10 fördelar med drybags på resan

På 90-talet sjöng Ronny och Ragge om att pökpåsen är deras bäste vän. Vi behöver inte gå in på närmare detaljer gällande det där finkulturella musikstycket. Däremot har packpåsen blivit min bäste vän och nu ska jag berätta för er varför drybags på resan kan vara något av det bästa som hänt sen skivat bröd nådde matbutikerna.

I min värld är det här faktiskt ett ganska sent påkommet resehack och jag ska väl erkänna att jag inte riktigt sett behovet av att ha drybags på resan tidigare. Men man är väl inte sämre att man kan ändra sig? Inför Kilimanjaro var packpåsar ett av de viktigaste tipsen och som ni vet så gick vi all in och följde packinstruktionerna till punkt och pricka. Då ägde jag inga drybags men fick snällt låna en uppsättning Silva-påsar i olika storlekar av Sara.

I höstas ramlade så en helt egen samling Silva-påsar ner i brevinkastet och sedan dess är de med på i princip varenda resa jag drar iväg på, såväl jobbresor och de privata. Som förvaring. Som organisatör. Som tvättpåse. Som skydd mot fukt och smuts.

Går du själv i köpfunderingar eller är det här första gången du ens tänker tanken på att använda drybags på resan? Läs mina fördelar här under så kanske du inom ett par-tre minuter (också) är övertygad.

Innan vi drar igång – här är min uppsättning.

1. Håller kläderna torra

Först och främst så håller en drybag kläderna torra (no shit, Sherlock!), vilket har räddat mig mer än en gång. På en jobbresa nyligen gjorde jag misstaget att promenera från hotellet till kontoret i tjugo minuters spöregn. Väl framme var jag helt genomblöt, väskan lika så men kläderna i mina Silva-påsar var så klart helt torra. Ett snabbt ombyte på toaletten och sedan kunde jag sitta i torra kläder hela arbetsdagen.

Det behöver inte vara spöregn man utsätts för. Fukt finns ju även på andra platser. Tänk andra klimat, som varma och exotiska platser.

2. Håller kläderna rena

Förutom att hålla kläderna torra kan packpåsarna även hjälpa till att hålla plaggen (eller det man förvarar i påsarna) rena. Jag brukar vara noga med att stänga till påsarna när jag inte behöver plocka i dem, det kan ju även hålla småkryp och annat borta om man är på breddgrader där sånt kan förekomma.

Jag brukar även förvara elektronik i mina packpåsar. På lite mer äventyrliga resor, som bestigningen av Kilimanjaro, är påsarna super för att hålla fukt, damm och sand borta från känslig elektronik.

3. Slimmad packning (hejdå luft!)

En av mina favoritgrenar! Man inser ju ganska snart hur mycket onödig volym i form av luft vi släpar runt på. Varje gång jag ska röra mig med packningen, tänk ut- eller hemresa, packar jag därför påsarna noga för att som sista moment trycka ut luften.

Det finns packpåsar med speciella ventiler som drar ut luften. Mina saknar ventilen men det går att pressa ut luften ändå även om det förmodligen tar några sekunder längre. Kontentan? Det är en fröjd att stoppa ner ett litet semi-vakuumförpackat klädpaket i väskan som knappt tar någon som helst plats.

4. Organiserad packning

Okej, jag skojade lite. Det här är nog min favoritgren, framförallt på lite större äventyr eller längre resor. Underkläder i en påse, byxor och tröjor i en annan, träningskläder i en tredje och smutstvätt i en fjärde. Behöver jag ett par kalsonger efter duschen så rycker jag sonika bara upp påsen med underkläder. Ordning, reda och frid i sinnet – under hela resan.

5. Både för äventyr och jobb

När jag drar på jobbresor gör jag det som regel med handbagage. Där ska kläder, träningsskor, datorer, sladdar och andra prylar samsas om utrymmet. Att då organisera packningen i olika påsar är guld för att slippa riva igenom hela bagaget när man ska ta upp datorn på tåget eller passera säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Äventyrsresorna har jag redan nämnt. Kilimanjaro-resan (till exempel) blev otroligt mycket enklare. Dels packpåsarna som sådana men där hade jag också märkt upp respektive påse med vad den innehöll.

Silva Terra drybags på resan - organisera packningen

6. Håller ovälkomna gäster borta

Reser man till platser där man riskerar att få påhälsningar av djur och kryp så kommer packpåsarna till stor användning, så länge man håller dem stängda när man inte använder dem.

7. Olika storlekar beroende på ändamål

Ska du ha drybags på resan är mitt tips är att köpa en uppsättning med olika storlekar. Personligen har jag 3, 12, 24 och 36 liter. Merparten av Silvas modeller finns i upp till 36 liter, någon modell även på 48 liter. De börjar på strax under 200 spänn och vandrar sedan uppåt beroende på storlek och modell.

8. Mer än bara klädförvaring

Jag har redan varit inne på det men förutom kläder brukar jag förvara prylar i mina packpåsar. Systemkameran ligger som regel i packpåse när den inte användes, precis som powerbanks och kablar. Påsarna skyddar prylarna från damm, smuts och annat som inte hör hemma inuti elektronik.

Ett par andra tips jag fått (som jag dock inte testat) är att ha dem som kudde eller lampskärm. Lampskärmen är ju intressant. Man fäster en pannlampa i påsen, blåser upp den och hänger sedan upp påsen i tältet. Helt klart något jag ska anamma på nästa tältupplevelse.

9. Lång hållbarhet (jämfört med plastpåsar)

Vanliga plastpåsar är billiga lösningar i sammanhanget men i längden är de vare sig hållbara eller praktiska. Jag kör drybags på resan för att de är enklare att hantera och framförallt att de är mer tåliga och hållbara än plastpåsar (förutsatt att man sköter dem rätt så klart).

10. Drybags på resan – innan du köper!

Beroende på märke kan materialet som packpåsarna är tillverkade av variera. Åk till en butik och spana in utbudet eller kolla om någon vän redan har påsar som du kan få klämma på. Jag lånade både Silva-påsar och några no-name-påsar inför Kilimanjaro. Jag blev mest såld på Silva tack vare att dess lätta, halvtransparenta och tunna material. De är enkla att pressa luften ur och smidiga att förvara även när de inte används.

Det här var mina största fördelar med att ha drybags på resan. Hur tänker ni kring packning? Har ni fler bra resehack på samma tema? Lämna gärna en kommentar här under och berätta!

Drybags är perfekt på fjällvandringar

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.