Besöka Pompeji – 23 frågor, svar och tips om ruinstaden

Bara ett par mil sydost om Neapels charmigt kaotiska stadskärna och några mil norr om Amalfikustens vackra kustlinje ligger en av antikens mest berömda städer. Att besöka Pompeji, som år 79 e.Kr begravdes i aska efter ett av Vesuvius mer kraftfulla utbrott, kändes alltså som en självklarhet när vi semestrade i området tidigare i år.

Någon expert på vulkanutbrott, antiken eller Pompeji är jag inte. Att räta ut frågetecken inför era framtida besök gör jag ändå så gärna, baserat på de timmar som Maria och jag la innanför stadens gamla murar. Med det sagt så kör jag här en Q&A med frågor, svar, tips och idéer som förhoppningsvis hjälper er inför ett kommande besök.

Spoiler alert: det är absolut värt det!

Vad är Pompeji känt för?

Pompeji är känd för att vara staden som begravdes under aska när Vesuvius fick sitt mest kända utbrott år 79 e.Kr. ”Mest kända” eftersom vulkanen fått flera utbrott, både långt tidigare och även under några av de senare århundradena. Förutom Pompeji förstördes även städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis i samma svep.

Pompeji började grävas ut på 1748 och utgrävningar pågår fortfarande. Det görs årligen sensationella fynd som många gånger ger helt ny inblick i hur livet i stan var kring tiden för utbrottet och ödeläggelsen.

Var ligger Pompeji?

Pompeji ligger cirka 25 kilometers bilväg sydost om centrala Neapel och alldeles precis vid södra foten av Vesuvius. Kommer man från Amalfikusten så räkna med cirka 40 km med bil, en sträcka som går över mer eller mindre slingriga vägar över bergen vilket alltså gör att det tar en timme att köra.

Var ligger entrén?

Det finns tre entréer till Pompeji. En i väst, en i södra delen och en i östra delen nära Amfibieteatern.

KARTOR | Piazza Esedra (södra), Porta Marina (västra) och Piazza Anfiteatro (östra).

Hur tar man sig till Pompeji?

Det enklaste är att ta egen bil och det finns flera parkeringsplatser att välja på. Det går även att åka på anordnade bussturer från Neapel (eller andra platser, beroende på vad man lyckas googla sig till). Lokaltrafik går också bra. Hållplatser för både buss och tåg finns alldeles i närheten. Titta hos Sit eller Busitalia för aktuella tidtabeller. Det finns också en tåg-buss-kombo med Trenitalia.

Kan man åka tåg till Pompeji?

Jajamensan! Ska man göra entré vid Porta Marina eller Piazza Esedra är det Circumvesuviana-tåget mellan Neapel och Sorrento som gäller. Då hoppar man av vid Pompei Villa dei Misteri. Vill man hellre gå in vid Piazza Anfiteatro tar man Circumvesuviana-tåget mellan Neapel och Poggiomarino och hoppar av vid Pompei Santuario. Även regionaltågen till Salerno gör stopp vid Pompeji och tar en halvtimme från Neapel, för cirka €4.

Jag ha egen bil, finns det parkering?

Ja, det finns parkeringsplatser på gångavstånd. Vi valde en som låg alldeles bredvid entrén vid Piazza Esedra (ganska dyr) och det finns även vid Porta Marina och Piazza Anfiteatro. Kortbetalning fungerar utmärkt.

Vad kostar det att besöka Pompeji?

Biljetterna kostar från €18 beroende på hur mycket man vill se. Då ingår bara själva Pompeji. Vill man få in Villa dei Misteri, Villa di Diomede, Villa Regina a Boscoreale med Antiquarium så lägger man €22, och så vidare.

Måste man köra biljetter på förhand?

Nej, du måste inte förhandsboka biljetter om du ska besöka Pompeji. Å andra sidan, vet du när du ska dit så gör det ju inget att lösa allt redan innan. Då besparar du dig köer väl på plats. Vi hade inga spikade planer och förhandsbokade därför inga biljetter utan köpte på luckan.

PRISEROfficiella sajten

När är Pompeji öppet?

Man kan besöka Pompeji året runt men öppettiderna varierar något. Från april till sista oktober kör de från 09:00 till 19:00 med sista entré 17:30. Från november fram till sista mars är det 09:00 till 17:00 med sista entré 15:30. Pompeji är stängt 1 januari, 1 maj samt 25 december.

Är det mycket folk?

Är det högsäsong kan man räkna med ett fett tryck då det är många som vill besöka Pompeji. På vissa håll, framförallt längs de större gatorna, är det trängsel medan det längs de mindre gatorna och gränderna kan vara i princip folktomt.

Vad kan man se?

Ruiner. Ruiner, ruiner och ruiner. Det är ju det som är grejen med Pompeji. Gamla gator, stenhus, arenor, teatrar, villor, badhus, trädgårdar och mycket annat.

Hur hittar man inne på området?

Google Maps eller Apples egna kartor är en bra början. Tips är att ta en papperskarta som beskriver Pompejis nio olika kvarter.

Finns det guidade turer?

Ja, det finns guidade turer och de går dels att efterfråga på plats mellan klockan 9 och 15. Priserna varierar och bestäms av officiella sajtens information att döma direkt med guiden. Det går också att köpa kompletta paket med transport och guide hos tredjepartsaktörer som GetYourGuide och Viator.

Kan man besöka Pompeji på egen hand?

Ja, det går alldeles utmärkt att göra Pompeji på egen hand. Som vanligt kompromissar man mellan att försöka läsa allt själv och att få fakta och spännande historier återberättade. Men ja, det går. Vi körde aktiv googling kring vissa platser och blev på så vis klokare kring vad det var vi faktiskt såg. Kanske inte optimalt men å andra sidan hade vi helt fria händer.

Finns det ljudguider?

Ja, men de finns bara att hämta upp vid Porta Marina-entrén, där man även återlämnar dem.

Hur lång tid tar ett besök?

Hur långt är ett rep? Ja, alltså. Besöket beror helt på vilket tempo man har och vad man vill få ut av det. Vi körde freestyle rakt igenom men spenderade ändå fyra timmar inne på området. Då tog vi också en rejäl paus på en knapp timme för att köa i matkö och att äta.

Får man flyga drönare vid Pompeji?

Om du har ett särskilt tillstånd får du flyga drönare över Pompeji, annars är svaret nej.

Kan man cykla eller köra sparkcykel på området?

Nej, det är till fots som gäller.

Hur fungerar det med barnvagnar?

Det går men gatorna inne på området är som de är. På vissa ställen såg det faktiskt ganska stökigt ut för de som körde runt på vagnar av olika slag.

Besöka Pompeji med barn

Får man ta med sig egen mat?

Det finns inga hinder mot att ta med sig mat in på området men man får bara äta på avsedda platser.

Finns det gratis vatten?

Ja! Precis som i Rom (och andra italienska städer) finns det massor av små fontäner som man kan ta vatten från. Tips är att ha med en egen vattenflaska och fylla på. En fantastiskt bra service som vi nyttjade flera gånger eftersom det var över 30°C när vi var där.

Finns det restauranger?

Ja, både restaurang och en bar är beläget i 8:e kvarteret i närheten av Porta Marina. I 9:e kvarteret finns det restaurang och ett picknickområde.

Allt som allt – ska man besöka Pompeji?

Är du i krokarna? Absolut! Pompeji är som en stor öppen historialektion. Det mesta är bra ordnat, det är rent och städat och framförallt både intressant och spännande. Även om det är högsäsong med mycket folk så finns det platser inne på området som är ganska lugna.

Vill man få ut det mesta möjliga teori av att besöka Pompeji ska man givetvis ta hjälp av en guide, antingen en fysisk eller en ljudguide. Det finns dock gott om informationsskyltar så läser man hellre själv och googlar längs vägen så fungerar givetvis det också (en taktik som vi körde på).

Har ni fler frågor? Använd kommentarsfältet här!

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.