3 (+1) riktigt trevliga restauranger i Rostock

Norra Tyskland. Kanske inte superhett när man sitter och planerar sin sommar- eller höstresa. Kanske låter städer som Wismar och Rostock kanske lite svala. Sånt är alltid kul att omvärdera, vilket vi efter förra sommarens cykelsemester längs den nordtyska Östersjökusten gjorde helt och hållet. Jag är ju en ganska van resenär i landet men de här trakterna har faktiskt hamnat lite i periferin när vi suktat efter främst södra Tysklands vackra alpmiljöer.

Så, vår cykelsemester startade i Wismar och under våra tre dagar på varsin elcykel hade vi Rostock som bas. Där spenderade vi samtliga kvällar tillsammans med de övriga i gruppen. Inklusive middagar. Vad finns det då för trevliga restauranger i Rostock? DEt tänker jag ta med er på i det här inlägget.

LÄS MERCykelsemester i norra Tyskland

I korthet – restauranger i Rostock

Vi hann av förklarliga skäl så klart inte klämma in alla (vem hinner det ens om man bor i stan?) men gott och väl tre av dem under våra tre kvällar i stan. Följande restauranger i Rostock hängde vi på, och så kastar jag in en fjärde som bubblare, eftersom vi åtminstone åt vår frukost från samma kök. Håll i er:

  • Ratskeller12
  • Fachwerk 7
  • Blauer Esel
  • KAI40

Ratskeller12

Den första av våra tre restauranger i Rostock blev i en källare. En trappa ner i rådhuset ligger Ratskeller12, kanske resans peak vad gäller rustik känsla med sina tegelväggar, stora valv och rejäla inredning. Maten gick på samma tema och trots att jag av vår tyske guide med lätt skämtsam ton blev avrådd från den typiskt tyska blutwurstrolle så blev det mitt val som huvudrätt. Jag tänker att om det är något som de kan på ett ställe som detta så är det just sånt som kanske inte låter så spännande.

På tallriken då? En naprig blodkorvsrulle, äppel- och nektarinsragu, lökmarmelad, potatismos, rödvinsås och äppelchips. Kort och gott en oväntat trevlig matupplevelse, långt över förväntan inklusive presentationen när tallriken kom in på bordet. Eller så här – jävligt gott, för att tala klarspråk.

HITTAGoogle Maps | Sajt

Fachwerk 7

På ett lite sidospår från Lange Straße mitt i Rostock hittar vi Fachwerk 7. Vi ser en otroligt vacker men också upphottad korsvirkesbyggnad som bevarat sin ursprungliga miljö men också fått en modern touch med stora fönster på utsidan och där träbalkarna korsar lokalen när man väl gjort entré. Herre vad jag gillar såna här interiörer som blandar det gamla och genuina med det nya, allt ackompanjerat av klätterväster av olika slag som ramar in lokalen.

Vårt sällskap får ett bord i en lounge på sidan där ljusinsläppet är lite större och där alla dussintalet gäster ryms.

Maten då? Ja, det blir en grillad havsaborre för min del, både välsmakande och en fin presentation på tallriken. Jag rundar av besöket med en härlig drink baserad på dill- och gurkgin från Hamburg och när vi kommer ut från Fachwerk 7 har mörkret lagts sig över Rostock. Inifrån restaurangen, som är vackert upplyst, hörs fortfarande det där härliga sorlet medan vi själva promenerar till hotellet och somnar efter en lång på de tyska cykelvägarna.

HITTAGoogle Maps | Sajt

Blauer Esel

Resans avslutningsmiddag tog vi på Blauer Esel. Restaurangen ligger ett kort stenkast norr om Rostock Altstadt, längs gågatan som löper rakt igenom city. Nej, jag kan inte historiken bakom namnet och när vi gör entré och blir visade till vårt bord på andra våningen så glömmer jag dessutom bort att göra någon närmare research.

Istället åker en liten välkomstdrink in på bordet, en Donkey Blue 26 (dry gin, Prosecco, blodapelsin och citron) innan kvällens huvudrätt dyker in. Aftonen till ära blir det en havsgösfilé med svartrotkräm, blå rädisa, äpple och babyspenat.

Som ni märker, och bortsett från blodkorven, så blev det mycket fisk på den här resan. Inte så konstigt, och det var medvetet val från min sida när vi är i trakter där fiskeritraditionerna är starka. Ett par dagar tidigare hade vi ju också besökt Erlebnisräucherei Scheller, fiskrökeriet i Rerik, där vi fått smaka på dagens fångst.

En härlig middag och även den tillställning som avslutar hela den här resan och vår cykelsemester i norra Tyskland.

HITTAGoogle Maps | Sajt

KAI40 på Radison Blu

Det här blir listans ”plus en” av den enkla anledningen att vi tyvärr bara åt frukost här, i och med att vi bodde på Radison Blu. Eller ja alltså, tyvärr och tyvärr? Det var inte så mycket tyvärr. Frukosten var alldeles utmärkt vilket är anledningen till att jag kastar in KAI40 lite som en bubblare, som rent teoretiskt borde vara riktigt bra.

Antingen äter man i restaurangen på markplan, där inredning och volym är luftig och modern. Viss reservation för ljudnivån dock men den var inte helt fruktansvärd på frukosten så det borde lira bra även på middagar.

Alternativt så tar man sig upp till deras takbar högst upp i huset med härlig utsikt över de närmaste kvarteren och hamninloppet. Att jag missade den är ju så klart lite orutinerat med tanke på hur mycket jag gillar höga hus med terrasser av olika slag. Inklusive takbarer, vilket kanske inte är det man först och främst förknippar Tyskland med, allra minst en ”småstad” som Rostock.

HITTAGoogle Maps | Sajt

Charmen!

Men det är ju lite det som är charmen med att upptäcka andrahandsstäderna, ”secondary cities”. Här, utanför storstädernas myller, är det kanske något närmare till maten i form av lokala producenter och råvaror vilket gör att det i mina killgissningar är enkelt att äta både lokalproducerat och genuint.

Det visar om inte annat de restauranger i Rostock som vi hann med under några sköna sommardagar i juni-juli.

Resan gjordes tillsammans med tyska turistbyrån. Åsikter, reflektioner, bilder och texter är alltid eget material och inlägget har ej granskats av tredje part innan publicering.

2 KOMMENTARER

  1. Fachwerk 7 ser ut som en drömrestaurang för mig. Allt jag gillar-korsvirkeshus, en blandning av gammalt och nytt och jag ser att dom t.o.m har min favoritblomma hortensia på utsidan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.