och liknande skräp. På onsdagskvällarna var det betydligt roligare med Champions League. Ni vet den där säsongen när AIK mötte Fiorentina, Arsenal och Barcelona.

Från 18 och en timme framåt var det dock som regel Kanal 5 som gällde. Vänner. Jag gick från att knappt ha hört talas om den till att bli helt fångad i sin geniala vardagshumor och med karaktärer som både var igenkännande och lätta att älska. Och även om jag fick en initial TV-crush på Phoebes flummiga aura så var det en viss Miss Chanandler Bong jag föll för mest.

En förlorad vän

Chandler.

Matthew Perrys karaktär var i princip alltid strålande, med skämt, attityd, kroppsspråk och repliker som jag skrattar åt än idag. Serien har åldrats men den har gjort det med värdighet. Humorn är i många fall tidlös. Jag såg några avsnitt på flyget till USA häromdagen och skrattade fortfarande trots att jag redan sett dem fler gånger än jag kan räkna till.

En sorglig men tacksam tajming

Vår resa till New York nu i dagarna var planerad sedan länge. Att besöka Vänner-lägenheten i West Village likaså. Att vakna till Perrys bortgång samma dag som vår avresa gjorde beslutet om att åka till korsningen Grove St. / Bedford St. ännu enklare. Som en hyllning. Jag hade inte en tanke på vad som faktiskt väntade och blev uppriktigt förvånad när jag hundra meter bort såg folksamlingen där i korsningen.

Vänner var – och är – en serie som berör, skapar känslor och har miljoner fans. Både de som var med när den slog igenom hösten 1994, eller som mig ramlade in där i mitten någonstans och de nya som tittar på serien idag men som inte ens var födda när sista avsnittet rullade ut 6 maj 2004.

Synen nedanför lägenheten var sorglig och fin på samma gång. Jag lovar er att inte ett öga var torrt där vid högen av blommor och hälsningar, en snålblåsig eftermiddag i slutet av oktober 2023. Och som en vän skrev när vi messade lite om saken. ”Det känns lite som att en del av min ungdom dog på något sätt”.

Så sant. Vi som följt serien har ju kort och gott förlorat en vän. Alldeles för tidigt.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.